Skip to content

Συνταρακτικά νέα για το ταξίδι στο μέλλον

Ταξιδεύει κανείς για να αλλάξει, όχι μέρος, αλλά ιδέες είπε ο Hippolyte Taine Γάλλος κριτικός και ιστορικός  (1828-1893). Όσο δρόμο και αν διανύσεις μακριά από το τόπο σου, αν οι ιδέες σου δεν αλλάξουν, τότε είναι σαν να μην πέρασες ποτέ τα ‘σύνορα’. Το ταξίδι δεν είναι ο προορισμός.

Έλενα Ερμείδου

Τα ταξίδια έχουν διανύσει πολύ ‘δρόμο’,  ταξίδι με τροχόσπιτο, ταξίδι με μοτοσυκλέτα, ταξίδι με πλοίο, ταξίδι με τραίνο, αυτοκίνητο, ποδήλατο.  Το ταξίδι μεταμορφώνεται ή οι άνθρωποι που ταξιδεύουν φρεσκάρουν τις ιδέες τους;

Κάθε μεταφορικό μέσο σε ταξιδεύει διαφορετικά. Θα φτάσουμε να βλέπουμε άραγε στην καθημερινότητα μας την εκτόξευση πυραύλων από τη γη σε άλλους πλανήτες και να θαυμάζουμε τον γήϊνο κόσμο μας από την άκρη του διαστήματος; Μήπως και να πιλοτάρουμε με προσομοιωτές;

Από αυτόνομα ταξί μέχρι και τα επιβατικά drones, τις βιομετρικές Πύλες αεροδρομίων , παρακάτω θα φανταστούμε την μελλοντική μας ταξιδιωτική πίστα.

Το τέλος των γραμμών του αεροδρομίου

Αν και η αμφιλεγόμενη τεχνολογία της η βιομετρικής ταυτοποίησης (αυτόματη επαλήθευση της ταυτότητας κάποιου μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώρισης προσώπου ή σαρώσεων ίριδας) γίνεται σταδιακά σταθερή επιλογή στα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, οι έλεγχοι δεν σταματούν σε αυτό το σημείο, υπάρχει και συνέχεια…

Πράγματι, τα βιομετρικά στοιχεία μπορούν να μειώσουν τον χρόνο διεκπεραίωσης στις  τυπικές διαδικασίες αεροδρομίου – σκεφτείτε όμως  τώρα το επόμενο βήμα: που είναι το  βιομετρικό check-in των αποσκευών σας, καθώς κάθεστε στο lounge σας. Τα νέα λένε ότι μειώνει το χρόνο αναμονής στο μισό.

Για παράδειγμα, το 2018, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι εισήγαγε βιομετρικές Πύλες «Smart Gates», οι οποίες χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου για την επαλήθευση της ταυτότητας των ταξιδιωτών σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.

Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται:  οι ταξιδιώτες μπαίνουν σε μια σήραγγα, κοιτούν προς το πράσινο φως και μετά συνεχίζουν την παραλαβή των αποσκευών χωρίς να περιμένουν στην ουρά ή να αλληλεπιδρούν με αξιωματούχους για την μετανάστευση.

Αλλού στον κόσμο

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιο βαθμό στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Tokyo Narita, στο Tokyo Haneda, στο Indira Gandhi International στο Δελχί, στο London Heathrow και στο Paris Charles de Gaulle, μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου-εξόδου το 2024 που χρησιμοποιεί δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου για την αναγνώριση ξένων ταξιδιωτών και τον εξορθολογισμό των ελέγχων στα σύνορα.

Αεροπορικές εταιρείες

Η Emirates δημιούργησε ένα «βιομετρικό διάδρομο» στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι που επιτρέπει στους επιβάτες να περάσουν χωρίς να προσκομίσουν τα έγγραφά τους.

Και στις ΗΠΑ, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικά check-in και παράδοσης αποσκευών, σε πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Λιγότερες χαμένες αποσκευές

Φτάσατε σε μια ξένη χώρα ενώ οι αποσκευές σας απροσδόκητα συνεχίζουν να ταξιδεύουν αλλού;

Δεδομένων των εκατομμυρίων λαθών των handlers κάθε χρόνο, δεν είναι περίεργο που τα αεροδρόμια ψάχνουν να δώσουν λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία.

Και όσα φαίνονται σήμερα υπερβολές

Μερικοί στρέφονται σε συσκευές όπως SmartTags, Tile Pros και AirTags για να παρακολουθούν τα υπάρχοντά τους. Άλλοι επιλέγουν εξελιγμένες βαλίτσες όπως το Samsara’s Tag Smart, το οποίο περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο AirTag που συγχρονίζεται με την εφαρμογή Find My της Apple και χρησιμοποιεί Bluetooth για να παρακολουθεί τη θέση της τσάντας.

Απλοί ιχνηλάτες αποσκευών  –hot αξεσουάρ ταξιδιού

Κοιτάζοντας το μέλλον, πιθανότατα θα δούμε ψηφιακές ετικέτες αποσκευών που περιέχουν πομπούς RFID να αντικαθιστούν τις συμβατικές χάρτινες ετικέτες – μια εξέλιξη που θα εξοικονομούσε χρόνο κατά το check-in ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει την παρακολούθηση και την αναγνώριση αποσκευών για τις αεροπορικές εταιρείες.

Η Alaska Airlines, η Lufthansa και η Qatar Airways, μεταξύ άλλων, έχουν κάνει βήματα μπροστά συνεργαζόμενες με την ολλανδική εταιρεία ψηφιακών τσαντών BAGTAG. Τέτοια προϊόντα δίνουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να εγγραφούν και να ενεργοποιήσουν την ετικέτα των αποσκευών τους στο σπίτι, στη συνέχεια να αφήσουν τις αποσκευές τους σε ένα περίπτερο και να τις παρακολουθήσουν μέσω μιας εφαρμογής.

Στο μέλλον, μην εκπλαγείτε αν δούμε αυτοματοποιημένο χειρισμό αποσκευών, προγράμματα αναγνώρισης αποσκευών με τεχνητή νοημοσύνη, σάρωση ασφάλειας, και ίσως ακόμη και μια παγκόσμια βάση δεδομένων AI που συνδέει τους ταξιδιώτες με τις αποσκευές τους – όλες οι λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερες χαμένες αποσκευές στο μέλλον!

Επαυξημένη πραγματικότητα επόμενου επιπέδου

Σε ένα μελλοντικό ταξίδι στην Ευρώπη, φανταστείτε να εξερευνήσετε την Accademia Gallery στη Φλωρεντία με οδηγό γλυπτό ή να ξεκινήσετε ένα ψηφιακό κυνήγι θησαυρού στους δρόμους του Παρισιού με μόνο τη σύνδεση τηλεφώνου και Διαδικτύου, η με επαυξημένη πραγματικότητα (AR).Η Specterras Productions είναι μία από τις εταιρείες που προσπαθεί να κάνει τα φυσικά και πολιτιστικά θαύματα του κόσμου πιο προσβάσιμα μέσω της τεχνολογίας.

Σε όρους οικονομικούς για αρκετούς ανθρώπους,  η επίσκεψη σε μέρη όπως η Πομπηία, η Παλμύρα, το Μάτσου Πίτσου ή ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι πολύ δύσκολη. Έτσι, για πολλούς ανθρώπους, το VR και το AR θα αποτελέσουν ένα καλό υποκατάστατο.

Και όσον αφορά τον προγραμματισμό, η εικονική πραγματικότητα μπορεί επίσης να διαδραματίσει πιο ζωτικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Εάν οι ταξιδιώτες μπορούν πρώτα να εξερευνήσουν έναν προορισμό, ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο ή μια εκδρομή μέσω εικονικής πραγματικότητας, πιθανότατα θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη όταν κάνουν κρατήσεις.

Η άνοδος των ιπτάμενων ταξί

Πιθανότατα έχετε δει βίντεο με επιβατικά drones και eVTOL – ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης που δεν χρειάζονται διάδρομο.

Αυτά τα φουτουριστικά αεροσκάφη είναι ηλεκτρικά, εξαιρετικά ελαφριά και εξοπλισμένα με λογισμικό αυτόματου πιλότου που επιτρέπει στους ανθρώπους να μπαίνουν στη θέση του πιλότου – μετά από μια συνεδρία προσανατολισμού και προσομοίωση πτήσης VR. Το αεροσκάφος προσφέρει πολλές αυτοματοποιημένες προφυλάξεις ασφαλείας, όπως ένα σύστημα αποφυγής σύγκρουσης, έναν υπολογιστή πτήσης και ένα βαλλιστικό αλεξίπτωτο για ολόκληρο το αεροσκάφος.

Στο μέλλον, οι πελάτες θα μπορούν να βρίσκουν και να κάνουν κράτηση για πτήσεις LIFT μέσω μιας εφαρμογής για κινητά που παρέχει εκπαίδευση προσομοίωσης πτήσης, τεστ επάρκειας, λίστα ελέγχου πριν από την πτήση και υποστήριξη πληρώματος εδάφους.

Ταυτόχρονα, η Kelekona με έδρα τη Νέα Υόρκη σχεδιάζει να προσφέρει πτήσεις με το drone bus με 40 επιβάτες που λειτουργεί με μπαταρία ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στη μαζική μεταφορά.Μια άλλη αξιοσημείωτη εταιρεία είναι η Volocopter, η οποία πρόκειται να φέρει ένα στόλο ηλεκτρικών αεροταξί στη Σιγκαπούρη και το Παρίσι το 2024.

Ταξίδι με αυτόματη αιώρηση

Έπειτα, υπάρχει το Jetson ONE – ένα μονοπρόσωπο, πλήρως ηλεκτρικό eVTOL με δυνατότητα αυτόματης αιώρησης, σταθερής πτήσης και προσγείωσης – που μπορεί να πετάξει για περίπου 20 λεπτά έως και 63 mph.Μια πρώτη εφαρμογή για ένα μελλοντικό ιπτάμενο αυτοκίνητο που αντικαθιστά και τα ταξί στις μεγάλες πόλεις. Τα ηλεκτρικά προσωπικά ιπτάμενα αυτοκίνητα θα φέρουν επανάσταση στα περιπετειώδη ταξίδια. Σε όλα τα μέρη στα οποία είναι αδύνατο να φτάσει κάποιους αυτή τη στιγμή θα είναι ξαφνικά δυνατό.

Ο δρόμος δίχως τέλος, είναι ο μόνος που αξίζει να ταξιδέψεις …. Η συνέχεια στο επόμενο Underwriter!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *