Skip to content

Ξεκινά ο διάλογος για την υιοθέτηση της πρότασης οδηγίας RIS*

*Στρατηγική Ελέγχου των Χρηματοοικονομικών Επενδύσεων

Μια εν εξελίξει διαδικασία σημαντικότατη για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές είναι ο διάλογος για την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας RIS, δεδομένου ότι ένα από τα πράγματα που εξετάζει είναι αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν αμοιβές στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για την πώληση λιανικών επενδυτικών προϊόντων.

Στις 23 Απριλίου 2024, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έναρξη του τριμερούς διαλόγου (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Συμβούλιο της Ευρώπης) με στόχο την τελική υιοθέτηση της προωθούμενης πρότασης οδηγίας. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

Εν των μεταξύ οι εθνικές ενώσεις διαμεσολαβητών στην ΕΕ μελετούν τις προτάσεις λεπτομερώς και αξιολογούν τον αντίκτυπό τους στον κλάδο της Διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους αρμόδιους Ευρωβουλευτές.

Γενικότερος στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλίσει ότι οι μικροεπενδυτές μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις  κεφαλαιαγορές, προσφέροντάς τους αυξημένες επενδυτικές ευκαιρίες και ισχυρή προστασία.  Καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν βεβαίως οι ασφαλιστικές διαμεσολαβητές οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στους μικροεπενδυτές.

Οι 800.000 ασφαλιστικοί και επενδυτικοί διαμεσολαβητές στην ΕΕ που εκπροσωπεί η BIPAR είναι αυτοί που καθοδηγούν ανθρώπους και οικογένειες να σκεφτούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την κληρονομιά, τη  συνταξιοδότηση και την επιβίωσή τους. Αυτοί οι διαμεσολαβητές, που είναι υπό αυστηρή ρύθμιση και επίβλεψη, αμείβονται για τις υπηρεσίες τους, είτε μέσω συστήματος αμοιβής είτε μέσω συστήματος προμήθειας. 

Η BIPAR επισημαίνει ότι η πρόταση εισάγει ειδικές απαιτήσεις κατάρτισης και γνώσεων για διαμεσολαβητές  που διανέμουν IBIP και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των πληροφοριών για προσυμβατικές και συμβατικές απαιτήσεις.Την ίδια στιγμή, περιλαμβάνει περίπλοκες διατάξεις σχετικά με τις απαιτήσεις διακυβέρνησης προϊόντων για τα IBIP. Ο πολύ σημαντικός αριθμός μέτρων που προτείνονται, ενδέχεται να περιπλέξει το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει για τη διανομή των IBIPs στην Ευρώπη.

Μολονότι έχουν εντοπιστεί ορισμένα προβλήματα σε ορισμένα κράτη μέλη και για ορισμένα προϊόντα, ο εντοπισμός ενός προβλήματος δεν θα πρέπει να αποτελέσει  δικαιολογία για την εισαγωγή νέων κανόνων σε όλη την Ευρώπη. Αντί να εισαχθεί  ένα σύνθετο, ακριβό, επαναστατικό νέο σύνολο κανόνων, θα ήταν πιο αποτελεσματικό, όσον αφορά το κόστος και την ασφάλεια δικαίου για όλα τα μέρη της αγοράς, να χρησιμοποιηθούν  τα υπάρχοντα ρυθμιστικά/εποπτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. 

Μαζί με την BIPAR, οι 47 εθνικές ενώσεις θα συνεχίσουν να εξηγούν τη θέση τους στους νομοθέτες και πολιτικούς της χώρας και της ΕΕ, καθώς και την προστιθέμενη αξία  των εκατοντάδων χιλιάδων μικρότερων και μεσαίων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, που εργάζονται σε όλες τις γωνιές της ΕΕ, για την αγορά, την οικονομία, τους καταναλωτές και τους παρόχους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *