Skip to content

Συγχωνεύσεις στο φούλ στην Ευρώπη – πυρετός διεργασιών στις γερμανόφωνες χώρες

Στο φουλ δούλεψαν το 2023 στην Ευρώπη οι μηχανισμοί των ασφαλιστικών Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (M&Α) σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022. Αριθμητικά, ανακοινώθηκαν 574 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών έναντι 435 συμφωνιών το 2022 και 379 το 2021, εν μέσω ενός δύσβατου οικονομικού περιβάλλοντος, ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων και υψηλού κόστους δανεισμού. 

Της Ελενας Ερμείδου

Πρωτοκαθεδρία στο ΗΒ, η ειδοποιός διαφορά από την Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία

Την πρωτοκαθεδρία των συναλλαγών (M&Α) το 2023  την κρατούν, όπως και το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, καταγράφοντας μία αύξηση 31% και αριθμώντας 232 συναλλαγές το 2023 από 177 το 2022. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά το 2023 προήλθε από τις γερμανόφωνες χώρες, την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Συνολικά, οι ανακοινωθείσες συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων στις χώρες αυτές σκαρφάλωσαν στις 81 από 53 των αριθμό το 2022 με το 95% των 81 αυτών συμφωνιών να ανάγεται σε επιχειρήσεις διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων. 

Ενισχύουν την παρουσία τους τα ιδιωτικά κεφάλαια

Αξιοσημείωτο, επίσης ότι πάνω από 490 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη το 2023 εκ των συνολικά 574 υπεγράφησαν από μπρόκερς. Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά κεφάλαια ενίσχυσαν σημαντικά την παρουσία τους στον κλάδο  της ιδιωτικής ασφάλισης, φτάνοντας να έχουν υπογράψει 363 συναλλαγές το 2023 από 263 το 2022, και να σημειώνουν αύξηση κοντά στο 40%.

Λαδώνουν τα γρανάζια τους οι ΗΠΑ και αναζητούν συμφωνίες με αντασφαλιστές

Αντίθετα με το ότι συνέβη στην Ευρώπη, για τις ΗΠΑ το 2023 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων. 

Οι δυσκολίες του 2023, κυρίως αποδίδονται στην επιβράδυνση του ρυθμού των δραστηριοτήτων αυτών στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων. Στις ΗΠΑ η συνολική αξία των συναλλαγών αυτών μειώθηκε κατά 59%, στα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, από 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή, στην διάρκεια τους έτους ανακοινώθηκαν πολλές συναλλαγές που στόχευσαν στην ενίσχυση των οικονομιών κλίμακας και την ενοποίηση του κλάδου. 

Εξ’ αυτών μία τέτοια συμφωνία στο κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων  μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η εξαγορά από την RenaissanceRe Holdings Ltd. (RenRe) της Validus Re και των θυγατρικών της από την American International Group (AIG), συνολικής αξίας αξίας 2.985 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ύψος αυτής και μόνο της συμφωνίας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ της συνολικής αξίας των συναλλαγών στις ΗΠΑ για το 2023. 

Το 2024 στις ΗΠΑ μπήκε με πιο αισιόδοξους τόνους παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος το 2023 με την αγορά να προσδοκά αύξηση των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων προκειμένου να γεφυρωθεί το μεγάλο χάσμα στους κινδύνους που ανέκυψαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανακοινώσεις Μαρτίου για Ευρώπη και ΗΠΑ –κινητικότητα στην Ιταλία, η Allianz ενισχύεται

Ο Όμιλος Ardonagh  με έδρα στην Πεσκάρα ανακοίνωσε μία εβδομάδα πριν ότι θα εξαγοράσει την Mediass –έναν ανεξάρτητο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή με πάνω από 120.000 πελάτες στο χαρτοφυλάκιο τους στην Ιταλία, ο οποίος παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες σε δημόσιους οργανισμούς, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και το λιανεμπόριο. 

Η εξαγορά της Mediass από την Ardonagh ενισχύει την παρουσία της στην Ευρώπη και είναι η πρώτη σημαντική εξαγορά στην Ιταλία μετά την πρόσληψη του CEO της Ardonagh Italia, Carlo Faina, το 2022 από την Berkshire Hathaway.

Επίσης η Allianz S.p.A. ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ολοκλήρωσε την διαδικασία εξαγοράς της Tua Assicurazioni S.p.A. από την  Assicurazioni GeneraliS.p.A. αντί του ποσού των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2023.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *