Skip to content

Ιδιωτικά ιατρεία για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», φέρνοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως «κανόνες κοινής λογικής», οι οποίοι θα κάνουν πιο ελκυστική την υπηρεσία του ΕΣΥ και έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα. «Και αυτή η μεταρρύθμιση προφανώς θα κριθεί στην πράξη, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις. Εδώ θα είμαστε, αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά να το διορθώσουμε.»

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων είναι και η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στο δημόσιο, καθώς πλέον θα επιτρέπεται κάτω από πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις να διατηρούν παράλληλα και το ιδιωτικό τους ιατρείο. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι οι σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς οι γιατροί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο Σύστημα, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν και των χαμηλών αμοιβών. Παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις, δεν ανταποκρίνεται επαρκής αριθμός ώστε να καλυφθούν τα κενά. Εξέφρασε λοιπόν την πεποίθηση πως δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο, διορθώνεται ένα λάθος πολλών δεκαετιών και έτσι το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς θα μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν ένα υψηλότερο εισόδημα με νόμιμο τρόπο. Άλλωστε, όπως τόνισε, από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς των εθνικών συστημάτων υγείας υπό όρους και προϋποθέσεις και μόνον μία δεν το επέτρεπε μέχρι τώρα, η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από έντονες αντιδράσεις των γιατρών του ΕΣΥ και της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση που επέτρεπε την υπό προϋποθέσεις παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, ρύθμιση που αποτελούσε αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ωστόσο ο Υπουργός έχει προαναγγείλει ότι προτίθεται να ζητήσει εξουσιοδοτική διάταξη από την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου στη συνέχεια να εκδώσει υπουργική απόφαση η οποία θα θέτει σε ισχύ αυτή τη ρύθμιση.

Όσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν στα νοσοκομεία τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτά και ολοένα και περισσότεροι πολίτες δηλώνουν την επιθυμία τους να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο Υπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή ήταν το clawback, το οποίο όπως επεσήμανε έχει ανέβει πολύ και φθάνει πλέον το 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μία σειρά από μέτρα ώστε να το μειώσει κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και να καταστεί βιώσιμη η κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς λόγω του ύψους του προκαλεί περισσότερες ζημιές από τα οφέλη του και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε κάποια φάρμακα.

Για τους μη γνωρίζοντες, το clawback σημαίνει την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας και προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας και να τους παρουσιάσει τις φαρμακευτικές δαπάνες του πρώτου τριμήνου, την αύξηση του clawback για τους μήνες αυτούς, τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση και την προβολή για το clawback του 2024. Επίσης κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback για έργα έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών προϊόντων ή/και επενδυτικών σχεδίων, κάτι που είναι εφικτό κατόπιν αιτήματος προς τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία πιστοποίησης των υποβληθέντων αιτημάτων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *