Skip to content

Διαμεσολαβητές: συσπειρωθείτε γιατί χανόσαστε

Δικαίωμα στο Αφορολόγητο και παρακράτηση αντί για προκαταβολή φόρου, ζητούν οι Ασφαλιστές να περάσει με τροπολογία της Κυβέρνησης. Για να γίνονται όμως δεκτά τα αιτήματά τους πρέπει τα Σωματεία τους να δυναμώσουν και σε συμμετοχή και σε πόρους.

Γράφει η Χρ. Μωράκη

Μπορεί τελικά η Κυβέρνηση να πέρασε το νομοσχέδιο κόλαφο για το ασφαλιστικό/φορολογικό, το οποίο ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα «βαρύ» για τον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, υπάρχουν ωστόσο κάποια ζητήματα, καίρια, που είναι ακόμη ανοιχτά προς διαπραγμάτευση για τους Ασφαλιστές.

Το ένα είναι η αναγνώριση ενός αφορολόγητου ποσοστού, την οποία κατέχουν οι μισθωτοί και την οποία θα πρέπει και οι Ασφαλιστές, δεδομένου ότι δηλώνουν το 100% των εισοδημάτων τους, επίσης να κατέχουν.

Το άλλο είναι το δικαίωμα επιλογής παρακράτησης ή προκαταβολής, φόρου.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο εργοδότης παρακρατούσε το 20% της αμοιβής και το απέδιδε στην εφορία. Αυτό καταργήθηκε κάποια στιγμή και αντικαταστάθηκε από την προκαταβολή φόρου.

Η οποία όμως για φέτος και του χρόνου αυξάνεται σημαντικά και για πολλούς θεωρείται –και είναι- δυσβάσταχτη.

Για πολλούς Διαμεσολαβητές η μηνιαία παρακράτηση είναι πολύ πιο βολική και θέλουν να επανέλθει, έστω ως επιλογή, ώστε να μπορούν να απαλλαχθούν από την προκαταβολή φόρου.

main_EEA_ALEXIADIS_28.4__5_
Απο αριστερά οι Λελεδάκης, Χατζηθεοδοσίου, Αλεξιάδης, Παντελής & Γαβαλάκης στη συνάντηση για το αφορολόγητο

Ήδη τα σωματεία της Διαμεσολάβησης έχουν καταθέσει την πρόταση στον Αναπλ. Υπουργό κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και έχουν βεβαίως έρθει σε επαφή και με τις εταιρείες για τις δυνατότητες επαναφοράς του συγκεκριμένου συστήματος.

Η ΕΑΔΕ μάλιστα, έχει σκοπό να συνεχίσει τις προσπάθειες και για ενδεχόμενη μείωση των εισφορών και για την δυνατότητα να συνυπολογίζονται με εισφορές σε ιδιωτικά ταμεία – κάτι που θα ήταν ευχής έργον και που ήδη ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των Διαμεσολαβούντων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μια όλο και πιο συμπαγή, ενωτική εικόνα, με σωστά αντανακλαστικά και συγκροτημένη φωνή για όλα τα φλέγοντα ζητήματα: Solvency II & Πράξεις 30-31, αθέμιτος τραπεζικός ανταγωνισμός, ασφαλιστικό/φορολογικό.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν έχουν πάντα μεγάλη συμμετοχή (1000 + 300 άτομα στην τελευταία εκδήλωση ΠΣΑΣ στον Δαναό, στις αρχές Ιουνίου) και δείχνουν ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και εκτιμά τις προσπάθειες. Όμως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΑΔΕ Δημήτρη Γαβαλάκη, αυτό δεν είναι αρκετό:

Ασφαλιστές στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονται για τις πρακτικές των τραπεζών
Διαμεσολαβητές στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονται για τις πρακτικές των τραπεζών

«Ούτε με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, ούτε με τις πορείες, ούτε με τις ντουντούκες, καταφέραμε να ανατρέψουμε τη βούληση της Κυβέρνησης στο τελευταίο νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό όμως μας έδωσε ένα μάθημα, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα στην εκπροσώπηση. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, να έχουμε περισσότερους πόρους,  περισσότερη συμμετοχή, παρά τις δυσκολίες. Η βοήθεια όλων ήταν πολύ σημαντική, Συνδέσμων, Επιμελητηρίων, Συναδέλφων, είχαμε μια ομοψυχία  και ενότητα που δεν είχαμε παλιά και αυτό είναι σπουδαίο. Πρέπει όμως να διαφυλάξουμε αλλά και να μεγαλώσουμε, αυτό που καταφέραμε τα τελευταία 5 χρόνια – ιδιαίτερα δε και με την ευτυχή συγκυρία να είναι επικεφαλής στο Επιμελητήριο ένας άνθρωπος της ασφαλιστικής αγοράς, ο  Γιάννης Χατζηθεοδοσίου».

Η ενεργός συμμετοχή είναι τώρα το ζητούμενο και το να αποκτήσουν τα Σωματεία περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη και άρα και πόρους,  γιατί σε μια διαπραγμάτευση είτε με την Κυβέρνηση, είτε με την ΤτΕ, είτε με τις εταιρείες, το μέγεθος κάθε Σωματείου, μετράει.

Οι Διαμεσολαβητές διαδηλώνουν για το Ασφαλιστικό
Διαμεσολαβητές διαδηλώνουν για το Ασφαλιστικό

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των Διαμεσολαβούντων, επισήμανε και ο Παναγιώτης Λελεδάκης, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ ο οποίος έχει μπει δυναμικά στο νέο του ρόλο.

Για να γίνει κανείς φέτος μέλος του Σωματείου η ετήσια συνδρομή είναι μόνο 20 ευρώ ανακοίνωσε ο ΠΣΑΣ, με στόχο να προσέλθουν και να γραφτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι και να δώσουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στον Σύνδεσμο.

Διαπραγματεύσεις άλλωστε θα γίνουν και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την νέα Οδηγία IDD, που θέτει νέους κανόνες για την διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων και που θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το 2018. Τώρα ξεκινά η περίοδος των διαβουλεύσεων και της διαπραγμάτευσης για αυτή τη νέα Οδηγία και για αυτό η BIPAR, η Ένωση των Σωματείων Διαμεσολαβούντων όλων των χωρών της Ε.Ε. συνεχώς από εδώ και στο εξής θα ανακοινώνει διαβουλεύσεις και θα στέλνει διευκρινιστικές εγκυκλίους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι αμελητέα καθόλου τα όσα κατακτούνται μέσω της συμμετοχής και των παρεμβάσεων των Σωματείων των εργαζομένων. Τελευταίο παράδειγμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η κατάρριψη της πρότασης της ΕΕ για κατάργηση των προμηθειών ή ακόμη και για κοινοποίησή τους προς τον πελάτη.

Η Ελλάδα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για την IDD και μάλιστα, στο μεγάλο Συνέδριο βραβεύσεων που σχεδιάζει ο ΠΣΑΣ για το φθινόπωρο, παρόν θα είναι και υψηλά ιστάμενος εκπρόσωπος της BIPAR.

1 Comment

  1. Avatar

    Από τότε που καταργήθηκε η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία άμεσης μηνιαίας είσπραξης φόρων από το κράτος και η αδυναμία πληρωμής από τους ασφαλιστές ολικού ετήσιου φόρου, συν επομένου έτους, συν ποσό εισφοράς, συν ασφαλιστικές εισφορές, συν ΕΝΦΙΑ, συν τέλη κυκλοφορίας, συν έμμεσους φόρους κλπ. Πρέπει πολύ σύντομα να γίνει επαναφορά του παλαιού συστήματος της μηνιαίας κράτησης φόρου όπως γίνεται σε όλους τους μισθωτούς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου για το όφελος του κράτους και την μηνιαία κατανομή των φόρων τουλάχιστον στους ασφαλιστές που ανήκουν σε μία ασφαλιστική εταιρία και πληρώνονται με μηνιαίες προμήθειες καθαρά βεβαιωμένες , λαμβανομένου υπόψη της οικονομικής κρίσης της τελευταίας εξαετίας. Ας τα λάβουν σύντομα υπόψη τα παραπάνω : Τράπεζα Ελλάδος, ΕΕΑ, ΟΑΕΔ, ΔΟΥ, Υπουργία κλπ φορείς διότι σύντομα θα έχουμε οικονομικό πρόβλημα όλοι μαζί !!!!!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *