Skip to content

Εκδήλωση ΠΣΑΣ: Ασφάλιση είναι η τέχνη του «μαζί»

Πλήθος στελεχών της αγοράς τίμησαν με την παρουσία τους τις Βραβεύσεις Κορυφαίων Συμβούλων 2017, εκδήλωση πλούσια σε περιεχόμενο και μηνύματα, την οποία πραγματοποίησε ο ΠΣΑΣ την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο. 

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ Παναγιώτης Λελεδάκης

Στην κατάμεστη αίθουσα το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι ΕΑΕΕ, ΕΕΑ, ΕΑΔΕ, Επιτροπής Επικοινωνίας MDRT Ελλάδος κ.α.

Το Πολεμικό Μουσείο δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς, όπως είπε ο Παναγιώτης Λελεδάκης, Πρόεδρος του ΠΣΑΣ, συμβολίζει τους αγώνες που δίνει η ασφαλιστική αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εποχής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Δημήτρης Μαζαράκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η αγορά δοκιμάστηκε με την κρίση, απέδειξε όμως ότι αντέχει και ότι είναι ένας από τους υγιέστερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σοβαρές προοπτικές και σημαντικό ρόλο. Η ασφαλιστική αγορά εκτός του ότι μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά στο να λυθεί το αδιέξοδο με συντάξεις και υγεία, μπορεί και ως θεσμικός επενδυτής να βοηθήσει στην πολυσυζητημένη εξυγίανση της οικονομίας.

Από την άλλη, για να αναπτυχθεί η ίδια η ασφαλιστική αγορά και να ξεκολλήσει από το 2% του ΑΕΠ, τόνισε, ο μόνος τρόπος είναι να αυξήσει την αξία των υπηρεσιών που προσφέρει. Κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του στη Metlife που ανέκαθεν είχε ως επίκεντρο το σύστημα του agency, είπε, του δόθηκε η ευκαιρία από διαφορετικά πόστα κατά καιρούς, να βρεθεί πολύ κοντά στους ασφαλιστές και να καταλάβει σε βάθος τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Τόσο που να μπορεί να μιλάει μαζί τους «λέγοντας αλήθειες».

Είπε χαρακτηριστικά:

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης

Συνομιλώντας με πολλούς από εσάς, ακούω τους προβληματισμούς που έχετε σχετικά με τον ανταγωνισμό από τις τράπεζες, με τις τεχνολογικές εξελίξεις, το Internet και τo ρόλο που θα έχει στην ασφαλιστική αγορά. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναχαιτίσουμε τις εξελίξεις και τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πολίτης ενημερώνεται, ασφαλίζεται ή εξυπηρετείται. Δεν το αποφασίζουμε εμείς αυτό, ούτε βεβαίως μπορούμε να το διατάξουμε. Αυτό το αποφασίζει ο ίδιος ο πελάτης. Τι μπορούμε να κάνουμε από τη δική μας πλευρά; Πέρα από το να απαιτούμε το προφανές, δηλαδή ίδιους κανόνες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ανεξαρτήτως δικτύου, κανόνες που θα προστατεύουν τον πελάτη και θα τον εισάγουν σωστά στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, πέρα από αυτό, πρέπει να εξελισσόμαστε συνεχώς. Οφείλουμε στον εαυτό μας, ως επαγγελματίες, να παραμένουμε ανταγωνιστικοί και να παίζουμε τίμια. Οφείλουμε επίσης να βελτιώνουμε την αξία που δημιουργούμε για τον πελάτη μας – έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε κανένα Ίντερνετ, κανέναν τραπεζικό υπάλληλο. Οφείλουμε να επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευσή μας, να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία, να την κάνουμε σύμμαχό μας και να μην τη φοβηθούμε. Να γίνουμε πιο παραγωγικοί αλλά και πιο χρήσιμοι για τον πελάτη μας. Και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε το νέο αυστηρό πλαίσιο το οποίο από τη μία πλευρά δυσκολεύει την καθημερινότητά μας, από την άλλη προσθέτει κύρος στο επάγγελμα του ασφαλιστή και θωρακίζει την ασφαλιστική αγορά.

(Δείτε εδώ τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Δημήτρη Μαζαράκη).

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας πως η ασφαλιστική αγορά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ευρύτερη πρόληψη των κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε το 2016 συνάντηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της υποχρεωτικής ασφάλισης. Η Πολιτεία ωστόσο, δεν έκανε καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθιξε φλέγοντα ζητήματα όπως οι μαύροι κωδικοί και η μαύρη εργασία λέγοντας ότι για να εξαλειφθούν οριστικά θα πρέπει να γίνουν καταγγελίες από τους ασφαλιστικούς συμβούλους. Αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα της Ελλάδας που, κατά τη γνώμη του, είναι η μη εφαρμογή των νόμων. Έθεσε ως αναγκαία τη δημιουργία ενός Λόμπι Ασφαλιστών καθώς οι ασφαλιστές, όπως είπε, είναι άνθρωποι ικανοί και η χώρα χρειάζεται ικανούς ανθρώπους να την βγάλουν από το τέλμα.

Η Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, στη σύντομη ομιλία της τόνισε πως η οικονομία μπορεί να είναι χρόνια καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή άνοδος στην ασφαλιστική αγορά. Αναφέρθηκε στο αναγκαίο αίτημα παράτασης της IDD καθώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αποφυγή οργανωτικών ατυχιών και έκλεισε την ομιλία της συγχαίροντας όλους όσους θα βραβεύονταν στη συνέχεια.

Τιμητική πλακέτα στον πυροσβέστη Άγγελο Μπαρμπαγιάννη που με αυτοθυσία έσωσε συνανθρώπους του

Πριν ξεκινήσουν οι βραβεύσεις,  ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ κ. Λελεδάκης Παναγιώτης, με το γλαφυρό του ύφος και τον πυκνό του λόγο, συνεπήρε τον κόσμο με την ομιλία του και χειροκροτήθηκε θερμά από όλους. Εξήγησε τις διαφορές στα φετινά βραβεία  λέγοντας πως «κάθε χρόνο βραβεύονταν οι τρεις κορυφαίοι σύμβουλοι όλης της χώρας από όλες τις εταιρείες. Φέτος πήραμε την  απόφαση, γιατί κάθε εταιρεία έχει τα δικά της δεδομένα, ότι από όσες εταιρείες συμμετέχουν θα βραβεύονται πλέον οι πρώτοι κάθε εταιρείας, στην πρώτη φάση των βραβεύσεων και στο τέλος, θα βραβεύουμε και τους τρεις κορυφαίους ανάμεσα στους πρώτους». Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τα Βραβεία Κορυφαίων Συμβούλων 2017, εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων που εκπροσωπούν την Ασφαλιστική Αγορά, φαίνονται και είναι ενωμένοι.  Κατά τα άλλα, τόνισε πώς οι Σύμβουλοι πρέπει να εκπαιδεύουν τους πελάτες και να τους βοηθούν να αποκτούν ασφαλιστική συνείδηση ώστε μόνοι τους να σκέφτονται τις πιθανές δυσκολίες και πώς θα τις αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Αυτό είναι το χρέος των Συμβούλων, ήλωσε. Κι αν δεν το καταφέρουν σε αυτή τη γενιά ή αν το καταφέρουν σε μικρό ποσοστό, σίγουρα θα έχουν βάλει τις βάσεις για τις επόμενες γενιές.

Είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λελεδάκης:

Πρέπει να δώσουμε 2 μάχες. Η μία είναι η άμυνα και η άλλη είναι η αντεπίθεση, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι και να μπορέσουμε να δούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ασφαλιστική αγορά, οι οποίες είναι τεράστιες. Ακούω πως υπάρχει πτώση της κοινωνικής ασφάλισης. Η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη αναπηρίας είναι πλέον φιλοδωρήματα και αυτό δεν είναι γνωστό στην κοινωνία – είναι τεράστια ευκαιρία να βγούμε να μιλήσουμε γι’ αυτούς τους κλάδους στους οποίους έχουμε μηδενική διείσδυση στην αγορά. Πρέπει να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί πολύ φοβάμαι ότι οι άνθρωποι με τα προβλήματα που έχουν, αν κάποιος δεν τους βοηθήσει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις πιθανόν να βρεθούν σε αδιέξοδα που θα διδάξουν την επόμενη γενιά όχι αυτήν. Αν θέλουμε να πάρουμε το μερίδιο της αγοράς που μας αναλογεί, θα πρέπει να έχουμε στρατηγική, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες, να χρησιμοποιήσουμε νέες προσεγγίσεις, να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Το Πολεμικό Μουσείο επιλέχθηκε ακριβώς για να συμβολίσει τις μάχες, σε αντίξοες συνθήκες, των ανθρώπων της ασφαλιστικής αγοράς είπε ο Παναγιώτης Λελεδάκης, τονίζοντας ότι τα Σωματεία δίνουν όλα μαζί  τεράστια μάχη με πάρα πολλές ώρες, με πάρα πολλές συναντήσεις, για όλα τα θέματα – όσα τουλάχιστον δεν άπτονται των Πολιτικών που παρότι στο περυσινό αντίστοιχο Συνέδριο είχαν υποσχεθεί πολλά, δεν έκαναν τίποτα όλη τη χρονιά, τόνισε.  Από πλευράς του ο ΠΣΑΣ έχει δημιουργήσει ψηφιακά εργαλεία με ψηφιακά συνέδρια για να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται τα μέλη του, αλλά και πλατφόρμες επικοινωνίας μέσω των οποίων μπορούν να εκφράζουν οτιδήποτε τους απασχολεί. Στα σκαριά είναι νέο site αλλά και διάφορες συνεργασίες που θα παρέχουν κάρτες εκπτώσεων και προνομίων.

«Πρέπει να έχουμε κίνητρα για να πετύχουμε. Τα κίνητρα είναι 2 ειδών. Υπάρχουν τα εγωϊστικά κίνητρα, να πετύχεις ο ίδιος και η ομάδα σου, να φτάσεις την παραγωγή, να εκπληρώσεις τα όνειρά σου. Οι αρχαίοι Έλληνες όμως μας δίδαξαν τα υπερβατικά κίνητρα. Αυτά που έχουν να κάνουν με τους άλλους. Έχουμε ένα κοινό κίνητρο όλα τα μέρη της ασφαλιστικής αγοράς και αυτό, είναι να προστατεύσουμε τον πολίτη από τις γενικεύσεις, από την άγνοια, από την έλλειψη ασφαλιστικής παιδείας. Να μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη κοινωνία, γιατί ασφάλιση, είναι η τέχνη του «μαζί», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ.

Ακολούθησε το πρώτο μέρος των βραβεύσεων και στη συνέχεια ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΣ, Κάρολος Μαρκουΐζος, πήρε το λόγο και μίλησε για την ηθική που πρέπει να έχει ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος, απέναντι στον πελάτη. Στη συνέχεια έθεσε το ζήτημα της αναγκαίας σύνταξης ενός Κώδικα Δεοντολογίας. Κάλεσε όλους τους συμβούλους σε μια ανοιχτή συζήτηση διάρκειας 30 ημερών αρχής γενομένης από την ημέρα των βραβείων. Ζήτησε από όλους να στείλουν τις προτάσεις, τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους στις αρχικές προτάσεις που τους εστάλησαν εκείνη τη στιγμή, μέσω email, με σκοπό να καταρτιστεί ένας κώδικας δεοντολογίας που θα εκφράζει την πλειοψηφία.

Ο Υπερμαραθωνοδρόμος  Γιάννης Κούρος

Στην εκδήλωση, εκτός από τους κορυφαίους ασφαλιστές της αγοράς, βραβεύτηκε και ο Πυροσβέστης κ. Άγγελος Μπαρμπαγιάννης. Ο κ. Μπαρμπαγιάννης ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγάλη φωτιά της Χίου το 1999,  και στην ηρωική του προσπάθεια να σώσει τους συνανθρώπους του, η οποία του προκάλεσε εκτεταμένα εγκαύματα για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάστηκαν 18 χειρουργεία. Η συμβολική αυτή παρουσία του κ. Μπαρμπαγιάνη ήταν η μία εκ των δύο της βραδιάς. Η δεύτερη ήταν του υπερμαραθωνοδρόμου κ. Κούρου Γιάννη που με τον δικό του τρόπο προσπάθησε να μεταφέρει στο κοινό τη σημασία της  επιμονής, παραλληλίζοντας τον αθλητικό στίβο με τον επαγγελματικό. Η ομιλία του, που ήταν και η κεντρική στα Βραβεία Κορυφαίων Συμβούλων 2017, είχε θέμα «Πώς επιτυγχάνεται το αδύνατο, δηλαδή ο άθλος».

Οι βραβεύσεις των πρώτων ανά εταιρεία:

Interamerican. Τα βραβεία απένειμε ο κ. Διονύσης Φίλης, από τη Δ/νση Πωλήσεων της Εταιρείας:

  • 1ηστον κλάδο Ζωής η κα Καλλιόπη Γαβριηλίδου
  • 1οςστα Επενδυτικά Προϊόντα ο κ. Δημήτρης Γιαννακόδημος.

Όμιλος ERGO. Τα βραβεία απένειμε ο κ. Γιάννης Παπουτσάς, Προϊστάμενος της Δ/νσης Πωλήσεων Εταιρικού Δικτύου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής:

  • 1η στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων η κα Βασιλική Κολοβούρη 
  • 1οςστον κλάδο Ζωής ο κ. Σπύρος Σεργιάννης. 

Ευρωπαϊκή Πίστη. Τα βραβεία απένειμε ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Δ/ντής Χαρτοφυλακίου της Εταιρείας

  • 1οςστον κλάδο Ζωής ο κ. Αδάμ Γροπατσάκης 
  • 1οςστον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων ο κ. Κων/νος Βλαχάκης. 

Εθνική Ασφαλιστική. Τα βραβεία απένειμε ο κ. Μιχάλης Τάτσης, Δ/ντής Πωλήσεων της Εταιρείας:

  • 1οςστον κλάδο Ζωής ο κ. Διονύσης Κουτσουβέλης 
  • 1ηστον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων η κα Ροζάρτα Κουρή. 

Ευρωπαϊκή Ένωσις – Ασφάλεια Μινέττα. Τα βραβεία απένειμε ο κ. Κων/νος Χαχλαδάκης, Δ/ντής Πωλήσεων Ζωής της Εταιρείας:

  • 1οςστον κλάδο Ζωής ο κ. Στυλιανός Σαραντόπουλος
  • 1οςστον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων ο κ. Κων/νος Αλεξανδρόπουλος. 

MetLife. Το βραβείο απένειμε ο κ. Γιάννης Αναστόπουλος, Head of Direct Sales Force της Εταιρείας.

  • 1οςστον κλάδο Ζωής και στα Επενδυτικά Προϊόντα ο κ. Συμεών Μακέδος.  

Οι πρώτοι των πρώτων

  • 1οςστον κλάδο Ζωής ο κ. Διονύσιος Κουτσουβέλης από την Εθνική Ασφαλιστική
  • 1οςστον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων ο κ. Κων/νος Αλεξανδρόπουλος από την Μινέττα
  • 1οςστα Επενδυτικά Προϊόντα ο κ. Δημήτρης Γιαννακόδημος από την Interamerican

Βραβεύσεις MDRT Ελλάδος

Ο κ. Κυριάκος Χατζηστεφάνου, Πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας του MDRT Ελλάδος, βράβευσε την κα Σταυρούλα Γεωργακοπούλου και τον κ. Παύλο Συμπερά, για την προσφορά τους.

Βραβεύσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Για την προσφορά τους στον τομέα της ΕΚΕ βραβεύτηκαν η Interamerican, το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιάννης Ρούντος, Δ/ντής Δημοσίων Σχέσεων & ΕΚΕ και η Euroins, το βραβείο παρέλαβε ο κ. Κων/νος Μάκαρης, Διαχειριστής της Εταιρείας. Τόσο ο κ. Ρούντος όσο και ο κ. Μάκαρης έκαναν σύντομη αναφορά για τις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της ΕΚΕ ενώ και οι δύο ζήτησαν 1 λεπτού σιγή ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *