Skip to content

«Risk Data Hub»: Οι χάρτες καταστροφής της Ε.Ε. – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
[email protected]

Έναν νέο, άμεσο και αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας να θωρακίσει σε real time τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι των φυσικών καταστροφών.

Στους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σε λειτουργία το καινοτόμο πρόγραμμα «Risk Data Hub» (βάση δεδομένων επικινδυνότητας), ο οποίος θα συμβάλει στη χαρτογράφηση ζημιών και καταστροφών από φυσικά αίτια, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες, φονικές πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που κάνουν ολοένα και συχνότερη την εμφάνισή τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το εγχείρημα, που βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής, χαιρετίζει και η Ένωση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σχολιάζοντας πως θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και θωράκισης της πολιτείας, έναντι των φυσικών καταστροφών.

«Συλλέγοντας δεδομένα απώλειας και ζημιάς συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε ένα σημείο πιο κάτω, παρέχοντας σε ολόκληρη την Ε.Ε. ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα αποτελέσει βασικό “εγχειρίδιο” διαχείρισης του κινδύνου φυσικών καταστροφών», όπως τόνισε η Nacira Boulehouat, επικεφαλής της μονάδας μείωσης κινδύνου καταστροφών στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).

Πώς θα λειτουργεί η βάση δεδομένων

Η βάση δεδομένων «Risk Data Hub» της Ε.Ε. θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών κάθε είδους – συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, ξηρασίας, πυρκαγιών ή σεισμικών φαινομένων.

Θα περιλαμβάνει επίσης ιστορικά δεδομένα (αναδρομές σε περιστατικά του παρελθόντος) προκειμένου να υπάρξει ακριβέστερη χαρτογράφηση των κινδύνων, όπως υπογραμμίζει η Nacira Boulehouat.

Μέχρι σήμερα, η ECHO ασχολείται κυρίως με φυσικές καταστροφές εκτός Ευρώπης. Με τις επερχόμενες αλλαγές και το νέο σχεδιασμό, η βάση δεδομένων θα καλύπτει πλέον και την Ε.Ε. «Επιθυμούμε να προσεγγίσουμε ολοκληρωμένα το έργο ελέγχου και μείωσης του κινδύνου καταστροφών που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές», όπως τονίζει η αξιωματούχος.

Οι θανατηφόρες καταιγίδες στην Ιταλία -που στοίχισαν τη ζωή σε 30 ανθρώπους- και οι πρόσφατες πλημμύρες στη Νότια Γαλλία, αποτελούν ακόμη ένα και πλέον πρόσφατο σημείο προειδοποίησης της αυξανόμενης έντασης που έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Μεμονωμένα γεγονότα ή τα στατιστικά ενός έτους για τις ζημιές που προκαλούνται, είναι δύσκολο να αποτυπώσουν τους ρυθμούς αύξησης των φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Μόνο εάν εξετάσουμε μακροπρόθεσμα τις τάσεις, θα διακρίνουμε ξεκάθαρα το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της συνολικής ζημίας / κόστους και της παρουσίας που έχει η ασφάλιση ζημιών», όπως υπογραμμίζει ο Michael Szönyi, επικεφαλής του προγράμματος αντιστάθμισης πλημμυρών της Zurich.

Παρόλα αυτά, τα δυσάρεστα νέα είναι ότι η δυνατότητα ασφάλισης έναντι των φυσικών κινδύνων «θα καταστεί σχεδόν αδύνατη οικονομικά» εξαιτίας της αυξανόμενης έκθεσης στον κίνδυνο, όπως δήλωσε ο Szönyi.

Τα κίνητρα και το business case

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Zurich, για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στη θωράκιση έναντι των κλιματικών κινδύνων, εξοικονομούνται πέντε ευρώ στις δαπάνες αποκατάστασης των φαινομένων. Από το σύνολο των δαπανών, μόλις το 13% εξ αυτών κατευθύνεται στην μείωση κινδύνου, με το 87% να προορίζεται κυρίως στην καταστολή και αποκατάσταση, μετά τις καταστροφές.

Το πλέον δύσκολο μέρος για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι να υλοποιήσουν σενάρια καταγραφής υποθετικών δεδομένων προσομοίωσης, όταν οι αποδόσεις των απαιτούμενων επενδύσεων δεν είναι απτές.

«Απουσιάζουν τα κίνητρα» όπως επισημαίνει ο Szönyi, τονίζοντας πως «Συχνά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις πιθανές απώλειες». Οι επενδύσεις στον τομέα πρόληψης καταστροφών πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο στις κυβερνήσεις ή τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Πρέπει να βρούμε ένα κοινό έδαφος, όπου όλοι επωφελούνται από την πρόληψη», όπως τόνισε.

Σύμφωνα με την Zurich, το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων ανήλθε στα 306 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Risk Data Hub» που πρόκειται να «τρέξει» σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ουσία θα συνδεθεί με τα αντίστοιχα «προγράμματα» δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που αντιστοιχούν σε αυτές τις δράσεις.

Στη χώρα μας η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αποτυπώνει την έκταση και τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας των φυσικών καταστροφών μέσω του εγχειριδίου «χαρτογράφησης» που υλοποιείται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών.

Στο συγκεκριμένο έργο της Επιτροπής Περιουσίας, έχει πραγματοποιηθεί καταγραφή και παρουσίαση όλων των χαρτών Επικινδυνότητας Καταστροφικών Κινδύνων (Σεισμού, Πλημμύρας, Χαλαζιού, Θύελλας, Καταιγίδας, Ανεμοστρόβιλου, Κατολίσθησης, Πυρκαγιάς, Κεραυνών, Τσουνάμι).

Οι χάρτες έχουν δημιουργηθεί με τη συνδρομή είτε δημοσίων φορέων και Ινστιτούτων (όπως ΥΠΕΚΑ, ΤΕΕ, Διεθνή Κέντρα Ερευνών), είτε σε συνεργασία Πανεπιστημιακών φορέων (ΕΜΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) και Ιδιωτικών Φορέων, είτε από Διεθνείς Ασφαλιστικές και Αντασφαλιστικές Εταιρείες (όπως Munich Re, Swiss Re και FM Global).

Δείτε περισσότερα πατώντας εδώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *