Skip to content

Eρ. Μοάτσος: “Πρέπει να προσφέρουμε περισσότερα απο ένα παραδοσιακό προϊόν”

Μεγάλη συμμετοχή στο webinar της ΕΑΕΕ για το Sustainable Underwriting -την πιο καινούργια, παγκόσμια τάση στην ασφάλιση, για αποκλειστική ή/και ευρύτερη κάλυψη δράσεων και προϊόντων που δεν επιβαρύνουν αλλά ωφελούν το περιβάλλον.  

Με τη συμμετοχή άνω των 150 στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης το webinar με θέμα «Sustainable Underwriting» που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών και συντονιστή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερρίκο Μοάτσο.

Την συζήτηση για την “βιώσιμη ασφάλιση” συντόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ κ. Ερρίκος Μοάτσος

Στο webinar μίλησαν και ανέπτυξαν τις απόψεις τους η επικεφαλής του κλάδου Reinsurance Sustainability της Swiss Re, Γκίλιαν Ρούθενφορντ και ο Senior underwriter, Αντρέας Λόμπεργκ της Munich Re.

Ο κ. Μοάτσος μιλώντας εισαγωγικά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να μιλήσει η ασφαλιστική βιομηχανία για τη βιωσιμότητα.

«Είναι γιατί ανήκουμε στην κοινωνία, οι επιχειρήσεις είναι μέλος της κοινωνίας και πρέπει πάντα να ενεργούμε υπεύθυνα και οι επιχειρήσεις να πηγαίνουν ένα βήμα παραπάνω από το να προσφέρουν ένα παραδοσιακό προϊόν. Αλλά να συνεισφέρουν συνολικά στην κοινωνία», τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Οι αρχές της βιωσιμότητας, οι αρχές του ESG, μπαίνουν στον πυρήνα και της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Επειδή πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, πρέπει να συμπεριλάβουμε όλους, ή να το πούμε και αλλιώς, δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανέναν από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και διαφανείς στους τρόπους με τους οποίους ασκούμε την επιχειρηματικότητα και λαμβάνουμε αποφάσεις. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να προσφέρουμε μια παραδοσιακή κάλυψη ή ασφάλιστρο».

Η κ. Ράδερφορντ ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι υπάρχει πλέον παγκοσμίως η αίσθηση του επείγοντος σε σχέση με την κλιματική κρίση αλλά και την κοινωνική ανισότητα. Ενώ όπως είπε και ο κορωνοϊός αντί να μας απομακρύνει από τις προκλήσεις της βιωσιμότητας, θύμισε πόσο περίπλοκο είναι το θέμα και επίσης φώτισε το τί θα μπορούσε να αποτελεί σωστή δράση.

Στη συνέχεια παρέθεσε διαφάνεια με ορισμένες φράσεις υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών για την σημασία της έμφασης στη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Επισήμανε ότι η εποχή αποτελεί και μια τεράστια ευκαιρία για στήριξη της μετάβασης τόσο στο θέμα της ενέργειας, όσο και σε αυτό του κλίματος και των αγροτικών πρακτικών αλλά και στη στήριξη της μετάβασης σε θέματα Υγείας και των δομών της. Σε γενικό πλαίσιο -είπε- είναι μια ευκαιρία να συμπεριλάβουμε περισσότερους ανθρώπους και να τους προσφέρουμε περισσότερη ασφάλεια.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, και η ασφάλιση παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο εδώ», γιατί -πρόσθεσε- «η ασφάλιση είναι ένας… διευκολυντής».

Εξηγώντας περαιτέρω τι εννοεί με αυτό, είπε ότι μέχρι πρότινος η ασφάλιση με όρους βιωσιμότητας εστίαζε στον αποκλεισμό. «Ήταν πάντα αυτό που δεν θέλαμε να καλύψουμε, ή αυτό που θέλαμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να καλύψουμε». Πλέον, όμως μαζί με τους αποκλεισμούς, προσθέτουμε και τις ενσωματώσεις και αυτό είναι που η ίδια θεωρεί ως «impact underwriting».

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η χρησιμοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην κατεύθυνση που θα πάρει ένα ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο, αλλά και η διαμόρφωση προϊόντων που θα δίνουν απαντήσεις στις προκλήσεις της βιωσιμότητας.

Δίνοντας και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κα. Ράδερφορντ έκανε λόγο για την ασφάλιση αγροτών με την χρήση δορυφορικής τεχνολογίας και πρόσβασης σε δεδομένα που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν.

Τα δεδομένα και η χρήση τους μέσω δορυφόρων -πρόσθεσε- βοηθούν πολύ και στην εξήγηση φαινομένων όπως οι πλημμύρες. «Μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τα μοντέλα υπολογισμού στο μέλλον και να διατηρήσουμε την ασφαλισιμότητα».

Αναφορικά με την Ελλάδα, η μελέτη της Swiss Re για 48 χώρες, την κατατάσσει στην 28η θέση στο θέμα της επίδρασης του κλιματικού ρίσκου στο ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει μεγάλο κόστος στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, η χώρα θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από πλημμύρες και ξηρασία αλλά και από τροπικούς κυκλώνες στη Μεσόγειο και από σεισμικές ακολουθίες, σε σχέση με άλλες χώρες -στις πιο ακραίες εκδοχές εκδήλωσης φυσικών φαινομένων.

Η ασφάλιση μπορεί να γίνει πιο προσιτή, περισσότερο προσβάσιμη, περισσότερο διαθέσιμη. Έτσι θα δώσει λαμπρό παράδειγμα στην φιλοσοφία της “ενσωμάτωσης”.

Αυτό θα επιτευχθεί, είπε, κυρίως με την προσφορά προϊόντων που απευθύνονται και καλύπτουν απευθείας τις ανάγκες των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή.

Από τη μεριά του, ο κ. Λόμπεργκ μίλησε για την περασμένη χρονιά της πανδημίας, αναφέροντας ότι οι παγκόσμιες ζημιές ως απόρροια φαινομένων φυσικής καταστροφής έφθασαν στα 210 δισ. δολάρια, τις οποίες χαρακτήρισε τεράστιες. Μόνο στην Κίνα, οι ζημιές από πλημμύρες ανήλθαν στα 17 δισ. δολάρια, εκ των οποίων μόλις τα 340 εκατομμύρια ήταν ασφαλισμένες. «Η κλιματική αλλαγή μας στοχεύει όλους», είπε.

Αναγνώρισε και αυτός ότι η Ελλάδα επηρεάστηκε περισσότερο από ποτέ το 2020 από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, ειδικά με τον τροπικό κυκλώνα «Ιανό», ενώ αναφερόμενος στις πυρκαγιές έκανε λόγο για αξιοσημείωτη αύξηση από τις αρχές του αιώνα ειδικά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

«Τα αποτελέσματα αυτών των φαινομένων παίρνουν χρόνια για να φανούν. Τι σημαίνει αυτό για την ασφαλιστική βιομηχανία;», αναρωτήθηκε πριν δώσει την απάντηση. Η Munich RE, έκανε μια έρευνα η οποία κατέληξε μεταξύ άλλων ότι η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενεργειακή κατανάλωση είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη σύγχρονη εποχή.

Αναφορικά με το γενικό ESG πλαίσιο για ασφαλιστικές δραστηριότητες της Munich RE, ο κ. Λόμπεργκ  τόνισε ότι η γεώτρηση στην Αρκτική, η ασφαλτική άμμος και η υδραυλική ρωγμάτωση μπορούν να ασφαλιστούν μόνο με αυστηρούς όρους, ή καθόλου. Δεν μπορεί επίσης να ασφαλιστεί μια απαγόρευση στη χρήση όπλων.

Παράλληλα, παρουσίασε το Location Risk Intelligence Climate Change Edition της εταιρείας του, ένα software μέσω του οποίου αποτυπώνονται οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Κάτι που αποτελεί όπλο στα χέρια του κάθε ασφαλιστή προκειμένου να ασφαλίσει, αλλά όπως είπε ακόμα και κυβερνήσεων ώστε να ασκήσουν πολιτική.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *