Skip to content

DRGs – o μόνος τρόπος να ελέγχονται τα νοσοκομεία

Γράφει: Κατερίνα Πετρίδη

Κατά γενική ομολογία, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλίσεις Υγείας στη χώρα μας είναι οι υπερτιμολογήσεις των υπηρεσιών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Υπερτιμολογήσεις που οδηγούν αναγκαστικά σε αυξήσεις ασφαλίστρων και σε δυσαρέσκεια διαμεσολαβητών και ασφαλισμένων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες αδυνατούν να επιβάλουν ευνοϊκότερους όρους στις συμβάσεις τους με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, λόγω της απουσίας ανταγωνισμού στο χώρο, με συνέπεια οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας να χρεώνουν ακόμη και τα διπλά στους ασθενείς που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση έναντι αυτών που πληρώνουν από την τσέπη τους.

Μόνη διαφαινόμενη διέξοδος στο πρόβλημα είναι τα DRGs, το απόλυτο εργαλείο ελέγχου της νοσοκομειακής δαπάνης, όπως τα χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Το θέμα είναι βέβαια πόσο κοντά σε αυτή τη διέξοδο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον όρο και την ιστορία του στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σας παραθέτουμε μία σύντομη περιγραφή και στη συνέχεια θα μάθετε σε ποιο στάδιο της εφαρμογής του βρισκόμαστε.

Τι είναι το DRG

Το Σύστημα DRG – Diagnostic Related Groups (Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων) είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο, με σκοπό την ταξινόμηση τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι κλινικά σημαντικές και οικονομικά ομοιογενείς. Η κατηγοριοποίηση των περιστατικών βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων, όπως η Διεθνής Κωδικοποίηση Διάγνωσης Ασθενειών (ICD-10) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το φύλο και η ηλικία του ασθενούς, η μέση διάρκεια νοσηλείας κ.ά.

Το DRG αποτελείται από τρία υποσυστήματα, το ιατρικό, το οικονομικό και το πληροφοριακό. Το οικονομικό υποσύστημα περιλαμβάνει κυρίως τη μεθοδολογία του υπολογισμού των συντελεστών βαρύτητας κόστους, τη διαδικασία συλλογής δεδομένων και τους καταλόγους με τις οδηγίες κοστολόγησης και τιμολόγησης. Δηλαδή πρόκειται για ένα σύστημα καθορισμού της τιμολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών που βασίζεται σε αυτή την ομαδοποίηση.

Η εφαρμογή του DRG ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε σταδιακά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ αυτών η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Έτσι, στις χώρες αυτές όταν νοσηλεύεται ένας ασθενής που διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση υγείας, η ασφαλιστική εταιρεία καταβάλλει στο νοσοκομείο το συγκεκριμένο ποσό που προκύπτει από τον υπάρχοντα και καθολικά ισχύοντα κατάλογο τιμολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει το σύστημα DRG και βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών! Ας δούμε γιατί.

Το ιστορικό της εφαρμογής του στην Ελλάδα

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ιδρύθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο DRG – Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Ένας από τους σκοπούς του ήταν η λειτουργία, εκμετάλλευση, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση ενός Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) για την κατανομή όλων των πόρων των νοσοκομειακών δομών από το ελληνικό κράτος.

– να καταρτίζει τον κατάλογο των DRGs με τους σχετικούς συντελεστές κόστους

– να συντηρεί και να βελτιώνει τις ιατρικές κωδικοποιήσεις

– να ενημερώνει και να συντηρεί τα σχετικά πληροφοριακά συστήματα

– να ενημερώνει και να συντηρεί όλα τα εγχειρίδια λειτουργίας του συστήματος

– να συλλέγει και να αναλύει τα δεδομένα κόστους από το δίκτυο των πιλοτικών νοσοκομείων με στόχο την αναπροσαρμογή των συντελεστών βαρύτητας

– να υποβάλλει τον κατάλογο των DRGs και τους συντελεστές βαρύτητας για έγκριση στον Υπουργό Υγείας

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1423/2018 αποφασίστηκε η δοκιμαστική εφαρμογή του Συστήματος σε νοσοκομεία, προκειμένου να επιτευχθεί μία ορθολογική τιμολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών με βάση τα δεδομένα κόστους που θα συλλέγονταν. Για την πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος επιλέχθηκε αρχικά το αυστραλιανό σύστημα, το οποίο έχει εφαρμοστεί ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε και στη θέση του υιοθετήθηκε το γερμανικό σύστημα, επιφέροντας προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του, η οποία προσέκρουσε επίσης στη δυσπροσαρμοστικότητα που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τους κυβερνώντες απέναντι στις όποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά και στη δυσπιστία του ιατρικού κόσμου και των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Μόλις στα τέλη της περασμένης χρονιάς, στο πρώτο συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.) με θέμα «DRG: Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Νοσοκομείων», ανακοινώθηκε η πλήρης εφαρμογή του νέου Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) με βάση τα DRGs σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εντός του 2024, ούτως ώστε ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει πλέον σύμφωνα με αυτό.

Όσο για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ξεκίνησε φέτος σε κάποια από αυτά η πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος. Μέχρι στιγμής το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. έχει συνάψει συνεργασία με τον όμιλο ΙΑΣΩ και προσφάτως με την Αθηναϊκή Κλινική του ομίλου Interamerican, όπου και ξεκίνησε η σύσταση ομάδων εργασίας και η εκπαίδευση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, προκειμένου να γίνει εφικτή η εφαρμογή του Συ.Κ.Ν.Υ. Τα υπόλοιπα ιδιωτικά νοσηλευτήρια συνεχίζουν να χρεώνουν με βάση το απαρχαιωμένο σύστημα fee for service, κοινώς να χρεώνουν κατά βούληση, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς κανέναν έλεγχο και βέβαια ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, καθώς το καθεστώς στον κλάδο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι σχεδόν μονοπωλιακό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *