Skip to content

Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τον Ενιαίο Δείκτη Υγείας

Μέχρι τώρα ο μόνος δείκτης που έδινε μια εικόνα του κόστους των υπηρεσιών υγείας με την πάροδο του χρόνου ήταν ο Δείκτης Τιμών Υγείας (ΔΤΥ) της ΕΛΣΤΑΤ, ως μέρος του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών επεσήμανε ότι ο δείκτης αυτός δεν αντικατοπτρίζει τα κόστη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και για αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να συγκρίνει κανείς αναλογικά τα ασφάλιστρα που χρεώνουν κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Διότι εκτός του ότι η ΕΛΣΤΑΤ συνυπολογίζει κόστη που δεν υπάρχουν στην ιδιωτική ασφάλιση, όπως οδοντιατρική κλπ, δεν λαμβάνει υπόψη τη διαφορετική τιμολόγηση που κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία που ανήκουν στα δημόσια ταμεία και οι ιδιωτικές κλινικές που χρεώνουν επιχειρήσεις του ασφαλιστικού τομέα. Τα άνω επιβεβαίωσε ειδική μελέτη που εκπόνησε για αυτό το σκοπό το ΙΟΒΕ: Με τίτλο «Ο Δείκτης Τιμών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ και το κόστος της Ιδιωτικής Ασφάλισης Υγείας». Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε και ανέδειξε το κενό πληροφόρησης όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλουν κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές στους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων.

Κατόπιν αυτής της διαπίστωσης η ΕΑΕΕ ζήτησε από το ΙΟΒΕ να κατασκευάσει νέους δείκτες μέτρησης, που να μελετούν αποκλειστικά και μόνο την εξέλιξη του κόστους των ασφαλιστικών αποζημιώσεων.

Έτσι γεννήθηκε ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) ο οποίος θεσμοθετήθηκε πριν λίγο καιρό με προεδρικό διάταγμα και ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη, δηλαδή επιστημονική ένδειξη, βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα, του πόσο αυξάνονται κάθε χρόνο οι δαπάνες νοσηλείας που καταβάλουν οι ασφαλιστικές. 

Απώτερος στόχος να εξηγηθούν έτσι αντικειμενικά και επίσημα σε κάθε ασφαλισμένο, υποψήφιο ασφαλισμένο και πολίτη, οι ετήσιες αναπροσαρμογές που επιβάλλουν οι ασφαλιστικές στα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων συμβολαίων υγείας. (Στα ετησίως ανανεούμενα ο πληθυσμός των ασφαλισμένων αλλάζει δραστικά, υπάρχουν μετακινήσεις ή και καταργήσεις συμβολαίων και άρα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ή σε βάθος χρόνου το πλήθος των ασφαλισμένων και των αποζημιώσεων.)

Διαβάστε περισσότερα: Δείκτης ασφαλιστικών αποζημιώσεων: η αγορά μιλά στην κοινωνία

Κατόπιν των άνω και μετά από σχετικές διαδικασίες δημοσιεύθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ξεκινά η εφαρμογή του Ενιαίου Δείκτη Υγείας, δηλαδή η μέση αριθμητική τιμή με βάση την οποία θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται ετησίως τα ασφάλιστρα σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας.

Διότι από τον δείκτη αυτόν θα προκύπτει το πόσο αυξήθηκαν (να μειωθούν δεν το βλέπουμε), κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο οι δαπάνες νοσηλείας σε σχέση με τον προηγούμενο! Ο ΕΔΥ θα καταρτίζεται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το οποίο σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές πρακτικές θα συλλέγει, θα αναλύει και θα επεξεργάζεται στοιχεία που θα στέλνουν οι ασφαλιστικές. Τα στοιχεία αυτά θα υπόκεινται σε ελέγχους διαφάνειας και θα μεταφέρονται κρυπτογραφημένα, μέσω της ΕΑΕΕ, προκειμένου να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων. Αρμόδια εποπτική αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία και οι παράγοντες που θα συλλέγονται για τον υπολογισμό των δεικτών αναπροσαρμογής και του ΕΔΥ, θα είναι το χρονικό σημείο αναφοράς, η ηλικία ασφαλισμένων και αποζημιούμενων, οι ημερομηνίες ισχύος της ασφάλισης και αναγγελίας των περιστατικών που αποζημιώθηκαν, τα όρια κάλυψης και απαλλαγής, το συνολικό ποσό που κατέβαλε η ασφαλιστική για κάθε περίπτωση αποζημίωσης όπως και οι εκκρεμείς αποζημιώσεις.

Όλα τα άνω στοιχεία (ως “δεδομένα εισόδου” αναφέρονται στο διάταγμα) θα αντλούνται όπως είπαμε από τα χαρτοφυλάκια ασφαλιστηρίων με μακροχρόνια ατομικά νοσοκομειακά προγράμματα και από τις αντίστοιχες αποζημιώσεις. Στον υπολογισμό θα περιλαμβάνονται επίσης τα στοιχεία και οι παράγοντες αναπροσαρμογής μακροχρονίων συμβάσεων ασφάλισης υγείας της κάθε ασφαλιστικής.

Τα δεδομένα θα αποστέλλονται τον Ιούλιο κάθε έτους και θα αφορούν φυσικά το προηγούμενο έτος. Για τους επόμενους τέσσερις μήνες ο ΙΟΒΕ θα τα επεξεργάζεται και θα δημοσιοποιεί έκθεση με τον υπολογισμό του ΕΔΥ αλλά και την διαδικασία που ακολούθησε, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Τα στοιχεία που στέλνουν οι ασφαλιστικές πρέπει να είναι επαρκή, πλήρη και κατάλληλα, καθώς και να μπορούν να διασταυρωθούν και να επαληθευτούν – αλλιώς δεν θα χρησιμοποιούνται. Τα κριτήρια καταλληλότητας των στοιχείων θα δημοσιοποιηθούν από τον ΕΔΥ. Το ΙΟΒΕ για να εξάγει τον δείκτη θα βασίζεται στις διεθνώς αποδεκτές επιστημονικές πρακτικές τις οποίες υποχρεούται να δημοσιοποιεί. Ο ετήσιος δείκτης θα λαμβάνει και την έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης πριν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Δείτε εδώ όλο το Προεδρικό Διάταγμα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *