Skip to content

Όμιλος Generalli: Μειωμένες ζημίες λόγω lockdown εξισορροπούν τις απώλειες 9μηνου

  • Λειτουργικό Αποτέλεσμα + 2,3% στα 4 δις, χάρη στον κλάδο ζημιών & στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας, αλλά και λόγω πρόσφατων εξαγορών.
  • Combined Ratio (τεχνικό αποτέλεσμα) -2,8% 89,7 δις
  • Καθαρά ασφάλιστρα ζωής: -13% 9,3 δις
  • Δείκτης Φερεγγυότητας 203%

Το εννεάμηνο του 2020, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα έφτασαν τα 1,989 εκατ. ευρώ, δηλαδή +0.3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ελαφρά αύξηση που οφείλεται στον κλάδο ζωής, ενώ ο κλάδος ζημιών παρέμεινε σταθερός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Αν εξαιρεθούν τα 1,5 δις ευρώ ασφάλιστρα ενός συλλογικού συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ιταλία, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Ομίλου θα είχαν μειωθεί κατά -3,9%. Σημαντική ήταν η αύξηση (+24.6%), στα αμοιβαία κεφάλαια Ιταλίας και Γερμανίας. Οι αποταμιεύσεις και τα συνταξιοδοτικά μειώθηκαν κατά -12.7%, κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα έφτασε τα € 4,023 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση + 2.3%. Σημαντική αύξηση είχε ο κλάδος ζημιών +18.6%, λόγω της πρόσφατης εξαγοράς της Seguradoras Unidas in Portugal (€ 78 million), αλλά και της βελτιωμένης τεχνικής κερδοφορίας σε επίπεδο Ομίλου.

Το Combined Ratio είναι στο 89.7%, λόγω των μειωμένων απαιτήσεων στον κλάδο αυτοκινήτου παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα του lockdown.

Tα λειτουργικά αποτελέσματα ζωής μειώθηκαν κατά -14,8% λόγω των μειωμένων καθαρών επενδυτικών αποδόσεων, αποτέλεσμα του Covid-19, ειδικά στο περιβάλλον της Ελβετίας, όπου αυξήθηκαν οι παροχές εγγυήσεων λόγω των συντηρητικών προβλέψεων για το μέλλον.

Στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας το λειτουργικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά +27.3% και τα λειτουργικά έσοδα κατά +15.9%, φτάνοντας τα € 635 εκατομμύρια χάρη στην πιο πειθαρχημένη στρατηγική του ομίλου και στα αποτελέσματα των θυγατρικών του.

Σε επίπεδο Ομίλου το λειτουργικό αποτέλεσμα είναι μειωμένο κατά περίπου € -125 εκατομμύρια στο εννεάμηνο λόγω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα ο κλάδος ζωής είναι -276 εκατ., κυρίως λόγω χαμηλών αποδόσεων. Ο κλάδος ζημιών έδωσε αύξηση € 94 million: οι αυξημένες απαιτήσεις λόγω Covid ισοσταθμίστηκαν με το παραπάνω από το μειωμένο δείκτη ζημιών λόγω lockdown. H συγκράτηση εξόδων που προήλθε από το νέο τρόπο δουλειάς λόγω Covid (τηλεργασία σε επίπεδο 90%) επηρέασε θετικά το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα – μειώθηκαν έξοδα μετακινήσεων και εκδηλώσεων για παράδειγμα. Ακόμη, ο CEO και τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Ομίλου συμφώνησαν εθελοντικά να μειώσουν τις αποδοχές τους κατά 20% από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 1.297 εκατ. ευρώ, μειωμένα, όμως και επηρεασμένα από:

  • 310 εκατ. ευρώ καθαρές απομειώσεις επενδύσεων που σχετίζονται με την απόδοση των χρηματοπιστωτικών αγορών
  • 183 εκατ. ευρώ για διακανονισμό διαιτησίας στην υπόθεση της BSI
  • 100 εκατ. ευρώ συνεισφορά στο Έκτακτο Διεθνές Ταμείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού
  • 73 εκατ. ευρώ σε έξοδα από τη συναλλαγή διαχείρισης ευθύνης

«Τα αποτελέσματα για τους πρώτους εννέα μήνες συνεχίζουν να δείχνουν την ανθεκτικότητα της Generali, όπως αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά τεχνικά περιθώρια που υποστηρίζουν το λειτουργικό αποτέλεσμα και την κεφαλαιακή θέση του ομίλου. Ο Όμιλος επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματά του βάσει της ηγετικής του θέσης στην Ευρώπη και με ένα κατά κύριο λόγο εστιασμένο στο retail, ευέλικτο και διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η Generali εξακολουθεί να είναι πιστή στη δέσμευσή της να αποτελεί έναν πραγματικό Συνεργάτη Ζωής για τους πελάτες της, παίρνοντας πρωτοβουλίες για τη βοήθεια και την υποστήριξη των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται, συμπεριλαμβανομένου του Έκτακτου Διεθνούς Ταμείου για την αντιμετώπιση του Covid-19», δήλωσε ο CFO του Ομίλου, Cristiano Borean.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομίλου, το λειτουργικό αποτέλεσμα θα εξακολουθήσει να είναι ανθεκτικό και στο τέλος της φετινής χρονιάς αν και αναμένεται χαμηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2019.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *