Skip to content

Φορολογικά κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση υπόσχεται η κυβέρνηση

“Η ιδιωτική ασφάλιση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως ο τρίτος πυλώνας. Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων και η δημιουργία διαθέσιμου εισοδήματος – μέσω μείωσης φορολογίας και εισφορών – θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς. Στόχος της πολιτείας είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες”.

Τα άνω δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης μιλώντας στην ημερίδα της Πειραιως ΑΕΔΑΚ με θεμα τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Μηταράκης περιέγραψε επίσης το πλαίσιο λειτουργίας των νέων επικουρικών συντάξεων που θα λειτουργούν σύμφωνα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ο συνδυασμός αναδιανεμητικής (κύριας) σύνταξης και κεφαλαιοποιητικής (επικουρικής) επιτυγχάνει διασπορά του κινδύνου και θωράκιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως τόνισε ο Υφυπουργός.

Ειδικότερα, ως προς την επικουρική η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα επιλέγει αυτό που προτιμά. Εξετάζεται επίσης η δημιουργία ενός προϊόντος που θα συνδυάζει τα τρία επίπεδα, θα ξεκινά απο μια πιο επιθετική επενδυτική στρατηγική και όσο θα πλησιάζει το έτος συνταξιοδότησης θα μεταβαίνει σε πιο μετριοπαθείς επιλογές, προκειμένου να μην κινδυνεύσει το πόσο που θα έχει συγκεντρωθεί.

Ο ασφαλισμένος θα επιλέγει αυτό που του ταιριάζει απο ένα μείγμα «εναλλακτικών παρόχων επενδυτικών προϊόντων», ενώ θα μπορεί και να αλλάζει επιλογές κατά τη διάρκεια της ασφάλισης.

Υπολογίζεται ότι με το νέο σύστημα θα δημιουργηθούν κεφάλαια προς διαχείριση που σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ.

Η νέα επικουρική υπολογίζεται να έχει μέση απόδοση 3,6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 35% αύξηση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις, σε σχέση με την περίπου 1,2% απόδοση που υπολογίζεται σήμερα με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει το δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παρέχεται κάποια ευελιξία στην ηλικία συνταξιοδότησης καθώς και η παροχή ενός μείγματος εφάπαξ και ισόβιας καταβολής – ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει και τον πάροχο των ισόβιων καταβολών (ασφαλιστικές εταιρείες).

Στόχος είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ όλη η λειτουργία θα επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *