Skip to content

Υποχρεωτική η ασφάλιση ακόμα και σε αυτοκίνητα σε ακινησία

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,  κάθε όχημα, ακόμα και εάν βρίσκεται μονίμως σε ακινησία και ο ιδιοκτήτης του δεν προτίθεται πλέον να το οδηγήσει, οφείλει να είναι ασφαλισμένο. Διαφορετικά εάν το όχημα –ακόμα και εν αγνοία του ιδιοκτήτη– εμπλακεί σε ατύχημα, εκείνος θα βρεθεί κατηγορούμενος χωρίς μάλιστα, να έχει κάλυψη αστικής ευθύνης.

Αναλυτικότερα στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ότι όχημα το οποίο δεν έχει αποσυρθεί επισήμως από την κυκλοφορία και είναι σε λειτουργική κατάσταση πρέπει να καλύπτεται από ασφάλιση αστικής ευθύνης, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος δεν προτίθεται πλέον να το οδηγήσει, έχει επιλέξει να το σταθμεύσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο.  Αν το όχημα εμπλακεί σε οποιοδήποτε ατύχημα και βρεθεί ανασφάλιστο, τότε η εκάστοτε Πολιτειακή αρχή (Επικουρικό Ταμείο για παράδειγμα),  μπορεί να στραφεί εναντίον του ιδιοκτήτη ακόμη και αν δεν ενεπλάκη και δεν έχει ο ίδιος ευθύνη για το ατύχημα.

Αφορμή για την απόφαση στάθηκε περιστατικό που συνέβη στην Πορτογαλία. Γυναίκα οδηγός, λόγω προβλημάτων υγείας δεν οδηγούσε πλέον το όχημά της και το είχε παρκαρισμένο στην αυλή του σπιτιού της. Ωστόσο ο γιος της πήρε το αυτοκίνητο χωρίς εκείνη να το γνωρίζει, βγήκε εκτός πορείας και προκάλεσε τροχαίο στο οποίο τόσο ο ίδιος όσο και άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Όταν το αντίστοιχο Επικουρικό Ταμείο αυτοκινήτων της Πορτογαλίας ζήτησε από την οδηγό τις αποζημιώσεις που είχε νωρίτερα καταβάλει στους δικαιούχους των θανόντων , εκείνη ισχυρίστηκε πως δε φέρει ευθύνη για το ατύχημα και ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να έχει ασφαλισμένο το αυτοκίνητο εφόσον δε σκόπευε να το κινήσει.

Τότε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και εξέδωσε την παραπάνω απόφαση για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου όπως δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *