Skip to content

Υπεύθυνες οι εταιρείες για τις πρακτικές προώθησης των ασφαλιστικών προϊόντων

Αισιοδοξία αλλά εγρήγορση και συνεργασία θα φέρουν την αγορά στην επόμενη μέρα, τόνισε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μ. Μητράκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Συνεχάρη όλους για τον επαγγελματισμό και την προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα τελευταία δύο χρόνια για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι οι δείκτες φερεγγυότητας θα βελτιωθούν μετά από την σταθερότητα που επέδειξαν τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης το 2017.

Aνέλυσε ωστόσο, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος το 2018, ώστε να κερδίσει το στοίχημα και να ωφεληθεί ακόμα περισσότερο.

Πρώτον, οι βασικές λειτουργίες των ασφαλιστικών εταιρείων πρέπει να είναι ανεξάρτητες, δήλωσε. Δηλαδή η αναλογιστική, η διαχείριση κινδύνου, η κανονιστική συμμόρφωση και ο εσωτερικός έλεγχος. Πρέπει να μην συγχέονται με άλλες λειτουργίες, να ενισχύουν την ποιότητα της πληροφόρησης που λαμβάνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και να οδηγούν σε ορθολογικότερες αποφάσεις τόσο για τους ασφαλισμένους και την εταιρία όσο και προσωπικά για τα μέλη του ΔΣ, τα οποία φέρουν πλέον στο ακέραιο την ευθύνη των αποφάσεων».

Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτή,  όχι μόνο με τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες,  που καλύπτουν τις δικές του ασφαλιστικές ανάγκες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, όχι μόνο με την ενίσχυση της φερεγγυότητας, αλλά,  μέσω του τρόπου προώθησης των προϊόντων και της πληροφόρησης που του παρέχεται: πρέπει να είναι τέτοια, που να τον βοηθά να κατανοήσει τη φύση, τους κινδύνους και το κόστος των εναλλακτικών προϊόντων πριν πάρει την απόφασή του.

Ειδικά στο θέμα αυτό, απαιτείται περισσότερη δουλειά κατά τον κ. Μητράκο στο Έντυπο Βασικών Πληροφοριών, το περιεχόμενο του όποιου πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στους κανονισμούς για τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται σε επενδύσεις. Ο κ. Μητράκος συνέστησε ακόμη και αναβολή  προώθησης προϊόντων στην αγορά μέχρι «να διασφαλιστεί η ακρίβεια των πληροφοριών και να περιοριστεί ο νομικός κίνδυνος.»

Μάλιστα, ευκαιρία για αρτιότερη προετοιμασία και διαβούλευση γενικότερα, δίνει η παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 για την εφαρμογή της Οδηγίας για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (Insurance Distribution Directive – IDD).  Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως επόπτης, θα προγραμματίσει και θα οργανώσει καλύτερα την εποπτεία εταιριών και διαμεσολαβούντων χωρίς διακρίσεις. Το μεγάλο βάρος ωστόσο της προετοιμασίας πέφτει στις εταρείες, τόνισε, καθώς εφεξής έχουν μεγάλη ευθύνη για τις πρακτικές προώθησης και πώλησης των προϊόντων και, γενικότερα, για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.  Πλέον οι ασφαλιστικές θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τα προϊόντα τους, χωρίς να μπορούν να μεταθέσουν μέρος της ευθύνης τους, επικαλούμενες για παράδειγμα τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με τους διανομείς των προϊόντων τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τα εύσημα έδωσε και την δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, το οποίο θα βοηθήσει «να αποτρέπονται αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία των ΕΠΥ. Πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ εποπτικών αρχών υπό την αιγίδα της ΕΙΟΡΑ:

«Από τη μια πλευρά, οι εποπτικές αρχές των χωρών καταγωγής αυτών των επιχειρήσεων πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές στις χώρες υποδοχής, ώστε να είναι σε θέση να ασκούν το εποπτικό τους έργο αποτελεσματικότερα και από την άλλη, οι εποπτικές αρχές των χωρών υποδοχής πρέπει να διασφαλίζουν όρους υγιούς ανταγωνισμού προς το συμφέρον και των εγχώριων επιχειρήσεων και καταναλωτών ασφαλιστικών προϊόντων και της οικονομίας γενικότερα», τόνισε.

Μονόδρομο χαρακτήρισε την ανάπτυξη του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στο άμεσο μέλλον μιας και βελτιώνεται η οικονομία και θωρακίζεται ο κλάδος.

Ο κ. Μητράκος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συμπληρωματικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση στο δημόσιο πυλώνα ασφάλισης, αλλά και στη λύση που αναμένεται να δοθεί στο καυτό θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων χάρη στη στενή συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Υπουργείου Μεταφορών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού για τον εντοπισμό τους, ένα εγχείρημα «καθόλου εύκολο».

Με αφορμή τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας και τις δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, αλλά και την επιβάρυνση που προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό η αποκατάσταση των ζημιών, επεσήμανε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η «δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων και κινήτρων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά» χάρη σε «πρωτοβουλίες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, με αρωγό την Τράπεζα της Ελλάδος και την Πολιτεία, για την απαλλαγή του κλάδου από εκκρεμότητες του παρελθόντος.»

Είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά, ενώ χρειάζεται συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μεταξύ των οποίων είναι οι Πολιτεία, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επόπτης, αρχή προστασίας του καταναλωτή προκειμένου να καλλιεργηθεί ασφαλιστική συνείδηση.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δίνει πάντα το δικό της “παρών” σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, μέσα από το τρίπτυχο: φερεγγυότητα, προστασία του καταναλωτή και εμπέδωση της ασφαλιστικής συνείδησης» , δεσμεύτηκε ο κ. Μητράκος, ενώ κλείνοντας, εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του για το μέλλον:

«Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και είμαι προσωπικά αισιόδοξος για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών, των επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας.» 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *