Skip to content

Θαύματα θα καταφέρουν στην Υγεία οι νέες τεχνολογίες

Μια εξ ολοκλήρου καινούρια πραγματικότητα αναμένεται να διαμορφώσει στο προσεχές μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη στον ιατρικό κλάδο με τον ασθενή να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και να απολαμβάνει σε λιγότερο χρόνο υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, απαλλασσόμενος από τα κακώς κείμενα και την ταλαιπωρία του σήμερα.

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ
[email protected]

Ο ασθενής που δε θα νιώθει καλά ή θα νομίζει ότι χρειάζεται ιατρική συμβουλή, θα μπορεί να καλέσει σε υπηρεσία τηλεθεραπείας και να μιλήσει σε νοσοκόμα (ίσως και ρομπότ- νοσοκόμα) στην οποία δε θα χρειάζεται καν να της περιγράψει τι έχει. Το μόνο που θα έχει να κάνει θα είναι να της στείλει μέσω smartphone τα απαραίτητα δεδομένα που θα περιγράφουν με ακρίβεια τα συμπτώματα και την κατάσταση της υγείας του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται φωτογραφίες και βίντεο, η συλλογή των οποίων θα έχει γίνει νωρίτερα χάρη στους ειδικούς αισθητήρες που θα διαθέτει το smartphone του, συνεπώς, δε θα υπάρχουν ούτε περιθώρια λάθους. Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, αντίστοιχη δυνατότητα θα έχουν και οι wearable συσκευές –μεταξύ των οποίων τα smartwatches, τα περικάρπια παρακολούθησης δραστηριότητας, τα Google Glasses- που αναμένεται να κυκλοφορήσουν ευρέως στο μέλλον, όλα εφοδιασμένα με παρόμοιους αισθητήρες.

Το ιατρείο ή κλινική στην οποία θα απευθύνεται ο πελάτης, θα μπορεί να φορτώσει σε πραγματικό χρόνο όλο το ιατρικό ιστορικό του ατόμου και σε συνεργασία με γιατρό (η απλά με νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θα ακολουθεί τις οδηγίες ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία θα «τρέχει» στον υπολογιστή), θα μπορεί να τον ενημερώνει άμεσα για τα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει.

Η διαδικασία αυτή, εκτός από τον ασθενή θα ωφελήσει και το ιατρικό προσωπικό αφού τα ρομπότ της τεχνητής νοημοσύνης θα αναλάβουν μέρος των καθηκόντων του, ειδικά δουλειές που γίνονται μηχανικά, όπως η εξέταση ενός ασθενούς, απαλλάσσοντάς το από περιττό φόρτο εργασίας και βοηθώντας το να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες τη στιγμή που πραγματικά ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αναντικατάστατος.

Προς το παρόν, οι γιατροί δεν μπορούν να βασιστούν τυφλά στα ρομπότ, καθώς αυτά κρίνουν βάσει των δεδομένων που έχουν φορτωθεί σε αυτά. Σε σοβαρές ή νέες ασθένειες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να ληφθούν λανθασμένες αποφάσεις, μοιραίες για τη ζωή ενός ασθενή. Εκτός από τις γνώσεις, η εμπειρία και το ένστικτο ενός γιατρού, χαρακτηριστικά που δε διαθέτει ένα ρομπότ, τον καθιστούν αναντικατάστατο. Βέβαια, η ιατρική τώρα ανακαλύπτει μέρος των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, συνεπώς, μπορεί στο μέλλον η συνεισφορά και τα οφέλη της να είναι ακόμα περισσότερα από όσα μπορούμε αυτή τη στιγμή να φανταστούμε.

Δεδομένου δε ότι οι αλγόριθμοι έχουν τη μοναδική -και σαφώς καλύτερη συγκριτικά με τον άνθρωπο- ικανότητα να αναλύουν σύνθετα δεδομένα, δεν αποκλείεται να κάνουν συσχετίσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει στο παρελθόν και να προτείνουν καινούριες θεραπείες κατά σοβαρών ασθενειών.

Μήπως ήρθε το τέλος για τον καρκίνο;

Οι αλγόριθμοι μπορούν να διαδραματίσουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη και τη διάγνωση, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να σκανάρουν το DNA ενός ατόμου προκειμένου να εντοπιστούν γενετικές μεταλλάξεις ή ανωμαλίες, οι οποίες οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος – στη συνέχεια θα μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε ακόμη και να εμποδιστεί η εκδήλωση της ασθένειας!!

Ήδη στο Πεκίνο η εταιρεία Infervison αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη έχει βελτιώσει την ανάγνωση διαγνωστικών εξετάσεων με ακτίνες Χ και είναι σε θέση να εντοπίζει την παρουσία ύποπτων βλαβών ή οζιδίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα ώστε να παρέχει θεραπεία στον ασθενή πολύ νωρίτερα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος αξιοποιώντας φωτογραφίες σκωληκοειδών, εξανθημάτων και δερματικών αλλοιώσεων, μπορεί να διαγνώσει καρκίνο του δέρματος, μία τεχνολογία, η οποία δεν αποκλείεται μια μέρα να είναι διαθέσιμη με τη μορφή εφαρμογής για smartphone…

Η δραστική μείωση του κόστους στις θεραπείες χρόνιων νοσημάτων θα αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης, αφού για πρώτη φορά θα τις καθιστά προσιτές σε οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται πως στο μέλλον θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα διατίθενται για δοκιμές, έρευνα και κλινική πρακτική.

Η χρήση avatars για την εκπαίδευση νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης, ρομπότ για την κατασκευή φαρμάκων αναμένεται να καθιερωθεί, ενώ ρομπότ συντροφιάς (…) θα επιστρατευθούν για να προσέχουν ηλικιωμένους ανθρώπους, βοηθώντας τους στη λήψη των φαρμάκων και όχι μόνο. Φυσικά, εδώ έχει διατυπωθεί μια ένσταση, η οποία αφορά στον κίνδυνο τα συγκεκριμένα άτομα να νιώσουν αποκομμένα από το κοινωνικό σύνολο, έχοντας ένα ρομπότ και όχι ένα φυσικό πρόσωπο στο πλευρό τους.

Η διασφάλιση της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασθενών είναι ένα ακόμα θέμα προς συζήτηση, αφού έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το κατά πόσο θα συνεχίσει να είναι στην πράξη εφικτή η τήρηση του ιατρικού απορρήτου, αφού όλα πλέον θα φορτώνονται στο υπολογιστικό νέφος.

Προφανώς, πρώτα θα ζητείται η σύμφωνη γνώμη του ασθενούς – από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι στο μέλλον οι κυβερνοεπιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν, συνεπώς, το άλφα και το ωμέγα του κλάδου δηλαδή ο σεβασμός του ιατρικού απορρήτου ενός ατόμου κινδυνεύει να παραβιαστεί.

Το να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τους υπέρμαχους της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους και θα μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα γύρω από την κατάσταση της υγείας τους με τις εταιρείες τεχνολογίας. Μόνο έτσι άλλωστε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πρωτοποριακές θεραπείες που θα τους προτείνονται, ικανές να τους σώσουν τη ζωή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *