Skip to content

Τραπεζική κρίση: Η πρόταση για ασφάλιστρο – εγγύηση καταθέσεων

Προειδοποιήσεις ότι η First Republic μπορεί να μην είναι η τελευταία περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ που πτωχεύει οδήγησαν και σε πρόταση γνωστού μεγαλο-επενδυτή για επέκταση της εγγύησης καταθέσεων μέσω ασφάλισης.

του Χρήστου Γαβαλά

Ο Νέλσον Πελτζ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος εταιρείας διαχείρισης χρηματοφυλακίου, δήλωσε ότι μεγαλο-καταθέτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια σε τράπεζα που υπόκειται σε αμερικανικό δίκαιο, καλό θα ήταν να πληρώσουν ένα μικρό ασφάλιστρο στην Federal Deposit Insurance Corporation. (Ανεξάρτητος κυβερνητικός φορέας που επιβλέπει τον τραπεζικό κλάδο και εγγυάται ασφάλιση καταθέσεων έως 250.000 δολάρια σε κάθε λογαριασμό).

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την εγγύηση καταθέσεων υψηλότερων από το τρέχον όριο των 250.000 δολαρίων που καλύπτεται από το FDIC. Αυτό θα βοηθήσει αποφασιστικά να αποτραπεί η εκροή κεφαλαίων από περιφερειακές προς μεγάλες τράπεζες, όπως συνέβη τελευταία.

Η ανάπτυξη της ψηφιακής τραπεζικής και η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί μια κρίση εμπιστοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει καταστήσει τις τράπεζες πολύ πιο ευάλωτες από ό,τι στο παρελθόν: αν οι καταθέτες χάσουν, εστω και προς στιγμή την εμπιστοσύνη τους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό.

Μαζικές τραπεζικές εκροές χρημάτων έχουν ρίξει στο… καναβάτσο τρεις τράπεζες στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο: τη Silicon Valley Bank, την Signature Bank και τώρα την First Republic. Η τελευταία τέθηκε σε καθεστώς διαχείρισης την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία με την οποία η JPMorgan Chase θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της.

Η διάσωση της First Republic δεν σταμάτησε το ξεπούλημα των μετοχών άλλων περιφερειακών τραπεζών. Υπάρχουν περισσότερες από 4.100 εμπορικές τράπεζες στις ΗΠΑ – είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτει μεγάλη υποδομή μικρών περιφερειακών και κοινοτικών τραπεζών. Τέτοιου είδους τράπεζες ικανοποιούν τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων για πάνω από εκατό χρόνια, είναι η ραχοκοκαλιά εκατομμυρίων εταιριών και ακινήτων και έχουν επιρροή και δύναμη.

(Στην κεντρική φωτογραφία ο ακτιβιστής επενδυτής, Νέλσον Πελτζ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Trian Fund Management)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *