Skip to content

Το μέλλον των ταξιδίων (β’ μέρος)

… και ας συνεχίσουμε το «Συναρπαστικό Ταξίδι» με δύο γνωμικά: «Σήμερα πρέπει να τρέχεις πιο γρήγορα για να παραμείνεις στο ίδιο σημείο», Philip Kotler Αμερικανός γκουρού του Μάρκετινγκ. «Όσο πιο πολύ αλλάζουν τα πράγματα, τόσο πιο πολύ μένουν ίδια», Alphonse Karr Γάλλος συγγραφέας  (1808-1890).

της Έλενας Ερμείδου

Ενώ, ορισμένες υπηρεσίες ταξί θα κινούνται στο cloud, κάποιες άλλες θα παραμείνουν ριζωμένες στην γη, αλλά με μεγάλες αλλαγές.

Διαθέσιμο στο Λας Βέγκας, το Motional παρέχει αυτόνομη ρομποταξία (μέσω εφαρμογών Lyft και Uber). Μπορεί να μεταφέρει επιβάτες σε δημοφιλείς προορισμούς στο Las Vegas Strip. Αυτή η κατηγορία ταξί αναμένεται να λειτουργήσει το 2024 χωρίς οδηγό.  Φυσικά, σημαντικοί παίκτες, όπως η Amazon, η Tesla και η Cruise τρέχουν με ιλιγγιώδη  ταχύτητα για να κερδίσουν έδαφος στη Βόρεια Αμερική… και φυσικά πελάτες και χρήματα.

Εισπνοές χωρίς ψήγματα άνθρακα

Καθώς, τα επιβατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα eVTOL εισέρχονται στη καθημερινότητα, ίσως αναρωτιέστε: τι θα ακολουθήσει για τα καλά παλιομοδίτικα αεροσκάφη;

Το μέλλον των ταξιδιών όλες οι επιχειρήσεις το συνδέουν άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή – μια πραγματικότητα που οδήγησε τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ανακοινώσει έναν μακροπρόθεσμο στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Χάρη σε ένα μείγμα αναδυόμενων τεχνολογιών, από τους κινητήρες υδρογόνου μέχρι και τα βιοκαύσιμα, αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους πολλές νέες μορφές αεροσκαφών. Ωστόσο μέχρι στιγμής εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την ασφαλή λειτουργία τους και για τον αν πράγματι δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον.

Το επιβατικό αεροπλάνο εννέα θέσεων, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2027, στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έτσι, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 300 αεροσκάφη “Alice” έχουν παραγγελθεί από εταιρείες όπως η Aerus, η DHL, η Air New Zealand και άλλες.

Το “Boom Overture” (κεντρική φωτό) είναι ένα νέο υπερηχητικό αεροπλάνο που στοχεύει να τρέχει με 1800 χλμ την ώρα αλλά με 64-80 επιβάτες μάξιμουμ.

Μια πτήση από τη Νέα Υόρκη στη Φρανκφούρτη θα μπορούσε να διαρκέσει 4 ώρες αντί για 8, ή θα μπορούσατε να πάτε από το Λος Άντζελες στο Σίδνεϊ σε 8 ώρες αντί για 14.

Και δεδομένου ότι το Overture θα πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος από τις δυνατότητες που έχουν τα σημερινά αεροσκάφη – έως και 60.000 πόδια – οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να δουν την καμπυλότητα της Γης μέσα από τα παράθυρα.

Μέχρι στιγμής, αρκετές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, United και Japan Airlines, έχουν κάνει παραγγελίες για το “Overture”. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί – η Boom σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή αεροσκαφών το 2024, να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις το 2027 και να λάβει πιστοποιήσεις για τη μεταφορά επιβατών από το 2029.

Στο ταξιδιωτικό άτλαντα των μεγάλων αλλαγών είναι και τα ξενοδοχεία

Στον ταξιδιωτικό άτλαντα των μεγάλων αλλαγών βρίσκονται και τα ξενοδοχεία που αντισταθμίζουν ολόκληρο το αποτύπωμα του άνθρακα από την παραγωγή και την κατασκευή, τα υλικά, τη συντήρηση, την ηλεκτρική ενέργεια.

Όταν το room2 Chiswick άνοιξε στο Λονδίνο το 2021, έγινε το ξενοδοχείο «whole life net-zero» στον κόσμο. Σε σύγκριση με ένα τυπικό ξενοδοχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοιου μεγέθους, το room2 χρησιμοποιεί 89% λιγότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο χάρη σε αντλίες θερμότητας εδάφους, ηλιακούς συλλέκτες, συσκευές εξοικονόμησης νερού, βιώσιμες πολιτικές προμηθειών, μια πράσινη στέγη βιοποικιλότητας και μια πολιτική μηδενικών αποβλήτων. Κοιτάζοντας το μέλλον, το Six Senses Svart στοχεύει να είναι το πρώτο ενεργειακά θετικό ξενοδοχείο στον κόσμο το 2024 εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Νορβηγία.

Με το σχεδιασμό χαμηλής πρόσκρουσης πάνω από το νερό, εμπνευσμένο από τοπικές κατασκευές, ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας, ένα εστιατόριο μηδενικών αποβλήτων και αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και νερού, το ξενοδοχείο στοχεύει να βοηθήσει τους οικολογικούς ταξιδιώτες να εξερευνήσουν ‘υπεύθυνα’ την πολική περιοχή.

Το 2024 ανοίγει επίσης το Sheybarah Resort, ένα εξ ολοκλήρου ενεργειακό θέρετρο σε ένα προστατευμένο θαλάσσιο πάρκο στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας.

Πέφτουν τα σύνορα των γλωσσών

Τα γλωσσικά σύνορα μπορεί σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσαμε να συνδεθούμε με διαφορετικούς πολιτισμούς, να εργαστούμε και να ζήσουμε στο εξωτερικό, να ανακαλύψουμε νέους κόσμους και άρα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εταιρείες εργάζονται για να βγάλουν φορητά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που εμφανίζουν μεταφρασμένο κείμενο στους φακούς σε πραγματικό χρόνο.

Εκτόξευση στο διάστημα

Το μπαλόνι του Διαστημόπλοιου Ποσειδώνα της Space Perspective κατασκευάζεται. Η εταιρεία ελπίζει να ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις το 2024. Ο διαστημικός τουρισμός θα καταρρίψει και το τελευταίο εμπόδιο στον τουρισμό! Κατά τη διάρκεια του εξάωρου ταξιδιού, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, οι ταξιδιώτες θα απολαύσουν πανοραμική θέα στη Γη, πριν από μια αργή κατάβαση και προσγείωση.

Από εποχή σε εποχή τίποτα δεν αλλάζει

Και ας κλείσουμε την δεύτερη μας αφήγηση με την σκέψη του Άλντους Χάξλεϋ: Η γοητεία της ιστορίας και το αινιγματικό της δίδαγμα είναι ότι από εποχή σε εποχή τίποτα δεν αλλάζει κι όμως τα πάντα είναι διαφορετικά. Άλντους Χάξλεϋ Άγγλος συγγραφέας  (1894-1963)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *