Skip to content

Το ράλι σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές βοήθησε πολύ τις ασφαλιστικές

του Νίκου Σακελλαρίου

Βαθιά ανάσα πήραν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα από την ανάκαμψη του χρηματιστηρίου και το ράλι των ελληνικών ομολόγων ανάμεσα στα δύο lockdowns (δηλαδή από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο).  Οι περισσότερες ασφαλιστικές κατάφεραν ρευστοποιώντας ελληνικά ομόλογα και μετοχές να καλύψουν μεγάλο μέρος από τις απώλειες κεφαλαίων που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020 λόγω των 2 lockdowns.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλαδος, οι ασφαλιστικές αύξησαν τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες κατά 85 εκατ. Ευρώ στο α’ εξάμηνο του έτους. Μία κίνηση που προήλθε απο ρευστοποιήσεις ομολόγων, μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων στο α’ εξάμηνο. Ο λόγος που προχώρησαν οι ασφαλιστικές σ’ αυτές τις κινήσεις ήταν ότι επειδή δεν γνώριζαν την εξέλιξη του προβλήματος της πανδημίας θέλησαν να αυξήσουν την άμεση ρευστότητά τους.

Στην παρούσα συγκυρία, οι ασφαλιστικές βγαίνουν ενισχυμένες από το ράλι των ελληνικών ομολόγων και έχουν καταφέρει να αυξήσουν και τα αποθεματικά τους σε καθαρές τιμές και να βελτιώσουν τους δείκτες φερεγγυότητας. Τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα , ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. Ευρώ αυτή την περίοδο (εκτιμήσεις για 30/9) και έχουν δώσει υπεραξίες σε σχέση με την αρχή του χρόνου που ξεπερνούν (για ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά) τα 50 εκατ. Ευρώ, όσο δηλαδή η παραγωγή μίας μικρής ασφαλιστικής εταιρείας.

Οι ελληνικές μετοχές, στο γ’ τρίμηνο στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ανέρχονταν σε περίπου 1,8-2 δισ. Ευρώ  και αφορούσαν κυρίως ελληνικά blue chips. Το ράλι των ελληνικών μετοχών στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου έφερε άνοδο περίπου 20%  δείκτη FTSE Large Cap ευνοώντας πολύ τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα έχουν δύο τρόπους επενδύσεων.  Οι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων ακολουθούν τις οδηγίες των μητρικών ομίλων στο εξωτερικό και έχουν κυρίως ξένα ομόλογα και οι ελληνικές ασφαλιστικές έχουν αναθέσει (outsourcing) την διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους είτε σε τραπεζικές ΑΕΠΕΥ είτε σε χρηματιστηριακές ΑΕΠΕΥ.

Από την έναρξη Δεκεμβρίου και μετά έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων βάσει των πρόσφατων και των μελλοντικών αναγκών που ενδέχεται να ενσκήψουν λόγω πανδημίας. Oυσιαστικά βασίζονται στις αποζημιώσεις από ζημιές μέσα στο 2020 που θα πληρωθούν στο 2021 και σε ανάγκες ρευστότητας με ορίζοντα μερικών μηνών. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακές πηγές, θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές εάν το κλίμα στο χρηματιστήριο παραμείνει θετικό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *