Skip to content

Το πρώτο βήμα για την κυκλοφορία ψηφιακού ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έκανε σήμερα το πρώτο βήμα προς την κυκλοφορία, τα επόμενα χρόνια, μιας ψηφιακής έκδοσης του ευρώ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και να αντιμετωπιστεί η αύξηση στη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε: Ψηφιακό ευρώ – Τι είναι το νέο σχέδιο της Ευρωζώνης 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως για την διερευνητική φάση του σχεδίου, που αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες, ενώ θα ακολουθήσει τριετής περίοδος εφαρμογής.

Η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη μία πρώτη διερεύνηση για τα ζητήματα αυτά από τον περασμένο  Σεπτέμβριο, με στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο ήταν τεχνολογικά εφικτό το project. Από τις δοκιμές που έγιναν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικοί τεχνολογικοί περιορισμοί για την κυκλοφορία του.

Αυτά που πρέπει να εξασφαλίσει η ΕΚΤ είναι η γνησιότητα των συναλλαγών, το απόρρητο των συναλλαγών και η πρόσβαση σε αυτές από κάθε ευρωπαίο πολίτη από κινητά και κάρτες.

Στην ουσία το ψηφιακό ευρώ είναι το “ηλεκτρονικό” αντίστοιχο των χαρτονομισμάτων και των νομισμάτων αλλά η λειτουργία του θα είναι συμπληρωματική – δεν θα αντικαταστήσει τα χρήματα όπως τα ξέρουμε.  Ο κόσμος θα έχει πρόσβαση σε αυτό μέσω ενός “ψηφιακού” λογαριασμού ο οποίος θα μπορεί να περιέχει έως 3000 ευρώ για να μην διαταραχθεί το συμβατικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να μην αφεθούν οι ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, τώρα που όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

«Το έργο μας έχει στόχο να διασφαλίσει ότι στην ψηφιακή εποχή πολίτες και εταιρίες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρημάτων, στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε: Ψηφιακό ευρώ – Τι είναι το νέο σχέδιο της Ευρωζώνης 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *