Skip to content

“Το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έδωσε βάρος στον καρκίνο”

Καρκινοπαθείς στο Δημόσιο: “Οδυνηρή περιπλάνηση, ανα χείρα με τις εξετάσεις” Έξι μήνες η αναμονή για ακτινοβολίες στον Άγιο Σάββα, κλεισμένα έως την Πρωτοχρονιά όλα τα ραντεβού στο “Γεννηματάς”

Ανατριχιαστικά τα όσα συμβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία όπου οι καρκινοπαθείς είναι στη λίστα αναμονής, η έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ καθυστερεί ακόμη και επεμβάσεις στον εγκέφαλο, ενώ πολλές κλινικές απλά δεν δέχονται ασθενείς ούτε για διάγνωση.

της Βάσως Βεγίρη ([email protected])

Ξεκινούν από δύο και φτάνουν μέχρι και …έξι (!!!) μήνες  οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες-ακτινοβολίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, την ίδια ώρα που ακόμη και ραντεβού για πιο απλά περιστατικά αριθμούν επίσης πολύμηνες ή στην καλύτερη περίπτωση, πολλών εβδομάδων καθυστερήσεις, με την τάση σύμφωνα με το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό της χώρας να είναι σταθερά απαξιωτική και φθίνουσα.

Χαρακτηριστικές για τον καρκίνο, που «τρώει τα σωθικά» καταρχάς του ίδιου του ΕΣΥ και καθιστά το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ακόμη πιο σημαντικό για την περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών, ήταν οι πρόσφατες αποκαλύψεις του διευθυντή του Ογκολογικού – Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Γιώργου Πισσάκα, από το βήμα του Πανελληνίου Συνεδρίου της.

Το ελληνικό κράτος, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε, ποτέ δεν έδωσε βάρος στον καρκίνο και στον ογκολογικό ασθενή, ούτε στην πρόληψη, ούτε στην αντιμετώπιση. Η διαφορά, όμως, είναι ότι προ μνημονίων περισσότεροι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα αυτά τα περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά ή και εκμηδενιστεί για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείες Ογκολογίας, η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία για την έναρξη ακτινοθεραπείας κυμαίνεται από 2 έως και 4-6 μήνες, με τις εύλογες συνακόλουθες ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις στον ασθενή, την οικογένειά του και τους γιατρούς. Ο κ.Πισσάκας περιέγραψε ιδιαίτερα γλαφυρά την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «οδυνηρή περιπλάνηση του ασθενούς, με όλες τις εξετάσεις του, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να παίρνει παντού την ίδια απάντηση: Δεν έχουμε ραντεβού. Θα έχουμε ύστερα από 2, 4, 6 μήνες. Ετσι, αν είναι τυχεροί και έχουν χρήματα, θα πάνε στα ιδιωτικά. Συνεπώς, οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από την πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, ή έχουν να την πληρώσουν ή τη στερούνται».

Στις 2 Ιουνίου 2017 μία γυναίκα καρκινοπαθής ήταν ο πρώτος ασθενής που έκανε χρήση του νέου μηχανήματος, δωρεά του Ιδρύματος, στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης. Οταν ολοκληρωθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, στο Δημόσιο θα υπάρχουν 30 μηχανήματα, εκ των οποίων τα 19 τελευταίας τεχνολογίας, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σήμερα σε 17. Δηλαδή η χώρα μας θα διαθέτει συνολικά 47 μηχανήματα, που και πάλι θα είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τα ανεπτυγμένα κράτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» της Αττικής, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας και όπου οι γιατροί αναφέρουν ότι η αναμονή για ακτινοθεραπεία φθάνει ακριβώς ακόμη και τους έξι μήνες, (πόρισμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον φετινό Μάιο από την κυριακάτικη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»).

Για τη δε Κλινική Μαστού στο ίδιο νοσοκομείο, η λίστα για τα ραντεβού θεσπίζεται για κάθε ένα μήνα ξεχωριστά, δηλαδή κάθε μήνα οι ογκολογικοί ασθενείς παίζουν χωρίς υπερβολή «ρώσικη ρουλέτα» για το κλείσιμο ραντεβού, ενώ στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας  παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Άλλο θλιβερό χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης του ΕΣΥ αποτελεί η νευρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», όπου όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2017, ενώ σημειωτέον από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι στη γραμμή Υγείας 1535 δεν είναι ενταγμένα τα πρωινά ραντεβού πολλών νοσοκομείων, κυρίως της περιφέρειας, αλλά και μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως το «Θεαγένειο» και ο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη  το Πανεπιστημιακό Λάρισας, ακόμη και το ΚΑΤ στην Αθήνα.

Η έλλειψη κλινών εξάλλου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στην κούρα των καρκινοπαθών – είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα περιστατικά αναμονής μέχρι και τέσσερις μήνες για ασθενή, που έπρεπε να χειρουργηθεί για όγκο στον εγκέφαλο.

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, και το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», όπου η διοίκηση του νοσοκομείου αναγκάστηκε να πάρει την οδυνηρή απόφαση να μην δέχεται νέους ογκολογικούς ασθενείς, λόγω της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου και των ελλείψεων προσωπικού.

Η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε δεσμεύσεις για δημιουργία Ογκολογικής κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου,  για προκήρυξη δεύτερης θέσης μόνιμου γιατρού ογκολόγου και για στήριξη προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου για τη θεραπεία των νέων περιστατικών καρκίνου.

Γαι τις εξάμηνες αναμονές-«λίστες της ντροπής» για τις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών έχει ενημερωθεί προ πολλού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια με τάσεις επιδείνωσης. Σχετικές δημόσιες καταγγελίες και επιστολές προς το υπουργείο Υγείας είχαν γίνει από τις αρχές του 2016 τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όσο και από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών….

Μηχανήματα ακτινοβολίας

Βάσει των διεθνών δεδομένων, η χώρα μας θα έπρεπε να έχει 72 γραμμικούς επιταχυντές (ο ιατρικός γραμμικός επιταχυντής είναι ένα ραδιοθεραπευτικό μηχάνημα, που εκπέμπει υψηλής ενέργειας ακτινοβολίες για την διάλυση των καρκινικών ιστών), για να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του πληθυσμού. Στην πράξη, όμως, στα τέλη του 2016, όταν ξεκίνησαν τα έργα της δωρεάς γραμμικών επιταχυντών από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Δημόσιο διέθετε 27 γραμμικούς επιταχυντές (είχαν ενταχθεί και τέσσερις νέοι μέσω του ΕΣΠΑ) και ο ιδιωτικός τομέας 15.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *