Skip to content

Το ελληνικό δημόσιο ανταγωνίζεται τις ασφαλιστικές για κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές

Toν κίνδυνο να μείνουν εκτός ιδιωτικών κλινικών οι ασφαλιστικές εάν δεν κλείσουν τις νέες συμβάσεις, επισημαίνουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διάθεση κλινών ιδιωτικών κλινικών σε ανασφάλιστους πολίτες με έξοδα του ελληνικού δημοσίου.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τον κίνδυνο να φανεί το ελληνικό δημόσιο ανταγωνιστής των ασφαλιστικών εταιρειών τον είχαμε επισημάνει το καλοκαίρι στο Underwriter.gr. Όπως είχαμε γράψει, πολλά στελέχη του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών είχαν σπεύσει να διαπραγματευθούν με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να κατοχυρώσουν τη διαθεσιμότητα κλινών για τους ασφαλισμένους τους εάν η πανδημία έπαιρνε διαστάσεις.

Η πανδημία πήρε διαστάσεις και τώρα το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας σπεύδει προς τις ιδιωτικές κλινικές για να δεσμεύσει έναντι διπλάσιων χρημάτων που πληρώνουν οι ασφαλιστικές κλίνες για ανασφάλιστους και ασφαλισμένους των Δημόσιων Ταμείων.

Τι προέβλεπε η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Σεπτεμβρίου 2020

Η ΚΥΑ που είχε εκδοθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι : “Σε περίπτωση αναγκαίας διακομιδής ασθενούς από δημόσιο νοσοκομείο σε θάλαμο νοσηλείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική, τότε η νοσηλεία αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας του ασθενούς είτε με ΚΕΝ είτε με ημερήσιο νοσήλιο και τα εξαιρούμενα αυτού, όπως περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.”

Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει προβλήματα αλλά στις κατ’ ιδίαν επικοινωνίες τους οι κλινικάρχες με τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που η πανδημία πάρει διαστάσεις ΔΕΝ μπορούν να εγγυηθούν τη διάθεση κλινών στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η ασφαλιστική αγορά αναγκαστικά μπαίνει σε ένα άνισο αγώνα ανταγωνισμού με το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο ως κρατικός φορέας μπορεί είτε να πλειοδοτήσει στην κατοχύρωση κλινών στις ιδιωτικές κλινικές ή ακόμη και να τις δεσμεύσει (με νομικές αποφάσεις) εάν η πανδημία πάρει δραματικές διαστάσεις. Τα πρώτα φαινόμενα πλειοδοσίας του Κράτους φάνηκαν στην Θεσσαλονίκη, όπου πληρώνοντας πολλαπλάσια χρήματα από τα χρήματα των ασφαλιστικών έχει κατοχυρώσει τουλάχιστον 100 κλίνες νοσηλείας στο Διαβαλκανικό Κέντρο και σε μικρότερες κλινικές στην πόλη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *