Skip to content

Τι πρέπει να “διαβάσω” για να κάνω ένα επιτυχημένο ραντεβού

O πιο διαβασμένος δεν ξέρει πάντα τα περισσότερα.

Ο πιο μορφωμένος δεν είναι πάντα πιο καλλιεργημένος

Αυτός που έχει την καλύτερη πληροφορία δεν κερδίζει πάντα

Διδάσκει η ζωή και μάλιστα πολλά.

Υπάρχει κάποιος που να εντρυφήσει πάνω στα έμβια όντα, να μάθει να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, τις εκφράσεις, τα νεύματα, να μάθει να ερμηνεύει την γλώσσα του σώματος;

Ας πλησιάσουμε σήμερα τον άνθρωπο και το συναίσθημα του και, ας εξετάσουμε την συναισθηματική νοημοσύνη, ερμηνεύοντας το βιβλίο του πρώην πράκτορα του FBI Chris Voss «Hidden Genius».

της Έλενας Ερμείδου

Το μυστικό γράφει στο βιβλίο του ο Chris Voss είναι να ξέρεις να ακούς και να διαβάζεις ανθρώπους. Και φυσικά όταν ξέρεις να ακούς και να διαβάζεις αποφεύγεις και τις συγκρούσεις και έτσι μπορείς να κάνεις την όποια διαπραγμάτευση καλύτερα από όλους.

Τι προτείνει;

  1. Μιλήστε καταπραϋντικά. Η ηρεμία στην φωνή ταιριάζει σε κάθε περίπτωση διαπραγμάτευσης. Η ηρεμία στην φωνή πυροδοτεί μια νευροχημική αντίδραση που ηρεμεί τον εγκέφαλο του ομολόγου σας. Προτρέπει την ξεκάθαρη σκέψη των δύο μερών.
  2. Επαναλάβετε τις τελευταίες δηλώσεις του συνομιλητή σας, μετατρέποντας τες σε ερωτήσεις. Ο καθρεφτισμός είναι μια αποτελεσματική τεχνική για την οικοδόμηση καλής θέλησης και τη συλλογή πληροφοριών. Δίνετε, επίσης μας λέει ο συγγραφέας την ευκαιρία στον συνομιλητή σας να συνεχίσει να μιλάει

3. Στηρίξτε συναισθηματικά τον συνομιλητή σας. Αν, ενεπλάκη σε κάτι που τον οδήγησε σε επιζήμια αποτελέσματα, ρωτήστε :”Δεν έφταιγες εσύ, σωστά;” και “Μετάνιωσες που συνέβη αυτό, σωστά;” Και οι δύο αυτές ερωτήσεις υποδήλωναν ότι δέχεστε πως ο συνομιλητής έπεσε θύμα των περιστάσεων. Μπορείτε να συμπληρώσετε λέγοντας: “Φαίνεται ότι είστε δυσαρεστημένος για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα”.

4. Η συναισθηματική νοημοσύνη απαιτεί στρατηγική ακρόαση. Μπορεί να αποτύχουμε ή να μην έχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε μετά από μία διαπραγμάτευση, επειδή εν μέσω πιέσεων δεν ακούσαμε τι μας έλεγαν οι συνομιλητές μας.

Ένα ακόμα εργαλείο για μία επιτυχή διαπραγμάτευση είναι το πόσο καλά μπορείτε να ερμηνεύετε την γλώσσα του σώματος. Μία σύσπαση των ματιών του συνομιλητής σας μπορεί να κρύβει εκπλήξεις για εσάς. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο ότι σας κρύβει κάτι, μπορεί απλώς να είχε μια επώδυνη ημέρα.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα που πηγάζει από την γλώσσα του σώματος είναι, η πίεση της γλώσσας. Ένας άνθρωπος που βιώνει έντονο στρες, έχει την τάση να πιέζει την γλώσσα του. Ένα άλλο παράδειγμα είναι , όταν κοιτάμε λοξά, ή όταν δεν εστιάζουμε το βλέμμα μας εκεί που καλούμαστε για να απαντήσουμε . Τα μάτια συσπώνται συνήθως αν κάτι μας ενοχλεί ή έχουμε αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα μπορεί οι κόρες των ματιών να μικραίνουν εάν κάποιος είναι αναστατωμένος, όταν του μιλήσετε απότομα. Τα μάτια ενός ατόμου μπορούν να αποκαλύψουν πολλές πληροφορίες για το τι σκέφτεται ή αισθάνεται.

Ένα άλλο σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι το ξαφνικό φτερούγισμα των βλεφάρων. Αυτό το φτερούγισμα συνήθως υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το φτερούγισμα, επίσης των ματιών μπορεί να δείχνει ότι ο συνομιλητής σας δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που μόλις είδε ή άκουσε και δυσκολεύετε να ανταποκριθεί. Τέλος, αν κάποιος αισθάνεται υπερβολική πίεση οι μύες των ματιών αλλά και οι μύες πάνω από τη μύτη και ανάμεσα στα φρύδια μπορεί να συσπώνται. Οι κινήσεις του λαιμού επίσης αποκαλύπτουν το πώς νιώθει το άτομο που βρίσκετε κοντά σας.

Ετσι λοιπόν με κατανοώντας την γλώσσα του σώματος μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε ή να ερμηνεύσετε τα συναισθήματα των ανθρώπων που συνομιλείτε. Η μέθοδος επίσης του «συμφωνώ και προσθέτω» είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα να ανοιχτούν μαζί σας, αφού κατανοήσετε την γλώσσα του σώματος. Τέλος, ένα τεράστιο μέρος από την επικοινωνία μας μπορεί να αξιολογηθεί από την ένδυση μας, την κόμμωση μας, το πώς καθόμαστε και πως περπατάμε.

Να θυμάστε πάντα λένε οι συγγραφείς που αναλύουν την συναισθηματική νοημοσύνη ότι η οικοδόμηση σχέσεων ξεκινά πάντα από συναισθηματικό επίπεδο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *