Skip to content

Σωματεία Διαμεσολάβησης: Πώς λειτουργούν, ποιούς εκπροσωπούν, τι έχουν κάνει;

Συχνά στις συζητήσεις στην αγορά αναδεικνύεται το θέμα της λειτουργίας των συνδικαλιστικών σωματείων διαμεσολάβησης – υπο ποιο πλαίσιο λειτουργούν, ποιούς εκπροσωπούν, ποιές πράξεις έχουν κάνει. Επίσης, ποιά είναι η “επόμενη μέρα”, πώς συνεννοούνται μεταξύ τους, ποιά είναι η αξία της συνένωσής τους στα πλαίσια της ΕΑΔΕ. Το UW στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών υπέβαλε αυτές ακριβώς τις ερωτήσεις και στα πέντε πανελλήνια σωματεία διαμεσολάβησης: (Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων).

Άλλωστε η δική τους άποψη είναι η καταλληλότερη να φωτίσει την ενημέρωση των συναδέλφων τους. Σας παραθέτουμε τις ερωτήσεις και ακολούθως αλφαβητικά την απάντηση του κάθε σωματείου… αναπαραστώντας ένα ζωντανό πάνελ!

[box]Από ποιο έτος λειτουργεί το Σωματείο σας; Πότε είχατε για τελευταία φορά εκλογές; Την τελευταία φορά πόσα μέλη σας συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες; [/box] 

ΕΕΑΕ

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, ιδρύθηκε το 1938 και είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Επαγγελματικό Σωματείο στην Ελλάδα. Ήδη γιορτάσαμε τα 80 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς μας, στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση.

Οι εκλογές μας γίνονται βάσει του Καταστατικού, κάθε 3 χρόνια παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου  και με συμμετοχή  πάντοτε μεγάλου αριθμού  Μελών. Άλλωστε είμαστε ένα από τα πολυπληθέστερα και δυναμικότερα Σωματεία του Κλάδου μας, και σεβόμαστε απολύτως τις επιταγές της νομοθεσίας και του Καταστατικού λειτουργίας μας. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση προκειμένου να τροποποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το Καταστατικό  ώστε να είναι συμβατό με τις εξελίξεις της εποχής μας.

ΠΟΑΔ

Η επιτακτική ανάγκη του συνδικαλίζεσθαι προκειμένου η επαγγελματική κατηγορία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών να επιτύχουν τους στόχους τους, οδήγησε αρχικά στην ίδρυση της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ασφαλιστών (ΠΟΕΑ) το 1983, γνωστή πλέον σήμερα ως ΠΟΑΔ.

ΠΣΑΣ

Ο ΠΣΑΣ είναι από τα πρώτα Σωματεία του κλάδου. Ιδρύθηκε το 1974, μετρά ήδη 47 χρόνια στον χώρο. Τελευταίες εκλογές έγιναν 01/02/19 και συμμετείχαν 100 μέλη (μαζί με τις επιστολικές ψήφους).

• Γνωρίζουμε ότι έχετε προσωρινή διοίκηση. Ποιες αρμοδιότητες έχει και πότε θα πάτε σε εκλογές;

Υπάρχει προσωρινή διοίκηση 01/12/20 και λόγω Covid 19 παρατάθηκε έως 31/01/22. Δεδομένου ότι η νέα ορισθείσα διοίκηση που είναι μέχρι 31/01/22 υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των 6 μηνών που βάση νόμου έχει κριθεί ως εύλογο για την διαχείριση των απολύτως κατεπειγουσών υποθέσεων του Σωματείου υπό των οριζομένων προσωρινών διοικήσεων γι αυτό θεωρείται ότι έχει απολύτως διευρυμένα πλέον τα όρια των χορηγηθεισών εξουσιοδοτήσεων προς διαχείριση των υποθέσεων του Συνδέσμου, αφού δεν αποφασίστηκε από το δικαστήριο περιορισμός τούτων κατά την τελευταία δικάσιμο. Κατά συνέπεια η προσωρινή αυτή διοίκηση έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της αιρετής διοίκησης. Οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά την δικάσιμη του οριστικού διορισμού στις 31/01/22.

ΠΣΣΑΣ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1986. Οι τελευταίες μας εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου του 2019 και σε αυτές συμμετείχαν 105 μέλη μας.

ΣΕΜΑ

O Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών ιδρύθηκε το 1988 με πρώτο στόχο την θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Μεσίτη Ασφαλίσεων. Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε και νιώθουμε περήφανοι για την πλούσια συνδρομή μας στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά. Ο ΣΕΜΑ και οι Μεσίτες πορεύτηκαν επιδιώκοντας καταρχήν την αριστεία. Η σωστή ανάλυση του κινδύνου, η προσεκτική τοποθέτησή του στην Ελληνική ή στη Διεθνή Αγορά και κυρίως η στήριξη στην κρίσιμη ώρα της ζημιάς, σταδιακά καταξίωσαν το επάγγελμα του Μεσίτη και δικαίως θεωρείται ως εξιδεικευμένη μορφή ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Τελευταία φορά εκλογές είχαμε το 2019 και συμμετείχε το 65% των μελών μας.

[box]Ποια κατηγορία ασφαλιστικών διαμεσολαβητών εκπροσωπεί το σωματείο σας;  Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συνδικαλιστική συνεργασία με τις άλλες κατηγορίες; [/box] 

ΕΕΑΕ

Παραδοσιακά, εκπροσωπούμε τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες. Ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Νόμου 4583/2018, οπότε και καθορίστηκαν εκ νέου οι κατηγορίες των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, εκπροσωπούμε κυρίως τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες και τους Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων (σε αυτούς περιλαμβάνονται και πολλοί πρώην Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι που έγιναν Πράκτορες). Δεν αποκλείονται όμως από Μέλη μας και Μεσίτες Ασφαλίσεων και πράγματι είναι αρκετοί εγγεγραμμένοι.

Η συνεργασία με άλλα Σωματεία  σε συνδικαλιστικό επίπεδο, μας απασχόλησε από πολύ παλιά. Πρωτοστατήσαμε τη δεκαετία του 1980 ως ΕΕΑΕ, στην ίδρυση της ΠΟΑΠ, και στη συνέχεια, είμαστε πάλι εμείς που με πρωτοβουλία και ενέργειες 4 μελών του Δ.Σ. μας (Λύχρου, Μαυρόπουλος, Ραφαηλίδης, Αλεξόπουλος) στα τέλη της 1ης δεκαετίας του 2000, βάλαμε τα θεμέλια για την δημιουργία  της ΕΑΔΕ.

ΠΟΑΔ

Η ΠΟΑΔ είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο Πανελλαδικό όργανο προάσπισης των κοινών συμφερόντων όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων- μελών του. Εκφράζει μέχρι στιγμής 13 πρωτοβάθμια Σωματεία από όλη την χώρα και σκοπό της έχει , πολύ γρήγορα, ν’ αγκαλιάσει όλες τις ανάγκες της ελληνικής ασφαλιστικής οικογένειας, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Η επίτευξη των στόχων μας θεσμικών, κοινωνικών και επαγγελματικών πηγάζει  από την ανάγκη της επιβίωσης του’’ χώρου’’ μας έναντι αυτού των απροκάλυπτα πια αντιπάλων μας  των τραπεζών αλλά και του διαδικτύου.

ΠΣΑΣ

Στον ΠΣΑΣ εγγράφονται και εκπροσωπούνται όσοι ασκούν το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή – πράκτορα (πρώην ασφαλειομεσίτη, πρώην παραγωγού ασφαλίσεων) όπως διαμορφώθηκε εκ του νόμου 4583 του 2018.

  • Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ως Σωματείο την εκπροσώπηση μιας κατηγορίας που έχει συγχωνευτεί με μια άλλη, για την οποία υπάρχουν ήδη Σωματεία που την εκπροσωπούν; 

Η μετονομασία του ασφαλιστικού συμβούλου σε ασφαλιστικό πράκτορα έχει γίνει βάση του νόμου 4583, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι στην πράξη εξακολουθούν να υφίστανται και συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας. Άρα εξακολουθεί να ισχύει η κατηγορία αυτή και θεωρώ ότι δεν επικαλύπτει το ένα το άλλο και πιστεύω βαθιά πως υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας με τα υπόλοιπα σωματεία εκπροσώπησης.

ΠΣΣΑΣ

Το Σωματείο μας εκπροσωπεί τους Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων. Η συνδικαλιστική συνεργασία με τις άλλες κατηγορίες υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω του μοντέλου λειτουργίας της ΕΑΔΕ – η οποία άλλωστε για αυτό ακριβώς το σκοπό δημιουργήθηκε.

ΣΕΜΑ

Τελευταία φορά εκλογές είχαμε το 2019 και συμμετείχε το 65% των μελών μας.  Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων εκπροσωπεί αποκλειστικά και μόνο διαμεσολαβούντες με την άδεια του Μεσίτη Ασφαλίσεων σε όλη την Ελλάδα.Ήδη μέσω της ΕΑΔΕ έχουμε εξαιρετική συνεργασία τόσο με τους Ασφαλιστικούς Πράκτορες αποκλειστικού ή μη αποκλειστικού δικτύου όσο και με τους Συντονιστές Ασφαλιστικών Πρακτόρων.

[box]Ποια ανάγκη θεωρείτε ότι καλύπτει η λειτουργία της ΕΑΔΕ τα τελευταία δέκα χρόνια;[/box]

ΕΕΑΕ

Όταν η Ένωσή μας ξεκίνησε τις πρώτες συζητήσεις για την ανάγκη κοινής παρουσίας και έκφρασης της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, το τοπίο ήταν θολό, γιατί διάφορες φωνές, συχνά παράφωνες, δημιουργούσαν εντάσεις και στρεβλές εντυπώσεις και το σημαντικότερο, έδιναν το δικαίωμα στην Πολιτεία, μέσω των φορέων της, να αμφισβητεί τις θέσεις και τα αιτήματα που κατέθεταν επίσημα τα Σωματεία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσής μας την περίοδο εκείνη, Κωστής Μαυρόπουλος και ο τότε Πρόεδρος του ΣΕΜΑ Γιώργος Καραβίας, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες συνολικής έκφρασης του κλάδου αλλά και τις ανησυχίες από την αδύναμη και κατακερματισμένη μέχρι τότε παρουσία, πήραν, με απόφαση των Σωματείων μας, τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγούσαν στις πρώτες διερευνητικές διαβουλεύσεις. Διστακτικά στην αρχή, αλλά με θετική προδιάθεση, προσήλθαν στις συζητήσεις ο ΠΣΑΣ και ο ΠΣΣΑΣ.

Η Ένωση μας, αφού συμμετείχε και συνδιαμόρφωσε την συνένωση που δημιουργήθηκε, απεφάσισε να παραχωρήσει τη θέση της στο δευτεροβάθμιο όργανο την ΠΟΑΔ και η τελική υπογραφή μπήκε την 19/3/2013, συμπεριλαμβάνοντας και την Ένωση Μεσιτών των Lloyd’s μετά από πρόταση του ΣΕΜΑ.

Στην διάρκεια όλων των επαφών ακόμη και στις πρώτες αρχικές συζητήσεις, αυτό που διαπιστώνετο εύκολα ήταν ότι τα θέματα ένωναν και δεν διαχώριζαν την διαμεσολάβηση. Αυτό το πνεύμα πρυτάνευσε και σε όλη την δεκαετία που πέρασε, χωρίς ποτέ σε όλη αυτή την διαδρομή να υπάρξει σύγκρουση για κάποιο θέμα. Παρόλο που οι δυσκολίες και οι προκλήσεις ήταν πολλές, γιατί ήταν μία 10ετία που αναμόρφωσε όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Ασφαλιστικής Αγοράς, ο αλληλοσεβασμός και η υποστήριξη των ιδιαίτερων διεκδικήσεων κάθε βαθμίδας, με γνώμονα το γενικό συμφέρον του κλάδου, κατάφερε να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα  και επίλυση πολλών προβλημάτων.

ΠΟΑΔ

Όσον αφορά στον ρόλο της ΕΑΔΕ, τα τελευταία 10 χρόνια στη διαμεσολάβηση, ήταν προκαθορισμένος και αδιαμφισβήτητα επιβεβλημένος μπροστά στις συμπληγάδες της παγκόσμιας αλλαγής αυτής της προπαρασκευαστικής αντιμετώπισης της εισόδου μας στην νέα τάξη πραγμάτων βλ. Πράξεις 30 – 31, IDD , GDPR κ.λ.π.. Η συγκεκριμένη  Ένωση “προσώπων” έχει επιτελέσει ένα μεγάλο έργο και μπορεί να είναι αρωγός σε κάθε νέα πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίζει ο Κλάδος μας.

ΠΣΑΣ

Η λειτουργία της ΕΑΔΕ όλα τα χρόνια ήταν σημαντική γιατί ένωνε όλες τις φωνές, όλες τις διεκδικήσεις των σωματείων προς τους αρμόδιους φορείς.

Ήταν και είναι πάντα ενωμένη σε θέματα που αφορούν την προαγωγή και κατοχύρωση των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των ανθρώπων της διαμεσολάβησης και της εκπροσώπησής τους σε κρατικές αρχές, καθώς και σε ασφαλιστικές οργανώσεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Η εκπλήρωση όλων των ανωτέρω σκοπών γίνεται και επικοινωνείται με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο από την ΕΑΔΕ.

ΠΣΣΑΣ

Η ΕΑΔΕ συνεχίζει να καλύπτει την ενιαία φωνή της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του Νόμου 4583/18 εκπροσώπησης των 3 κατηγοριών Διαμεσολάβησης, αναγνωρίζοντας παράλληλα την πλήρη ισοτιμία με απόλυτη ομοφωνία στις αποφάσεις της στα κοινά θέματα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

ΣΕΜΑ

Σκοπός της σχέσης μας είναι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να εξελιχθεί το επάγγελμα του Ασφαλιστικού διαμεσολαβητή αλλά και να υλοποιήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν στο να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση στην χώρα μας. Η προσπάθεια αυτή διεξάγεται με συνέπεια και με όρους συνεργασίας και καλών σχέσεων τόσο με τα σωματεία που συμμετέχουν στην ΕΑΔΕ όσο και με τους φορείς που οφείλουμε κατά καιρούς να επικοινωνούμε. Αναφέρομαι στα αρμόδια Υπουργεία, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην Εποπτική Αρχή αλλά και στα Επαγγελματικά Επιμελητήρια.

[box]Ποιο θεωρείτε ότι ήταν, τα τελευταία χρόνια, το πιο σημαντικό επίτευγμα του σωματείου σας προς όφελος των μελών σας; Με ποιόν τρόπο αυτό επετεύχθη; [/box]

ΕΕΑΕ

Σίγουρα δεν ήταν  ένα, θα αδικούσε άλλωστε το συνολικό έργο μας μια τέτοια παραδοχή.

Στα πολύ σημαντικά που επετεύχθησαν τα τελευταία χρόνια και ήταν αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς της Ένωσής μας συγκαταλέγονται: η αποτροπή της εφαρμογής του Ασφαλιστικού Τειρεσία, η σημαντική παρέμβασή μας στις συμβάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για την διαμόρφωση των όρων υπέρ της διαμεσολάβησης, η δυναμική συμμετοχή μας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το Bancassurance και τις αθέμιτες πρακτικές  και οι αντιδράσεις μας για το Ασφαλιστικό που οδήγησαν και στην προσφυγή στο ΣτΕ. Η σημαντικότερη όμως επιτυχία ήταν η βελτίωση της θέσης και των δικαιωμάτων  του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή,  που επετεύχθη από την θέσπιση συμβατικών και δεοντολογικών κανόνων,  που συμπεριέλαβε, μετά από μεγάλη προσπάθεια, ο Νόμος 4583/18.

Επίσης ένας από τους  βασικούς στόχους της ΕΕΑΕ ήταν και παραμένει η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των μελών μας για ό,τι αφορά την διαμεσολάβηση και τον επαγγελματία ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Θέματα όπως η συμπλήρωση των ωρών επαναπιστοποίησης, τα έντυπα προσυμβατικής ενημέρωσης και τήρησή τους  στα γραφεία των μελών μας είναι μερικά από αυτά που είχαμε ως προτεραιότητα.

Συμμετείχαμε και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε ενεργά, άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά, στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης, προτείνοντας και επισημαίνοντας ζητήματα που αφορούσαν στην κρατική βοήθεια κατά την διάρκεια της πανδημίας όπως Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ΕΣΠΑ, επιδόματα, αναστολή εργασίας φορολόγηση, κλπ.

ΠΟΑΔ

Η επίτευξη των στόχων μας θεσμικών, κοινωνικών και επαγγελματικών πηγάζει  από την ανάγκη της επιβίωσης του’’ χώρου’’ μας έναντι αυτού των απροκάλυπτα πια αντιπάλων μας  των τραπεζών αλλά και του διαδικτύου. Αυτό που αποτελεί μόνιμη επιδίωξή μας είναι καμιά εταιρεία που διαμεσολαβεί νόμιμα στην Ελλάδα να μην μπορεί να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα οποιουδήποτε νομίμως λειτουργούντα Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

ΠΣΑΣ

Όλα όσα επιτυγχάνονται έχουν την αξία τους, γιατί εκπροσωπούνται από Ασφαλιστές για Ασφαλιστές. Υπενθυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2018 σε συνεργασία με την ΕΑΕΕ και την Ένωση Επιμελητηρίων έγινε το ενιαίο μητρώο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Επίσης, μετά από διαβούλευση ψηφίστηκε η IDD και καταφέραμε, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, όλα τα δίκτυα διανομής να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Το καλοκαίρι του 2019 βάλαμε φρένο στις βλέψεις καταστρατήγησης της IDD από γνωστή ασφαλιστική εταιρεία εις βάρος των αδύναμων νομικά συνεργατών της. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τώρα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε δια ζώσης παρεμβάσεις λόγω του Covid 19. Έχουμε, όμως, κάνει αρκετές παρεμβάσεις μέσω της ΕΑΔΕ με ομόφωνες τοποθετήσεις και από τα τέσσερα Σωματεία της Διαμεσολάβησης, όπως:

  1. Στις 26/05/20 προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ένταξη όλων των διαμεσολαβητών στο έκτακτο επίδομα των 800€, διότι υπήρχαν σωρεία παραπόνων μελών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν το έλαβαν.
  2. Στις 21/10/20 προς τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή με κοινοποίηση στον Υπουργό Ανάπτυξης και στην κυρία Ιωάννα Σεληνιωτάκη (Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης) και στο ΕΕΑ, έντονο διάβημα για την αλόγιστη αύξηση των ασφαλίστρων υγείας στα συμβόλαια ισόβιας κάλυψης, καθώς και της ακύρωσης πρόσφατου προστίμου, που είχε επιβληθεί σε ασφαλιστική εταιρεία για παράνομες αυξήσεις.
  3. Στις 08/04/21 θέσαμε προς τον Υπουργό Οικονομικών την έντονη αντίθεσή μας για τις διατάξεις και κυρίως τις ρυθμίσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 5 του Σχεδίου Νόμου ως προς την Κρατική Αρωγή προς Επιχειρήσεις για Φυσικές Καταστροφές.
  4. Στις 09/04/21 προς τον Υφυπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση στο ΕΕΑ καταθέσαμε υπόμνημα για την καταβολή χρηματικού ποσού στο διαμεσολαβητή ή τον συντονιστή σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας ή θανάτου ή και λόγω συνταξιοδότησης με τρόπο τέτοιο που αυτό να καταγράφεται ως αποζημίωση και όχι ως εμπορική αμοιβή (ως προμήθεια) ούτως ώστε και η φορολογική του αντιμετώπιση να είναι η ανάλογη και άρα να φορολογείται ως αποζημίωση. Σημαντικότατο θέμα καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες κλείνουν την χρήση του 2020 και οι συνάδελφοί μας θα υποχρεωθούν πολύ σύντομα να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

ΠΣΣΑΣ

Ο Σύνδεσμός μας έχει επιτύχει διαχρονικά την συνεχή ενημέρωση των μελών του,  σε εβδομαδιαία βάση, σε θέματα που αφορούν την αναβάθμιση του ρόλου του Συντονιστή, την αναποδοτικότητα, εξωστρέφεια και εκπαιδευτική επιμόρφωσή τους.  Τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμός μας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην συνεχή εκπαίδευση των μελών του, εκπροσωπώντας επίσημα την GAMA Global Hellas για Ελλάδα και Κύπρο,  πραγματοποιώντας μεγάλα εκπαιδευτικά συνέδρια και συνεχή webinars προς όφελος και των μελών του αλλά και ευρύτερα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και συνεχίζει…

ΣΕΜΑ

Δεν είναι εύκολο να απομονώσω ένα μεμονωμένο επίτευγμα αφού η δράση του ΣΕΜΑ είναι πολυδιάστατη και αφορά τόσο τους Μεσίτες όσο και την ίδια την ασφαλιστική Αγορά. Το κυριότερο όλων είναι ότι ο  ΣΕΜΑ πρεσβεύει την ιδέα της αριστείας στην επαγγελματική πρακτική. Αυτή είναι η επιθυμία των μελών του συνδέσμου και το όραμα των ιδρυτών του και πορευόμαστε έχοντας πάντα στην σκέψη μας αυτή την αρχή.

Βεβαίως αξίζει να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια ενεργήσαμε ώστε  να ενισχυθεί η επικοινωνία μας με τους ευρωπαϊκούς εταίρους μας, επιδιώκοντας να ενσωματώσουμε στην αγορά μας τεχνογνωσία άλλων ανεπτυγμένων αγορών. Παραλλήλως εκσυγχρονίσαμε τις υποδομές μας και ενδυναμώσαμε τις  συνεργασίες μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς επιδιώκουμε να παρέχουμε στη νέα γενιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν το επάγγελμά μας και να κάνουν καριέρα ως επαγγελματίες Μεσίτες Ασφαλίσεων. Θεσμικά συνεισφέρουμε συμβουλευτικά σε ασφαλιστικά θέματα που μας θέτουν φορείς όπως το Υπουργείο Οικονομικών και έχουμε έρθει αρκετές φορές σε επαφή με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Εκ των βασικών στόχων του στρατηγικού μας σχεδιασμού είναι ένα πλάνο επικοινωνίας για την ιδιαίτερη αξία του Μεσίτη ασφαλίσεων στην αξιολόγηση και ασφάλιση επιχειρηματικών κινδύνων και την αύξηση της διείσδυσης του στην Ελληνική Αγορά.

Οφείλουμε να επικοινωνήσουμε την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (4583/2018), η οποία κατέδειξε την διαφορετικότητα και τη διακριτότητα του ρόλου των Μεσιτών σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αποκλειστικά οι Μεσίτες εκπροσωπούμε τον ασφαλιζόμενο στις ασφαλιστικές εταιρίες, και έχουμε το προνόμιο της συμβουλευτικής επ’ αμοιβής καθώς και την εξεύρεση αντασφαλιστικών καλύψεων για τους κινδύνους που τοποθετούμε στην αγορά.

[box]Πότε υλοποιήσατε για τελευταία φορά διαβούλευση, είτε με την Εποπτική Αρχή (ΔΕΙΑ), είτε με το εποπτεύον υπουργείο του κλάδου, είτε με την ΕΑΕΕ;[/box]

ΕΕΑΕ 

Η τελευταία και εν εξελίξει  επαφή μας είναι με την ΔΕΙΑ για θέματα αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούνται είτε απ’ ευθείας  από ασφαλιστικές εταιρείες είτε επιλεκτικά  μέσω καναλιών διανομής  (εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ΚΤΕΟ κλπ). Είναι ένα θέμα που έχουμε βάλει σε διαφορετικό  νομικό πλαίσιο  και θα μπορέσουμε  σύντομα και  αφού λάβουμε απαντήσεις, να ενημερώσουμε και τα Μέλη μας αλλά και το σύνολο των Συναδέλφων.

ΠΣΑΣ

Δυστυχώς υπάρχει χρονική υστέρηση όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και με την ΔΕΙΑ και με την ΕΑΕΕ που έγινε μεγαλύτερη λόγω του Covid 19 και των προβλημάτων που έφερε και στη διαμεσολάβηση.

ΠΣΣΑΣ

Λόγω της πανδημίας covid19,  τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν πολλές παρεμβάσεις προς την Πολιτεία και τις Εποπτικές Αρχές καθώς και προς την ΕΑΕΕ για θέματα που αφορούσαν ευρύτερα την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση.

Λόγω των συνθηκών όλες οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν επίσημα και όχι με ανακοινώσεις, ήταν εξ΄αποστάσεως.

Ενδεικτικά και συνοπτικά αναφέρουμε σε ενότητες τα εξής :

  • Για τις Φορολογικές υποχρεώσεις: 
  • Αναστολή καταβολής τρέχουσων υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως και τον Σεπτέμβριο
  • Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη φορολογία εισοδήματος 2018 από 24 σε 48 μήνες
  • Καταβολή φόρου εισοδήματος 2019 τον Νοέμβριο με αύξηση των δόσεων δυνατότητας ρύθμισης από 24 σε 48 μήνες
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 20% και της προκαταβολής στο 50% για τη φορολογία εισοδήματος 2019
  • Για τις Ασφαλιστικές υποχρεώσεις:
  • Αναστολή καταβολής τρέχουσων υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως και τον Σεπτέμβριο
  • Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων ρυθμίσεων
  • Για τις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης:
  • Υπαγωγή σε διευκολύνσεις καταβολής μισθωμάτων έως την τελική άρση των μέτρων
  • Έκπτωση 40% στο μηνιαίο μίσθωμα
  • Για τα ασφάλιστρα & τη λειτουργία της αγοράς:
  • Να γίνει γενναία παράταση των προθεσμιών πληρωμής των ασφαλίστρων,  με Νομοθετική ρύθμιση,  χωρίς καμία συνέπεια για τους ασφαλισμένους υγείας
  • Να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να τερματιστούν τα φαινόμενα προσφορών, από δίκτυο του bancassurance και direct ηλεκτρονικά δίκτυα των εταιρειών
  • Προς τις Ασφαλιστικές εταιρείες:
  • Να επαναξετασθούν και να μειωθούν δραστικά οι στόχοι νέας παραγωγής καθώς και οι συνέπειές των σε περίπτωση  μη επίτευξής των  (όπως π.χ καταγγελίες, υποβιβασμοί κλπ), αναδρομικά από 1.1.2020
  • Αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων των Ασφαλ. Διαμεσολαβητών (αποκλειστικού και ελεύθερου δικτύου), μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας
  • Να γίνει γενναία παράταση των προθεσμιών πληρωμής των ασφαλίστρων, χωρίς καμία συνέπεια για τους ασφαλισμένους, με Νομοθετική ρύθμιση
  • Να μήν γίνει καμία αναπροσαρμογή ασφαλίστρων για τα συμβόλαια υγείας στην επέτειό τους από 1/4/2020, αρχικά για ένα χρόνο
  • Δυνατότητα καλύτερης τιμολόγησης (ειδικότερα στον κλάδο αυτοκινήτου
  • Προς την Πολιτεία:
  • φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων για φυσικές καταστροφές, καθώς & των ασφαλίστρων Υγείας
  • δυνατότητα τηλε-εξετάσεων στην ΤτΕ για την απόκτηση άδειας Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή
  • αποκατάσταση του ομαλού ανταγωνισμού στην αγορά
  • προγράμματα ΕΣΠΑ

ΣΕΜΑ

Η  συγκυρία της πανδημίας δεν διευκολύνει τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και προφανώς έπρεπε και εμείς να λειτουργήσουμε με σύνεση απέναντι στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο αξίζει να σας πω ότι είχαμε αρκετές συναντήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021. Η συνεργασία μας με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών τόσο μέσω των επαφών με τους διευθύνοντες συμβούλους όσο και θεσμικά είναι προφανώς συχνή αλλά και στις επόμενες μέρες θα έρθουμε σε επικοινωνία με την ΔΕΙΑ για ένα θέμα που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό και θα φροντίσουμε να σας ενημερώσουμε στο σύντομο μέλλον.

[box]Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κυρίαρχο θέμα προς αντιμετώπιση από το σωματείο σας το επόμενο διάστημα και με ποιο τρόπο σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε; [/box]

ΕΕΑΕ

Και σε αυτό το ερώτημά σας η απάντηση δεν αφορά σε ένα μόνο θέμα.

Τεχνολογία vs παράδοσης, αθέμιτος ανταγωνισμός, μείωση προμηθειών, αλλά και διασυνδέσεις με άλλα σωματεία για την διεύρυνση  της  εκπροσώπησης,  βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θεμάτων που επεξεργαζόμαστε ως Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος. Επίσης εξετάζουμε τρόπους παροχής από πλευράς μας πολλών καινοτόμων και βοηθητικών εργαλείων για τα μέλη μας , και σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η δημιουργία  του  νέου μας site www.enosiasfaliston.gr , με στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων του για αλληλεπίδραση με τα μέλη μας.

ΠΟΑΔ

Οραματιζόμαστε μια κοινωνία όπου ο ρόλος του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή θα είναι σημαντικός στη ζωή του κάθε ανθρώπου, αντίστοιχα όπως του δικηγόρου ή ακόμη και του γιατρού του. Θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση του κάθε Έλληνα πολίτη για να καταλάβει ότι η κάθε ασφαλιστική του ανάγκη μπορεί και πρέπει να ικανοποιείται από τον προσωπικό του ασφαλιστή, ο οποίος με τη σειρά του καλείται να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση αλλά και θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση καταστρατήγησης των δικαιωμάτων του πελάτη του έναντι των υποχρεώσεων του ιδίου.

ΠΣΑΣ

Οι προκλήσεις των καιρών είναι όλες μπροστά μας. Η εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει ο Σύνδεσμός μας δεν κάνει καλό στα μέλη μας. Οι Στόχοι μας: Εξωστρέφεια, διαφάνεια, επιμόρφωση, συμπόρευση με τα Σωματεία του κλάδου μας με στόχο την ισχυροποίηση όλων μας. Δεν περισσεύει κανένας. Η αγορά αλλάζει, η τεχνολογία μπαίνει στη δουλειά μας για να διευκολύνει την καθημερινότητα όλων μας, οι δεξιότητες των διαμεσολαβούντων εξελίσσονται και τους καθιστούν πρωταγωνιστές στο χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης γιατί οι διαπροσωπικές σχέσεις και η εξατομίκευση που προσφέρουν δεν αντικαθίστανται.

Ο Σύνδεσμος είναι εδώ, έτοιμος να ανταποκριθεί στο πολύπλευρο έργο του.

ΠΣΣΑΣ

Ο Σύνδεσμός μας, τα τελευταία 35 χρόνια, έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη φιλοσοφία, κουλτούρα και οργάνωση να αντιμετωπίζει έγκυρα και έγκαιρα το οποιοδήποτε θέμα το οποίο παρουσιάζεται προς αντιμετώπιση για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση.

Η κυρίαρχη προτεραιότητα πλέον για τα επόμενα 35 χρόνια είναι η περαιτέρω αύξηση των μελών του Συνδέσμου, η εξωστρέφεια, η συνεργασία ευρύτερα με Φορείς που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον Σύνδεσμο και στα μέλη του.

Ήδη ο Σύνδεσμός μας έχει προγραμματίσει και οργανώσει ένα πλαίσιο ενεργειών με στόχο την ανάπτυξη της Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Αγοράς καθ΄ότι ο διττός ρόλος του Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων,  όπως απορρέει από τον Νόμο, είναι η ανάπτυξη νέων Ασφαλιστικών Πρακτόρων και Συντονιστών.

ΣΕΜΑ

Η στρατηγική μας χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς πυλώνες και περιγράφεται από την φράση «Branding ΣΕΜΑ & ReBranding Brokers». Εξελίσσεται δε πάνω στην πίστη ότι η εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών που γνωρίζουμε από το εξωτερικό μπορεί να απογειώσει την ποιοτική και παραγωγική μας εξέλιξη. Οι Μεσίτες / Μέλη του ΣΕΜΑ πραγματοποιούν κάθε χρόνο έναν τζίρο ασφαλίστρων που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος για τον ΣΕΜΑ είναι στην επόμενη πενταετία να έχουμε διπλασιάσει αυτό το μέγεθος. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει την υποδομή που θα επιτρέψει στην παρούσα αλλά και στις μελλοντικές διοικήσεις να εκπληρώσουν αυτό τον στόχο. Ο Στόχος αφορά την μεγέθυνση της αγοράς μας με ταυτόχρονη αύξηση της διείσδυσης των μεσιτών σε αυτή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *