Skip to content

Σχέδιο ασφάλισης πολεμικού κινδύνου ετοιμάζει η Βρετανία για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταρτίζει ένα ασφαλιστικό σχήμα κάλυψης του κινδύνου για  πόλεμο, ελπίζοντας ότι έτσι θα πείσει επενδυτικές εταιρείες καθώς και εταιρείες τεχνολογίας, ενέργειας και Άμυνας να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με βοήθεια δισεκατομμυρίων.

του Χρήστου Γαβαλά

Αυτό δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν καλά τα συγκεκριμένα σχέδια, στο Bloomberg.

Στη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο θα διεξαχθεί άλλωστε η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα (21-22 Ιουνίου), με στόχο να εξασφαλιστεί η υποστήριξη ηγετών και ανώτερων στελεχών εταιρειών όλου του κόσμου σε προτάσεις χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο.

Οι συζητήσεις μεταξύ των συμμάχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας πριν από τη συνάντηση επικεντρώθηκαν στον τρόπο ενθάρρυνσης των επενδύσεων, με κύριο όχημα την ανάληψη από τη μεριά των κυβερνήσεων του κόστους της ασφάλισης του πολεμικού κινδύνου, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Η ρωσική εισβολή, που διάγει τον 16ο μήνα της, έχει καταστρέψει τις υποδομές της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα στραγγάλισε τις εξαγωγές της χώρας και σκότωσε ή εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ενώ μόλις πρόσφατα, η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα προκάλεσε πλημμύρες, τη ώρα ακριβώς που οι αρχές στο Κίεβο ήταν έτοιμες να προχωρήσουν σε αντεπίθεση για ανακατάληψη εδαφών.

Ο κίνδυνος ζημιών από τον πόλεμο, καθώς και η μακροπρόθεσμη πολιτική και οικονομική αστάθεια, έχουν φέρει το κόστος της ασφάλισης για επενδύσεις στην Ουκρανία σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγεί σε αποκλεισμό της συμμετοχής τόσο των επενδυτών όσο και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους συμμάχους της χώρας του να βρουν έναν μηχανισμό για το underwriting επενδύσεων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι το κόστος της ανοικοδόμησης για την Ουκρανία θα είναι περίπου 411 δισεκατομμύρια δολάρια, με 14 δισεκατομμύρια δολάρια να απαιτούνται για κρίσιμες δαπάνες το 2023. Αυτό το νούμερο μάλιστα μπορεί να αυξηθεί στον απόηχο νέων εντατικών μαχών, αλλά και της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να επιδείξει πρόοδο στην διασφάλιση αυτού του ασφαλιστικού σχήματος μέσα στον Ιούνιο, τόνισαν οι πηγές του ρεπορτάζ.

Και ενώ οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να δεσμευτούν σε κάποια νέα άμεση χρηματοδότηση για την Ουκρανία, οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν καλυφθούν ασφαλιστικά από τις κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ακόμα φθηνότερο τρόπος άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων.

Γίνονται επίσης προσπάθειες για να ασκηθεί πίεση μέσω lobbying σε χώρες που δεν είναι άμεσα ευθυγραμμισμένες με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πείσει τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πιστεύοντας ότι αυτό θα ήταν αντιπροσωπευτικό μιας διπλωματικής νίκης και θα έστελνε και ένα μήνυμα στη Μόσχα.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει συνταχθεί με τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αν και ο κ. Ζελένσκι παραβρέθηκε σε μια αραβική σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία το Μάιο, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσπαθεί να καταστήσει τη χώρα του μια μεγάλη διπλωματική δύναμη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε να είναι μεσολαβητής για την ειρήνη στην Ουκρανία, αν και έμεινε επίσης έξω από την επιβολή κυρώσεων.

Η Ιαπωνία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και τεχνογνωσίας έχοντας εμπειρία από την αντιμετώπιση των δικών της φυσικών καταστροφών, ειδικά δεδομένης της έλλειψης δωρεών από τον στρατό, ανέφερε μια άλλη πηγή.

Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή οικονομικές υποσχέσεις για το επερχόμενο συνέδριο, με αξιωματούχους να εργάζονται μέχρι τέλους για να πείσουν άλλες κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες να συμμετάσχουν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο.

Η Βρετανία θέλει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να υπογράψουν ένα επιχειρηματικό σύμφωνο, με βάση το οποίο θα δεχθούν να επενδύσουν στην Ουκρανία, αν και πιθανότατα δεν θα καταφέρει να οδηγήσει τους υπογράφοντες σε τελική δέσμευση χορήγησης μετρητών, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ρεπορτάζ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει δώσει πάντως το… σήμα ότι σχεδιάζει να ενισχύσει κεφαλαιακά την Ουκρανία έως και με 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *