Skip to content

Συντάξεις τριών πυλώνων & μείωση εισφορών Διαμεσολάβησης υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Σύστημα τριών πυλώνων στις συντάξεις, σύμπραξη δημοσίου με ιδιωτικό τομέα στην υγεία, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των Διαμεσολαβητών υποσχέθηκε χθες στην ασφαλιστική αγορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεσμένος στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Τον «συμπληρωματικό χαρακτήρα» της ιδιωτικής ασφάλισης ο οποίος «θα τονώνεται συνεχώς», τόνισε από το ίδιο βήμα ο Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε ως «πολύτιμο εργαλείο με πολλά πλεονεκτήματα» την σύμπραξη ιδιωτικού – δημόσιου τομέα στην υγεία, δηλώνοντας ότι ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει «ανοιχτός».

Γράφει: Χρ.Μωράκη
[email protected]

Διακόσια δις ευρώ έδωσε το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία

Πρωτόγνωρες στιγμές έζησε η ασφαλιστική αγορά χθες στο Μέγαρο. Για πρώτη φορά ακούστηκαν από το στόμα ενός εν δυνάμει Πρωθυπουργού, λέξεις και φράσεις όπως “τραύμα Ασπίς”, “καθυστερήσεις Επικουρικού Κεφαλαίου”, “χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση”, και “Solvency II”. O Kωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έμεινε στα “sos” άλλα ήρθε διαβασμένος σε βάθος, με έτοιμα σημαντικά «δώρα». Πιο προβλέψιμος ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, επανέλαβε τα περί «συμπληρωματικότητας», και σημασίας της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να εστιάσει περαιτέρω.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επηρεάζει σε βάθος τη ζωή όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, είναι γνωστό και αδιαμφισβήτητο. Διότι αφορά δύο τεράστιας σημασίας ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης: την υγεία και τα γηρατειά.

Οτι ήταν και είναι βασικό συστατικό της χρεωκοπίας και της παρατεταμένης κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα δέκα χρόνια τώρα, είναι επίσης γνωστό, σε αρκετούς, και αρχίζει να γίνεται γνωστότερο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στην χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έδωσε το παρόν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δημοσκοπικά φερόμενος ως νικητής των επόμενων εκλογών, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φιλελεύθερος ο ίδιος, οπαδός της ελεύθερης αγοράς και οικονομίας δεν είναι δύσκολο να παραδεχτεί ότι με μια τέτοια ανοιχτή πληγή, όπως είναι το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο διογκώνεται κάθε μέρα που περνάει, βιωσιμότητα του χρέους και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει. Όχι ότι το ασφαλιστικό είναι το μόνο εμπόδιο, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα βασικά. Διακόσια δις ευρώ βγήκαν από τις τσέπες του κράτους για να πληρωθούν συντάξεις και δημόσια υγεία την περίοδο 2000-2014, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Το σύστημα συνεχίζει και αυτή τη στιγμή να είναι εξαιρετικά ζημιογόνο και απαιτητικό, όμως το κράτος του δίνει όλο και λιγότερα, προσπαθώντας να καλύψει τα κενά μειώνοντας το ύψος των συντάξεων και αυξάνοντας το ύψος των εισφορών. Ακόμη δεν έχει δοθεί δίκαιη και οριστική λύση, παρόλες τις περικοπές και τις προσπάθειες των τελευταίων ετών. Ενώ θεωρήσαμε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος, έρχεται νέος γύρος περικοπών, νέες μειώσεις στις συντάξεις, είπε αναφερόμενος στην μνημονιακή δέσμευση για περαιτέρω μείωση ύψους 18%, από 1/1/19.

Υπόσχεση για Τρεις Πυλώνες

Για αυτό και η εξυγίανσή και αντικατάστασή του υπάρχοντος συστήματος από το σύστημα τριών πυλώνων υποχρεωτικής, επαγγελματικής και προαιρετικής (ιδιωτικής) κάλυψης, είναι, σύμφωνα με τα όσα είπε, ξεκάθαρο κομμάτι του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει σκοπό να υλοποιήσει:

[box]”Συμφωνώ με τον Πρόεδρό σας και με τις συστάσεις λοιπών ειδικών, ότι το υπάρχον σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί. Με το σύστημα των τριών πυλώνων. Αντλώντας εμπειρία από άλλες χώρες, που έχουν με εξαιρετική επιτυχία υλοποιήσει παρόμοιες μεταρρυθμίσεις. Ο πρώτος πυλώνας να είναι υποχρεωτικός αναδιανεμητικός, ο δεύτερος υποχρεωτικός αλλά κεφαλαιοποιητικός, με επιλογή κρατικού ή ιδιωτικού φορέα (pension fund companies), και ο τρίτος αυστηρά ιδιωτικός και προαιρετικός, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό,  αρκεί να δούμε που πάει ο κόσμος γύρω μας”.[/box]

«Στην ομιλία της η αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε να υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις, τις θέσεις και την άποψη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για την ανάπτυξη της αγοράς στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στο Underwriter ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, υπεύθυνος για την ιδιωτική ασφάλιση, Δημήτρης Γαβαλάκης. «Φάνηκε ότι έχει γίνει δουλειά από την Ένωση και όπως φαίνεται, τα μηνύματα έχουν φτάσει σωστά στον Κ. Μητσοτάκη. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα αποδέχεται», σχολίασε.

Εξίσου σημαντική ήταν και η υπόσχεση που έδωσε, ότι θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – άρα και των Διαμεσολαβητών:

“Δεν θέλω να νοιώθετε αδικημένοι”

[box]”Πολλές χιλιάδες από εσάς, Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι, Διαμεσολαβητές, Μπρόκερς, υποφέρετε από την υπερφορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές, που φτάνουν ως και το 70% του κόπου σας. Καταλαβαίνω πώς νοιώθετε ότι αδικείστε, πόσο μάλλον εφόσον δεν μπορείτε και να κρύψετε εισοδήματα όπως άλλα επαγγέλματα. Δεν θέλω να νοιώθετε αδικημένοι και θέλω όσοι είναι συνεπείς, να πληρώνουν λιγότερο, δεν θέλω η παραβατικότητα και η φοροδιαφυγή να θεωρείται μαγκιά ή να επιβραβεύεται. Για αυτό θα κάνω το πρώτο βήμα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των τριών πυλώνων. Θα μειωθούν σημαίνει να μην νοιώθετε ότι σας κλέβουν με τις υπερβολικές εισφορές και να υπάρξει και το περιθώριο να αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση”.[/box]

Είναι η πρώτη φορά που πολιτικός φορέας και μάλιστα υψηλά ιστάμενος, υπόσχεται δημοσίως και από επίσημο βήμα ότι προτίθεται να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι γνωστές οι προσπάθειες που κατέβαλαν και οι φορείς της Διαμεσολάβησης από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο διαβόητος Νόμος Κατρούγκαλου, να διορθωθεί η νομοθετική αδικία –  ειδικά σε βάρος των Διαμεσολαβητών που εξ ορισμού είναι και αδύνατο να φοροδιαφεύγουν. Μέχρι τώρα όμως, δεν είχαν καταφέρει να αποσπάσουν καμία απάντηση, πόσω μάλλον να τους αναγνωρισθεί δημοσίως, ότι είναι οι πρώτοι που αδικούνται.

Συμπληρωματικός και όχι ανταγωνιστικός ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ήταν πολύ πιο συγκρατημένος. Τόνισε πολλές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τον συμπληρωματικό χαρακτήρα της ιδιωτικής ασφάλισης – αναγνωρίζοντας δηλαδή εμμέσως το ρόλο της, δηλώνοντας ακόμη ότι αυτός ο ρόλος «θα μεγαλώσει» – αλλά μέχρι εκεί, δεν έκανε δηλαδή καμία άλλη αναφορά.

Βεβαίως έστω και αυτές οι διατυπώσεις έγιναν δεκτές με ανακούφιση από την αγορά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν μετά το πέρας της Συνέλευσης, θυμήθηκαν δηλώσεις παλαιότερων Συνελεύσεων, όπως αυτή του τότε Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, το 2015, που είχε πει ότι “η κυβέρνηση είναι ταγμένη στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος για κοινωνικούς και αξιακούς λόγους, συνεπώς αυτό θα μείνει δημόσιο”. Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής τότε της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει πως «στρουθοκαμηλίζουμε όταν υποστηρίζουμε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα μπορεί να επιβιώσει αν βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στην κοινωνική ασφάλιση. Ήρθε η ώρα ένα μέρος των εισφορών να επενδύεται μέσω του ιδιωτικού τομέα».

«Τότε είχαμε πάθει σοκ», σχολίασε ο Δημήτρης Γαβαλάκης τονίζοντας ότι και το να εμμένει κανείς στον «συμπληρωματικό» ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, είναι σαν να αγνοεί το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητάς της το οποίο δεν έχει να κάνει με την υγεία και σύνταξη αλλά με τις υπόλοιπες καλύψεις στις οποίες δεν παίζει «συμπληρωματικό» αλλά κυρίαρχο ρόλο. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι αν μετρήσει κανείς την ασφαλιστική παραγωγή σε όλο τον κόσμο θα δει ότι η μειοψηφία των πολιτών στρέφεται στον κρατικό φορέα σε υγεία και σύνταξη και όχι η πλειοψηφία, υπογράμμισε.

Μονόδρομος η σύμπραξη στην Υγεία

Κατά τα άλλα και οι δύο πολιτικοί αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στην υγεία.

Ήδη από πέρυσι έχει γίνει συζήτηση με τον Πρόεδρο (σ.σ. της ΕΑΕΕ), για την σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας. Αυτό αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο, γιατί πρόκειται για ένα εργαλείο που διασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα μακριά από δημόσιες διαδικασίες όπως οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας. Αναφερόμενος στην «αξιοσημείωτη» αντοχή εν μέσω κρίσης της ασφαλιστικής αγοράς, τόνισε ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, οι ανάγκες μεγαλώνουν και οι διαδικασίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη είναι δύσκολες. «Στην ασφαλιστική αγορά χρειάζεται να γίνει έγκαιρα τώρα μια προσαρμογή», είπε, «καθοριστικό στοιχείο για την οποία είναι το μέγεθος», προκειμένου οι εταιρείες να είναι “έτοιμες για τις εξελίξεις που έρχονται». Η Κυβέρνηση από πλευράς της παραμένει «διαθέσιμη για διάλογο» και σε επαφή με την ασφαλιστική αγορά, δίνοντας την βοήθειά της εκεί που μπορεί, όπως έγινε πρόσφατα με το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων.

Ανοιχτός σε προτάσεις για την σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας δήλωσε και ο Κυριάκος, “με γνώμονα τις υψηλές ποιοτικές υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος”. Οι δαπάνες από την τσέπη του πολίτη (out of pocket) είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη στην περίθαλψη και στα φάρμακα, τόνισε, όπως και η δυσαρέσκεια με το “σύστημα”: “Σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Από την σύμπραξη και την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα περιμένω έλεγχο του κόστους και βελτίωση των υπηρεσιών. Πρέπει να μεταφερθεί η δαπάνη από την τσέπη του Έλληνα προς την ιδιωτική ασφάλιση”, κατέληξε.

Αυτό στο οποίο δεν αναφέρθηκε κανείς από τους δύο κομματικούς εκπροσώπους, ήταν το θέμα της φοροαπαλλαγής των ασφαλίστρων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το απορρίπτουν.

Ως γνωστόν οι φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν εξ απαρχής των μνημονίων όμως η Ένωση έχει συχνά τοποθετηθεί στο θέμα αυτό προτείνοντας τη θέσπιση των «αναβαλλόμενων φορολογικών κινήτρων», δηλαδή το να ισχύουν φοροαπαλλαγές από την αρχή της σύναψης ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, να καταβάλλονται όμως από το κράτος μετά το πέρας ενός χρονικού διαστήματος όπου θα έχει διατηρηθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

[box] “Και που τα είπε τι έγινε;”

“Αυτή τη στιγμή τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την απόδοση επενδύσεων χαμηλού ρίσκου, που είναι το είδος επένδυσης που βασίζεται η ασφαλιστική αγορά προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος, ενώ το ακόμη ζωντανό τραύμα της Ασπίς, υπονόμευσε την χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών, όπως το ίδιο έκαναν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Όμως, κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες. Και η ευκαιρία που γέννησε η συγκεκριμένη είναι η δημιουργία περισσότερων κανόνων διαφάνειας, περισσότερης εποπτείας και ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα ο έλεγχος, η εποπτεία της αγοράς και η προστασία των ασφαλισμένων να είναι τώρα καλύτερος και πληρέστερος.

Ξέρω καλά τους αυστηρούς κανόνες και υποχρεώσεις που δημιουργούν οι νέοι κανόνες συμμόρφωσης όμως η αγορά σήμερα στα πλαίσια του Solvency II, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, καλύπτει τους Δείκτες Φερεγγυότητας στο σύνολό της. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνει είναι να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της – αυτή είναι η λέξη κλειδί για να παίξει το ρόλο που πρέπει στην εθνική οικονομία. Διότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ μικρή η ελληνική ασφαλιστική αγορά, Οι συνολικές επενδύσεις είναι γύρω στα 4 δις ευρώ όμως αν προσεγγίσει τον μ.ο. της Ευρώπης οι επενδύσεις που διαχειρίζεται θα πρέπει να φτάνουν τα 100 δις ευρώ. Αυτές οι αναιμικές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς πρέπει όχι απλά να αυξηθούν αλλά να πολλαπλασιαστούν, με τη βοήθεια μια γνήσιας, τολμηρής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση ρευστότητας. Αυτό, πέρα από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μπορείτε να περιμένετε από εμάς, για να οικοδομηθεί μια τίμια συμφωνία. Η οποία από την πλευρά σας θα ζητήσει να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας, να προστατεύετε και να φροντίζετε τους εργαζόμενούς σας, να μην αγνοείτε την ΕΚΕ και να επενδύετε στη χώρα μας. Καθαρές κουβέντες για να πάμε όλοι μπροστά”.

Αυτές ήταν οι αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μα και που τα είπε, θα πουν πολλοί, «ε, και τι έγινε;»,  οπαδοί του πιο δημοφιλούς κόμματος της Ελλάδος, του κόμματος της «Πολιτικής Απαξίωσης»…

Έ, κάτι έγινε. Η αγορά έχει τουλάχιστον να προσμένει την σύσταση των τριών πυλώνων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των Διαμεσολαβητών. Όπως και την υπόσχεση, έστω γενική, για την σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Δεν είναι όλα, αλλά δεν είναι και λίγα. Το ότι «του τα είπαν», για να τα πει, είτε οι σύμβουλοί του, είτε ο Στουρνάρας, είτε η Ένωση, είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η πολιτική εξ απ’ ανέκαθεν. Με συμβούλους και briefings – δεν υπάρχει άλλος τρόπος. “Eπαγγελματίας όλων των επαγγελμάτων” δεν μπορεί να γίνει κανείς πολιτικός, απλά εξασκεί την κρίση του και καθορίζει προτεραιότητες και πολιτικές. Η παρουσία του (ενώ από την κυβέρνηση έστειλαν Υφυπουργό), η έκταση της ομιλίας, τα επιχειρήματα, η προετοιμασία που έκανε  και οι αλλαγές που εξήγγειλε, πέρα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, είναι γεγονός ότι τιμούν την αγορά και είναι αντάξια του μεγέθους, των δυνατοτήτων, της αξίας των προϊόντων της. Άρα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Όσο για την Ένωση, μάλλον θα κουραστούμε να δίνουμε τα εύσημα και να μοιράζουμε επαίνους. Ένας μόλις χρόνος, τόσα πολλά νέα βήματα. Συγχαρητήρια σε όλους. [/box]

3 Comments

  1. Avatar

    Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι πρέπει να φορολογούνται ως μισθωτοί διότι έχουν αποκλειστική συνεργασία με έναν “εργοδότη” και δηλώνουν ως έδρα το σπίτι τους. Αυτό βέβαια δεν τέθηκε στην ημερίδα και είναι τεράστιο λάθος εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών και της ΕΕΑΕ. Γιατί οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι όμηροι της φοροδιαφυγής των υδραυλικών, των γιατρών , των δικηγόρων και των κέντρων εστίασης όταν οι ίδιοι αμείβονται ως μισθωτοί και δεν μπορούν να κρύψουν το εισόδημα τους; Θα πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι όπως και το δικό σας ενημερωτικό κανάλι να αναδείξουν περισσότερο το θέμα αυτό με ενεργές πρωτοβουλίες και όχι με ευχές.

  2. Avatar

    δεν είναι οι εισφορές στα ταμεία το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ασφαλιστικός σύμβουλος. Το κράτος μας αντιμετωπίζει σαν φοροφυγάδες ενώ εκδίδονται βεβαιώσεις αμοιβών απο τις ασφαλιστικές εταιρίες. Δυστυχώς δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε το θέμα απο τους αρμόδιους.

  3. Avatar

    οταν το 80% των ελ.επαγγελματιων δηλωνει εως 10.000 ευρω εισοδημα’ οταν το ιδιο ποσοστο φοροδιαφευγει απο 90 εως και 100% τις εκατο ‘οταν για αυτο το συστημα τους επιβραβευει(επιδοματα χαμηλου εισοδηματος,απορων) κτλ. τοτε εμεις που δεν μπορουμε να αποκρυψουμε εισοδημα πρεπει να κλεισουμε.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *