Skip to content

Στροφή προς A/K αυξημένου ρίσκου και για τις ασφαλιστικές

Μεγάλο μέρος των διαθεσίμων των ασφαλιστικών εταιρειών σε Ευρώπη και Αμερική κατευθύνθηκαν προς αμοιβαία κεφάλαια κάθε είδους από την έναρξη του νέου κύκλου μείωσης επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Αφορμή για τη στροφή αυτή είναι οι χαμηλές αποδόσεις που δίνουν οι ομολογιακοί τίτλοι διεθνώς και οι τραπεζικές καταθέσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με κλάδους σύνταξης αντιμετωπίζουν μεγάλα θέματα ως προς τις αποδόσεις των επενδύσεών τους καθώς σε καθεστώς αρνητικών επιτοκίων θα δυσκολευτούν να καλύψουν τις διαφορές στα εποπτικά κεφάλαια (βάσει των Solvency II). Έτσι, αναγκάζονται να αυξήσουν το ρίσκο των επενδύσεών τους (μειώνοντας ταυτόχρονα του δείκτες φερεγγυότητάς τους) προκειμένου να έχουν καλύτερες αποδόσεις.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν επενδυτικά προϊόντα που έχουν ως στόχο την επίτευξη αποδόσεων με διασπορά του κινδύνου. Ως τέτοιο εργαλείο προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από το να επένδυαν οι εταιρείες σε μετοχές, ομόλογα ή καταθέσεις μεμονωμένα. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αυξήθηκαν οι αγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων από θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EFAMA (Σύνδεσμος Συλλογικών Επενδύσεων που καλύπτει 29 χώρες) που δημοσίευσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, οι καθαρές πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων (ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών) τον Ιούνιο του 2020 αυξήθηκαν κατά 100 δις ευρώ.

Η αύξηση του ρίσκου ήταν εμφανέστατη, καθώς τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αύξησαν τις πωλήσεις τους στα 17 δις ευρώ από 8 δις ευρώ τον Μάιο, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια αντίθετα, είχαν μείωση εισροών στα 30 δις ευρώ από 35 δις ευρώ και τα μεικτά αμοιβαία κεφάλαια (επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα) είχαν καθαρές εισροές 3 δις ευρώ από 2 δις ευρώ το Μάιο. Τα αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων (Χρηματαγοράς) είχαν καθαρές εισροές 48 δις ευρώ από 32 δις ευρώ το Μάιο.

Η αύξηση του επενδυτικού ρίσκου και από τις ασφαλιστικές εταιρείες λόγω χαμηλών (έως αρνητικών) επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστεί για όσο διάστημα θα υπάρχει αυτή η κατάσταση. Σταδιακά, λένε οι αναλυτές, θα υπάρξει εξισορρόπηση του κινδύνου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *