Skip to content

Στο κόσκινο η Ιδιωτική Ασφάλιση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εκτεταμένη έρευνα στις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και της αγοράς ιδιωτικών παρόχων υγείας ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στους δύο συνεργαζόμενους άλλωστε κλάδους, η Επιτροπή θα διερευνήσει την ποιότητα και τις τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών, το εύρος δικτύου τους, τα ασφάλιστρα και το εύρος ασφαλιστικής κάλυψης. Επίσης, τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται ο οποίος μπορεί να είναι οριζόντιος (μεταξύ παρόχων υγείας και μεταξύ παρόχων ασφαλιστικής κάλυψης) αλλά και κάθετος, αναφορικά με τη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ ασφαλιστών και νοσηλευτικών & εξεταστικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας θα αποτυπωθεί η νέα δομή και οι ιδιαιτερότητες της αγοράς μετά τις εξαγορές στην υγεία και την ασφάλιση, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η λειτουργία των αγορών, οι συνθήκες καθετοποίησης και ανταγωνισμού, η ισχυροποίηση ορισμένων παικτών καθώς και η συγκέντρωση που παρατηρείται σε ορισμένες γεωγραφικές αγορές (π.χ Αττική).

Ειδικότερα, θα διερευνηθεί η τυχόν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη ή και η πιθανότητα “σιωπηρού συντονισμού” των παρόχων προς τις αγορές που προσδιορίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας (υποδομές, τεχνολογίες, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό κτλ). Στην αξιολόγηση των ανωτέρω θα συνυπολογιστεί και η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ασθενών –  ιατρών και πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τις παραπάνω σχέσεις και πρακτικές.

Επίσης, ζητήματα ανταγωνισμού προς διερεύνηση είναι τα εμπόδια εισόδου στην αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας και στην αγορά ασφαλιστικής κάλυψης, τα οποία δύναται να επηρεάζουν την καινοτομία και την ανάπτυξη τους, όπως επίσης οι κανονιστικές ρυθμίσεις τόσο στην αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας όσο και στην αγορά παροχής ασφαλιστικής κάλυψης.

Άλλα πεδία που θα εξετάσει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ο “θολός” όπως τον χαρακτηρίζει, πλέον διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών αλλά και ο τρόπος με τον οποίον κρατικοί φορείς και οργανισμοί, είτε ως πάροχοι υγείας, είτε ως πάροχοι ασφαλιστικής κάλυψης για υπηρεσίες υγείας, επηρεάζουν την ισορροπία της αγοράς και την συμπεριφορά των ιδιωτών.

Ο ρόλος των Μεγάλων Δεδομένων (Big Data)

Νέες πρακτικές που έχουν εισέλθει δυναμικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας είναι ο ρόλος των Μεγάλων Δεδομένων (Big Data). Στην ευρύτερη αλυσίδα αξίας υπηρεσιών υγείας, διάφοροι πάροχοι κατέχουν διαφορετικούς τύπους δεδομένων.

  • Κλινικά δεδομένα (ασθενών) διατηρούνται συνήθως από ιατρούς και δεδομένα κλινικών δοκιμών κατέχονται από φαρμακευτικές εταιρείες.
  • Οι εταιρείες Διαδικτύου, όπως μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης, επιγραμμικές πλατφόρμες, ή συγκεκριμένοι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, ενδέχεται να διατηρούν δεδομένα σχετικά με την υγεία, τη συμπεριφορά, τους φόβους και τη συμπεριφορά των ασθενών (δεδομένα τρόπου ζωής).
  • Εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ιδίως στο πλαίσιο της ανάπτυξης εφαρμογών (ηλεκτρονικής) e-υγείας (π.χ. φορητοί έξυπνοι αισθητήρες και μικροσκοπικές συσκευές εκτός ή εντός του ανθρώπινου σώματος) συλλέγουν τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες και ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη συμβάλλοντας σε λύσεις ηλεκτρονικής e-υγείας.
  • Οι αρχές δημόσιας υγείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες και συγκεκριμένες εταιρείες δεδομένων υγείας διατηρούν δεδομένα σχετικά με το κόστος και την κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων ή υγειονομικής περίθαλψης.

Οι εξελίξεις στη διάγνωση και η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ διαφορετικών συσκευών παρακολούθησης (π.χ. αισθητήρες ενσωματωμένους σε κινητά τηλέφωνα και συσκευές παρακολούθησης) έχουν αλλάξει δραστικά τη δυνατότητα διάγνωσης, αξιολόγησης και απόκρισης εγκαίρως.

Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να εξετάζουν τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία δεδομένων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των γονιδιωματικών ακολουθιών, των αρχείων κλινικής περίθαλψης ασθενών και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων για να κάνουν προβλέψεις και συστάσεις.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) χρησιμοποιείται περαιτέρω για να μετατρέψει ένα πλήθος δεδομένων σε δυνητικά πολύτιμες πληροφορίες που ενδιαφέρουν τους ασθενείς, τα νοσοκομεία, τους ασφαλιστές και άλλους παρόχους υγείας. Ψηφιακές λύσεις υγείας, όπως υπηρεσίες διαλογής και δοκιμών που διατίθενται σε εφαρμογές ή ακόμη και τεχνητοί γιατροί, θα είναι άμεσα προσβάσιμες σε κινητές συσκευές. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της δυνατότητας νεοφυών εταιρειών υπηρεσιών ιατρικής τεχνολογίας  να εισέλθουν σε αυτές τις αγορές συμβάλλει στην καινοτομία και σε ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Βάσει των ανωτέρω, η κλαδική έρευνα θα εξετάσει επίσης:

  • τη δομή και διακυβέρνηση της αλυσίδας αξίας υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των δεδομένων,
  • τις στρατηγικές και τα επιχειρηματικά μοντέλα των επιχειρήσεων, αλλά και τους δυνητικούς ανταγωνιστές που μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα λόγω και της ανάπτυξης υπηρεσιών και οικοσυστημάτων MedTech και InsurTech,
  • τον τρόπο με τον οποίο οι υφιστάμενοι ρυθμιστικοί κανόνες ενδέχεται να επηρεάζουν τον ανταγωνισμό σε αυτά τα νέα οικοσυστήματα.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διεξαγωγής της εν λόγω κλαδικής έρευνας, έχει ξεκινήσει  δημόσια διαβούλευση, όπου κάθε ενδιαφερόμενο μέρος καλείται να εκθέσει τα σχόλια και τις θέσεις του αναφορικά με τις συνθήκες του ανταγωνισμού στον ευρύτερο κλάδο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση διά ζώσης, συμμετέχοντας στη σχετική ημερίδα-τηλεδιάσκεψη που θα διοργανώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2021, ή/και υποβάλλοντας τις απόψεις τους εγγράφως, με τη μορφή υπομνήματος. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *