Skip to content

Στον «πάγο» τα σχέδια της Βρετανίας για στήριξη ασφαλιστικών και τραπεζών

Στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής ανάλυσης με σαφείς υποσημειώσεις ότι κινδυνεύει όλο και περισσότερο ο πλανήτης από μια νέα οικονομική κρίση, τέθηκε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει τη μείωση των φόρων μέσω αύξησης δανεισμού και δημόσιας δαπάνης, μια απόφαση που τίναξε στον αέρα την αγορά των ομολόγων.

του Χρήστου Γαβαλά

Και αυτό διότι πλέον τα ομόλογα δίνουν μεν υψηλότερες αποδόσεις αλλά παράλληλα αυξάνεται και το κόστος δανεισμού με πολλούς επενδυτές (ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) να έχουν πρόβλημα καθώς διαθέτουν ομόλογα τα οποία χρησιμοποιούν και ως εγγύηση για να δανείζονται και να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους. Σε περίοδο ύφεσης όμως αυτό φέρνει όλο και μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Αυτό που συνέβη είναι ότι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας υποσχέθηκε να «αποδεσμεύσει» παραγωγικές δυνάμεις από το Σίτι του Λονδίνου για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά αυτή ακριβώς η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων λόγω φορολογικών περικοπών πυροδοτεί τα θεμέλια του σχεδίου της για στήριξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι αγορές τρόμαξαν τον περασμένο μήνα όταν ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κουάσι Κουάρτενγκ αποκάλυψε σχέδια για αύξηση του δανεισμού για τη χρηματοδότηση χαμηλότερων φόρων, εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τη λίρα να πέφτει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

Σε μια σπάνια κίνηση, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να αγοράσει ομόλογα για να αποκαταστήσει την ηρεμία και να αποτρέψει αυτό που ορισμένοι αποκαλούν σχεδόν «στιγμή Lehman» στα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελώντας βαρίδι για την οικονομική περιοχή του Σίτι του Λονδίνου.

Εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής και αντίθετης γνώμης ορισμένων εκ των βουλευτών της ίδιας της κυβέρνησης, ο Κουάρτενγκ αναπροσάρμοσε ένα στοιχείο του σχεδίου μείωσης των φόρων στις αρχές της εβδομάδας, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα ωστόσο με τους αναλυτές, αυτό προκάλεσε μικρή διαφορά στη συνολική κλίμακα του δανεισμού, ενώ τόνισαν ότι χρειαζόταν μια πιο βιώσιμη διόρθωση προτού η Τράπεζα της Αγγλίας σταματήσει να υποστηρίζει τα κρατικά ομόλογα στα μέσα Οκτωβρίου. Ο υπουργός των Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει κανονικά με τη δημοσίευση του δημοσιονομικού του σχεδίου στα τέλη του μήνα, ανέφεραν οι Financial Times.

Οι αξιωματούχοι του Σίτι έχουν καλωσορίσει την Τρας θεωρώντας ότι προσπαθεί να βοηθήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, μετά από χρόνια στα οποία εκτιμούν ότι δεν έλαβε βοήθεια, μετά το Brexit. Χαιρέτησαν επίσης την όρεξή της για τολμηρή δράση στην οικονομία, αλλά εντός των ορίων για να αποφευχθούν επιπτώσεις στον κλάδο.

Πρακτικά αυτό που θέλει να κάνει η Τρας και το οποίο παίρνει τη μορφή νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο είναι να ανανεώσει το κανονιστικό πλαίσιο, χαλαρώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες και ξεκινώντας να ρυθμίζει νέους κλάδους όπως τα stable coins.

Ωστόσο, η υπόσχεση της Τρας να καταργήσει όλους τους εναπομείναντες κανόνες της ΕΕ έως το τέλος του 2023 έχει εγείρει ορισμένες ανησυχίες, δεδομένου ότι το υφιστάμενο πλαίσιο κανόνων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δοκιμασμένους διεθνείς κανόνες στη διαμόρφωση των οποίων η Βρετανία είχε ρόλο – κλειδί. Και εν προκειμένω η ριζική αλλαγή θα επιφέρει κόστος για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές. Θα είναι έτοιμες να το επωμιστούν; Και αν ναι, πόσο αυτό θα επηρεάσει και την παγκόσμια οικονομική τάξη; 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *