Skip to content

ΣΕΣΑΕ: Χαμηλό προφίλ αλλά πλούσιο έργο

Τα 90 έκλεισε αισίως ο ΣΕΣΑΕ (Σύνδεσμος Εκπροσώπων & Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών) και το γιόρτασε πρόσφατα σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση στο Μουσείο Γουλανδρή. Πέρα από τα βίντεο με μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της πλούσιας σε δράσεις ιστορίας του Συνδέσμου, στο βήμα ανέβηκαν οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους αναμνήσεις και συναισθήματα.

Πρώτος μίλησε ο κ. Θάνος Μελακοπίδης, το όνομα του οποίου για πολλούς από εμάς ταυτίζεται πλήρως με τον ΣΕΣΑΕ, καθώς διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. επί 18 ολόκληρα χρόνια. Η θητεία του ξεκίνησε το 1993, χρονιά κατά την οποία ο Σύνδεσμος γιόρτασε τα 60 του χρόνια, σε μια εκδήλωση όπου είχαν τιμηθεί όλοι οι πρώην πρόεδροι, αλλά και τρεις άνθρωποι που σημάδεψαν τη γέννηση και την ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς: ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Γεώργιος Πλυτάς και ο Ιερώνυμος Δελένδας. Τέλος είχε αποδοθεί τιμητική πλακέτα στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος -όπως ελάχιστοι γνωρίζουν- είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του ως ασφαλιστής.

Το 1993 ήταν μια χρονιά που σηματοδότησε πολλές αλλαγές για τον ΣΕΣΑΕ. Μέχρι τότε το διοικητικό συμβούλιο απαρτιζόταν αποκλειστικά από επικεφαλής εταιρειών, ενώ στη συνέχεια ο Σύνδεσμος εμπλουτίστηκε με νέα μέλη, ανώτατα και ανώτερα στελέχη της αγοράς, το καταστατικό του εκσυγχρονίστηκε και ξεκίνησε μία περίοδος αυξανόμενης εξωστρέφειας, που τον έφερε πιο κοντά στους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Τότε ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με προσκεκλημένους ομιλητές εξέχουσες εξωασφαλιστικές προσωπικότητες, αλλά και ενημερωτικές-εκπαιδευτικές συναντήσεις για σημαντικά θέματα που απασχολούσαν την αγορά. 

Επίσης επί της προεδρίας του κ. Μελακοπίδη θεσμοθετήθηκαν οι διάφορες επιτροπές, οι οποίες συνέβαλαν στην καλύτερη διαχείριση και στην επακόλουθη αύξηση των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου. Νύχτες πολιτισμού, στις οποίες περιλαμβάνονταν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και επισκέψεις σε μουσεία. Και τέλος το «μπάρμπεκιου πάρτυ», η χαλαρή καλοκαιρινή εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ που έγινε θεσμός και αγκαλιάστηκε από όλη την αγορά μέχρι τις μέρες μας.

Για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις βέβαια χρειάζονταν χρήματα και εδώ τη λύση έδωσε ο κ. Turner, με πρωτοβουλία του οποίου ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στις ασφαλιστικές εταιρείες για οικονομική ενίσχυση, κίνηση η οποία έμελλε να δώσει άλλη πνοή στον ΣΕΣΑΕ.

Τον κ. Μελακοπίδη διαδέχθηκε στο βήμα ο άνθρωπος που τον διαδέχθηκε και στην προεδρία του ΣΕΣΑΕ, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στη σημαντική αύξηση των μελών του Συνδέσμου, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 300, αλλά και στην αύξηση των δράσεων, οι οποίες έφθασαν τις 10 το χρόνο, με τη συνεχή υποστήριξη των ασφαλιστικών εταιρειών, υπό μορφή ετήσιων χορηγικών πακέτων. Στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο δράσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, που καθιερώθηκαν επί των ημερών του: το τουρνουά ποδοσφαίρου και την ημέρα μαγειρέματος για άστεγους και άπορους, στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχαν και οι οικογένειες των μελών.  

Ακολούθησε στο βήμα ο νυν πρόεδρος του ΣΕΣΑΕ, κ. Γιάννης Βασιλάτος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της μεγάλης συμμετοχής των μελών στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους, συμμετοχή η οποία δίνει στον Σύνδεσμο την απαραίτητη δυναμική για να προσελκύει ως ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου κ.ά.

Επίσης ο κ. Βασιλάτος αναφέρθηκε στις σημαντικές εκδηλώσεις με επιμορφωτικό χαρακτήρα που διοργανώνει ο ΣΕΣΑΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το ΕΙΑΣ και πρόσφατα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στο πρόγραμμα mentoring που είχε μεγάλη απήχηση και σχεδιάζεται να επαναληφθεί.

Τέλος, ειδική μνεία έγινε από όλους τους ομιλητές στην κυρία Χαρά Ανέστη, την ψυχή του Συνδέσμου, «μια δύναμη που έφερνε αποτέλεσμα», η οποία επί 30 χρόνια οργάνωνε όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του ΣΕΣΑΕ από το Α μέχρι το Ω!

(Κεντρική φωτό: από αριστερά Ερρίκος Μοάτσος, Χαρά Ανέστη, Θάνος Μελακοπίδης, Γιάννης Βασιλάτος)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *