Skip to content

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής

Ο κόσμος μετατρέπεται σε έναν τεράστιο υπολογιστή

Ταξίδια μακρινά μέσω του… ολογράμματός μας, γεωργικές καλλιέργειες με drones, εξυπηρέτηση στο λεπτό μέσω συνομιλίας με …. bot τεχνητής νοημοσύνης (οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές θα θεωρούνται παρωχημένες). Η ζωή μας και χωρίς αμφιβολία η ζωή των παιδιών μας δε θα μοιάζει με τίποτα από όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ
[email protected]

Υγεία, Εμπόριο, Μετακινήσεις, Γεωργία, Βιομηχανία, Κατασκευές, Υπηρεσίες. Δεν υπάρχει κλάδος που να μην μεταμορφώνεται ριζικά τα επόμενα χρόνια χάρη στις νέες τεχνολογίες τεχνητής, αλλά «υψηλής» νοημοσύνης!

Μπορεί οι επιστήμονες να διαφωνούν έντονα ως προς το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη τελικά θα ευεργετήσει ή θα απειλήσει την ανθρωπότητα, όμως, το σίγουρο είναι ότι είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο μέλλον της. O λόγος μπορεί να συνοψιστεί και να αποδοθεί με μία λέξη- κλειδί: “δεδομένα”.

Τα δεδομένα είναι η ίδια η «φύση» της τεχνητής νοημοσύνης αφού από αυτά τροφοδοτείται. Οποιαδήποτε λειτουργία μπορεί να αναλυθεί και κατ’ επέκταση να «σπάσει» σε δεδομένα, μπορεί στη συνέχεια να εκτελεστεί -γρήγορα και χωρίς σφάλμα- από τα bot της τεχνητής νοημοσύνης αντικαθιστώντας με επιτυχία τον άνθρωπο.

«Για αυτό το λόγο ο κλάδος του αυτοκινήτου είναι τόσο δελεαστικός για την τεχνητή νοημοσύνη και τα πρώτα αυτό-οδηγούμενα οχήματα κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους», εξήγησε ο Microsoft Distinguished Engineer & Visionary, James Whittaker, κατά τη διάρκεια της απολαυστικής ομιλίας του στο 3ο Microsoft Summit που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα πάντα στην οδήγηση -από την πρώτη στιγμή που παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο μέχρι αυτό να φτάσει στον προορισμό του- είναι δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για πλήθος άλλων κλάδων μεταξύ των οποίων και ο ασφαλιστικός κλάδος αφού οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους πλήθος δεδομένων για τους πελάτες τους, τα οποία εάν αξιοποιηθούν με το σωστό τρόπο, μπορούν να βελτιώσουν τόσο την ταχύτητα όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στις online διαφημίσεις έχουμε ήδη δει πως βοηθάει η τεχνητή νοημοσύνη στο να μας εμφανίζονται στο Διαδίκτυο υπηρεσίες και προϊόντα που μας ενδιαφέρουν. Ένας ακόμα κλάδος είναι η Γεωργία όπου στο μέλλον τα ρομπότ πρόκειται να αναλάβουν βασικά καθήκοντα, τα οποία θα φέρνουν σε πέρας πολύ πιο γρήγορα από τους άνθρωπο όπως παραδείγματος χάρη, η συγκομιδή καλλιεργειών. Drones θα πετούν πάνω από τις εκτάσεις και θα συλλέγουν δεδομένα που θα αφορούν την κατάσταση του εδάφους και των καλλιεργειών, ώστε στη συνέχεια οι αγρότες να τα επεξεργάζονται με τη βοήθεια των κατάλληλων αλγορίθμων και να ξέρουν σε τι κινήσεις πρέπει να προβούν για να προστατέψουν τη σοδειά τους. Παράλληλα, κατασκευάζονται μηχανές, οι οποίες -πάλι χάρη στα δεδομένα που θα συλλέγουν- θα είναι σε θέση να προβλέψουν τις μεταβολές του καιρού και τις επιπτώσεις τους στις σοδειές, ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες καταστροφές και κατ’ επέκταση οικονομική ζημιά στους αγρότες.

Όπως οι υπολογιστές έφεραν την επανάσταση στα ‘80s για να ακολουθήσει το Διαδίκτυο ‘90s και τα smartphones την τελευταία δεκαετία, έτσι η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να κάνει το ίδιο μέσα στα επόμενα χρόνια χάρη στην τεράστια δυναμική των δεδομένων που θα υπάρχουν στο υπολογιστικό νέφος και θα μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε οτιδήποτε μας απασχολεί.

Συνεπώς, όπως ανέφερε ο James Whittaker κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δε θα έχει νόημα να δημιουργούνται ιστοσελίδες ή εφαρμογές αφού θα μοιάζουν τόσο παρωχημένες. Ο κόσμος θα στραφεί στα bot της τεχνητής νοημοσύνης για να παίρνει τις απαντήσεις σε ό,τι τον απασχολεί. Παραδείγματος χάρη, προς το παρόν όταν κάποιος θέλει να κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για το φθηνότερο προορισμό για τα Χριστούγεννα, πρέπει να κάνει αναζήτηση και να χάσει πολύ χρόνο μέχρι να μπορέσει να τον βρει. Αντίθετα, στο μέλλον θα συνδέεται με το Cloud και τα δεδομένα θα του «απαντούν» σε χρόνο μηδέν.

«Η κάθε πλευρά της ζωής μας, αν μπορεί να αναλυθεί σε δεδομένα, θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από κάποιας μορφής τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Whittaker. Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, εξηγώντας πως ακόμα και ο άνθρωπος μπορεί να αναλυθεί σε δεδομένα, εννοώντας φυσικά, τα ολογράμματα και καθιστώντας αδιαμφισβήτητη τη δυναμική των δεδομένων και των δυνατοτήτων που ανοίγονται μπροστά μας. Χάρη στα ολογράμματα, κάποιος θα μπορεί να «ταξιδέψει» ψηφιακά και να εξερευνήσει ακόμα και το πιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη σα να είναι εκεί χωρίς όμως, να βρίσκεται στην πραγματικότητα εκεί.

«Σήμερα ζούμε στην εποχή με τις πιο ραγδαίες αλλαγές. Όταν κοιτάμε το μέλλον χρειάζεται να καταλαβαίνουμε ότι όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τις δουλειές μας διαφορετικά. Τα δεδομένα είναι το κλειδί της νέας εποχής και κρύβουν τις απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα. Κάθε διάσταση της ζωής μας που θα σχετίζεται με δεδομένα, θα γίνεται αυτομάτως πιο έξυπνη».

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν επαρκή και γνήσια δεδομένα, παράγοντας καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα στον κλάδο της υγείας και της ασφάλισης αφού σε αυτούς δε χωρούν λάθη.

Σημαντικό είναι πώς τα δεδομένα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«O κόσμος μετατρέπεται σε έναν τεράστιο υπολογιστή και ενσωματώνεται παντού» δήλωσε στην αρχή του 3ου Microsoft Summit η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, διευκρινίζοντας πως ο στόχος που έχει τεθεί δεν αφορά το τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τι πρέπει να κάνει, ενώ το πιο σημαντικό από όλα είναι να διασφαλίζονται οι έννοιες: διαφάνεια, δικαιοσύνη και ιδιωτικότητα.

Επιπλέον, τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη εφαρμογές παντού στον επιχειρηματικό κόσμο και προκειμένου να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα οφέλη της σε χρόνο και κόστος, παρέθεσε το παράδειγμα δανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία κατασκευάζει και συντηρεί γέφυρες. Η εν λόγω εταιρεία δημιούργησε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύει drones και κάμερες να εντοπίζουν τις ζημιές (μούχλα, σκουριά και ρωγμές) στις γέφυρες, να τις αναλύουν και να τις κατηγοριοποιούν σε φθορές. Έτσι, οι μηχανικοί πλέον καλούνται απλά να παίρνουν αποφάσεις αντί να αναλύουν άπειρα δεδομένα, μία διαδικασία που γίνεται ασυζητητί πιο γρήγορα όταν την κάνουν υπολογιστές, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη του James Whittaker: τα δεδομένα είναι το «κλειδί» της τεχνητής νοημοσύνης.

«Οι αλγόριθμοι είναι ο πιο γόνιμος τρόπος για να προσεγγίζεις τον κόσμο γύρω σου», σύμφωνα με τον καταξιωμένο Έλληνα επιστήμονα και Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη αν και υπάρχει ακόμα αρκετό έδαφος που πρέπει να καλυφθεί.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Microsoft Summit τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει ήδη πολύ καλά εργασίες, όπως αναγνώριση εικόνας και ήχου, αλλά όσον αφορά την κατανόηση και επεξεργασία κειμένου, οι επιδόσεις της είναι ακόμα μέτριες. Τα ρομπότ μέχρι στιγμής είναι ανίκανα να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους ή να μεταφέρουν γνώση, συνεπώς, μάλλον απέχουμε πολύ ακόμα προτού αποτελέσουν απειλή για τον άνθρωπο.

«Πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Σίγουρα η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα αναγνώρισης ήχου και εικόνας αλλά υπάρχει δρόμος να διανύσουμε. Από την άλλη αν φοβόμαστε τις μηχανές, τότε ο διάλογος δε θα είναι γόνιμος», κατέληξε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *