Skip to content

Προτάσεις για μικρές αποδράσεις τις ημέρες των εορτών από τη Μινέττα Ασφαλιστική

Οι γιορτινές ημέρες προσφέρονται για βόλτες άλλοτε μακρινές, άλλοτε κοντινές. Αν δεν κλείσατε να πάτε κάποιο τριήμερο στα όμορφα μέρη της χώρας ή στο εξωτερικό, σας προτείνουμε κοντινές εξορμήσεις που αξίζουν τον κόπο, δεν θα σας κουράσουν, αλλά θα σας βγάλουν έστω για λίγο από την πόλη!

Αν μένετε στην Αθήνα 

Η πιο μακρινή βόλτα που προτείνουμε είναι στην πανέμορφη Λίμνη Δόξα. Αν και μικρούλα σε μέγεθος και ηλικία, καθώς κατασκευάστηκε το 1990, το τοπίο με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη μικρή λωρίδα γης. 

Μπορείτε να κάνετε όμορφες, χαλαρές βόλτες με τα γάντια και τα σκουφιά σας, να αγοράσετε τοπικά προϊόντα από τους πωλητές της περιοχής. Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που αξίζει μια επίσκεψη. Αν έχετε όρεξη για οδήγηση μπορείτε να φτάσετε στα χωριά του Φενεού και να γυρίσετε από το δρόμο της λίμνης Στυμφαλίας. Πιο γνωστό από τα χωριά της περιοχής είναι η Γκούρα όπου μπορείτε να φάτε και να πιείτε ένα καφέ. Απέχει 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Άλλη μια ωραία μονοήμερη είναι στην περιοχή της Χαλκίδας, όπου «τα νερά είναι τρελά». Ανάλογα την ώρα το φαινόμενο της παλίρροιας έχει ενδιαφέρον. Περπατήστε στην όμορφη παλιά γέφυρα μέχρι το σταθμό του τρένου και μετά γυρίστε πίσω στην ευβοιώτικη πλευρά με τον ωραίο πεζόδρομο για καφέ. Αν πεινάτε, οι ψαράδικες ταβερνούλες στο Λευκαντί, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χαλκίδα προς το νότο, είναι εγγύηση, ενώ αν θέλετε πιο χειμωνιάτικο σκηνικό ανεβείτε προς τη Στενή Ευβοίας. Τα μανιτάρια της περιοχής είναι γευστικότατα, όπως και τα περισσότερα προϊόντα. Η κοντινή Δίρφυ και το δάσος της περιμένουν τους πεζοπόρους για ωραίες διαδρομές, αρκεί να υπάρχει εξοικείωση με το βουνό και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Η Στενή απέχει 110  χιλιόμετρα από την Αθήνα και η Χαλκίδα περίπου 80! 

Τέλος, μια ωραία επιλογή είναι η Λειβαδιά με το όμορφο ποταμάκι που κατεβαίνει από τις πηγές της Κρύας. Αν σας αρέσουν οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις το ποταμάκι λέγεται Έρκυνα. Πλατάνια και ωραία γεφυράκια, μικροί καταρράκτες, καλντερίμια και φυσικά ο νερόμυλος της περιοχής. Παλιά η Λειβαδιά ήταν φημισμένη για τα σουβλάκια της. Με λίγο ψάξιμο στη γύρω περιοχή θα βρείτε ότι τραβάει η όρεξή σας. Η Λειβαδιά απέχει 130 χιλιόμετρα από την Αθήνα. 

Από Θεσσαλονίκη 

Η Νάουσα με το πανέμορφο πάρκο του Αγίου Νικολάου αποτελεί μια όαση 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε πάντα να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια εφόσον είστε fan των χειμερινών σπορ. Απέχει 17 χιλιόμετρα από τη Νάουσα. Τέλος, στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να κάνετε μια όμορφη βόλτα, να περάσετε από τον οβελίσκο και το παλιό ρολόι και φυσικά να πιείτε ένα κρασί από τα τοπικά οινοποιεία. 

Το Λιτόχωρο είναι τόσο κοντά στο βουνό και στη θάλασσα που δεν ξέρουμε που να το κατατάξουμε. Έχει τα πάντα για φαγητό και καφέ, αλλά χαρίζει και πρόσβαση στις ομορφιές του Ολύμπου. Αξίζει μια χαλαρή πεζοπορική βόλτα μέχρι τον Ενιπέα ή στο Καταφύγιο στα Πριόνια που είναι εύκολα προσβάσιμο. Οι παραλίες θα είναι άδειες αυτή την περίοδο, αλλά αν η μέρα είναι καλή, αξίζει να αφεθείτε στον ήχο της θάλασσας και να περπατήσετε. 

Από Πάτρα 

Φολόη! Που αλλού; Το δρύοδασος της Φολόης είναι κάτι ξεχωριστό και απέχει 90 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Τα κοντινά χωριά προσφέρουν τα πάντα σε φαγητό, ενώ μπορείτε να κάνετε ένα ωραιότατο πικ-νικ αν ο καιρός το επιτρέπει. Βάλτε ένα μπουφανάκι, πάρτε ένα θερμός με ζεστό τσάι και κάντε ατελείωτες βόλτες στο δάσος της περιοχής. Πείτε στα παιδιά την ιστορία του Κένταυρου της Φολόης που ίσως σας κρυφοκοιτάζει πίσω από καμία βελανιδιά. 

Το Λιδωρίκι απέχει 100 χιλιόμετρα από την Πάτρα μέσω της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης». Λένε, όμως, ότι αν θες να θαυμάσεις τη γέφυρα, πρέπει να πάρεις το παραδοσιακό καραβάκι. Κάντε το ή στο γυρισμό ή στον πηγαιμό για το Λιδωρίκι. Το χωριό αγναντεύει τα Βαρδούσια, ενώ η Λίμνη του Μόρνου χαρίζει την ηρεμία του νερού. Όρεξη να έχετε και να κάνετε «αυτοκινητάδα» στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης. Στην επιστροφή μπορείτε να κάνετε μια στάση στην Ερατεινή ή στη Ναύπακτο. 

Όπου επιλέξετε να πάτε, υπολογίστε την κίνηση των γιορτών και κινηθείτε με ασφάλεια

Καλές βόλτες και καλές γιορτές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *