Skip to content

Προβλέψεις για την ασφαλιστική αγορά το 2021

Κάθε αρχή της χρονιάς πάντα κάποιος αναρωτιέται, ύστερα από τις ευχές, πως θα πάει αυτή η χρονιά, καθώς και ποια θα είναι τα σημαντικά γεγονότα που μπορεί να την επηρεάσουν. Όλα αυτά βέβαια σε ένα πλαίσιο προβλέψεων, που καμιά φορά η πραγματικότητα δεν τις λαμβάνει και τόσο πολύ υπόψη. Ωστόσο αξίζει να σκεφτόμαστε για τον προγραμματισμό της χρονιάς. Έτσι μπορεί ο καθένας να φτιάξει και τη δική του μικρή στρατηγική και να προετοιμαστεί ανάλογα  – και η ασφαλιστική βιομηχανία και φυσικά όλοι οι φορείς της, εταιρίες, διαμεσολαβητές.

Σίγουρα η εξαγορά της AXA στην Ελλάδα από την Generali, ο τρόπος που θα λειτουργήσει η νέα εταιρεία, η οποία πια είναι μια πολυκαναλική εταιρία και προκύπτει από τη συνένωση δύο ισχυρών παικτών, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ο καθένας, θα παίξει το ρόλο της στη διαμόρφωση των δεδομένων της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Η πιθανή όπως διαφαίνεται – αν και αυτό το σίριαλ έχει πολλά επεισόδια παίξει μέχρι σήμερα- εξαγορά της Εθνικής, είναι ένα εξίσου σημαντικό δεδομένο. Ακόμη και η μη εξαγορά της, θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα τη στρατηγική και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών.

Μέσα σε όλα αυτά θα έχουμε πάντα τον άγνωστο «χ» του πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, πότε δηλαδή θα μπορέσει  η βιομηχανία να δουλέψει στις προ-covid καταστάσεις, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει ξανά τη δυναμική που άφησε πίσω της στις αρχές του 2020.

Μία παράμετρος που πρέπει οι διαμεσολαβητές να λάβουν υπόψη τους, είναι ότι σίγουρα αυτή η περίοδος τους πίεσε και τους δυσκόλεψε, ανάλογα βέβαια τους κλάδους που ο καθένας είχε δραστηριοποιηθεί: κάποιοι μείωσαν το εισόδημά τους, κάποιοι παρέμειναν σταθεροί, ενώ υπάρχουν σίγουρα και εκείνοι που βελτίωσαν την παραγωγή τους. Όλοι ωστόσο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι στην covid εποχή, το bancassurance, ένας βασικός παίκτης των εναλλακτικών δικτύων, κοιμήθηκε. Και κοιμήθηκε γιατί η δυνατότητα πρόσβασης στην τράπεζα σε φυσική μορφή ήταν περιορισμένη, η ψυχολογία ήταν διαφορετική κι όλα αυτά έκαναν το bancassurance να μην έχει τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει.

Αν βάλουμε αυτό το δεδομένο, την πιθανότητα δηλαδή στην μετά covid εποχή το bancassurance να ξαναμπεί δυναμικά, προσθέτοντας σε αυτό ότι πλέον οι αποταμιεύσεις των πελατών θα οδηγούνται ως μονόδρομος σε επενδυτικά συμβόλαια βασισμένα σε ασφάλιση (unit linked), ή σε αμοιβαία κεφάλαια, αντιλαμβανόμαστε ότι η μετά-covid εποχή, που ελπίζουμε να υλοποιηθεί μέσα στο 2021, θα έχει το θετικό της εκ νέου ανάπτυξης της βιομηχανίας, θα έχει όμως και το πιθανά αρνητικό για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, τον ισχυρό ανταγωνισμό από το bancassurance. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι συμβάσεις bancassurance που προκύπτουν μετά από εξαγορές, αποτελούν στήριγμα για τον οικονομικό σχεδιασμό της αγοράστριας εταιρίας.

Κάθε χρονιά βεβαίως περιλαμβάνει και απρόβλεπτα γεγονότα, που και αυτά επηρεάζουν την πορεία της αγοράς.  Το σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από την ενδοσκόπηση και την αυτοκριτική, ενώ προϋπόθεση για βήματα προόδου συνιστά η τολμηρή παρέμβαση της πολιτείας, όταν οι δημοσιοοικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε τα πολυπόθητα φορολογικά κίνητρα να δώσουν κι αυτά τη δική τους ώθηση στην παραγωγή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *