Skip to content

Πρακτικές που ξεφεύγουν από τη λογική της ασφαλιστικής παροχής

του Κώστα Βλαχάκη, Γ.Γ. ΕΕΑΕ*

Είναι γνωστό πως σε περιόδους μεγάλης αναστάτωσης, φουντώνουν τα φαινόμενα εκείνα που αφορούν σε ευκαιριακές προσκτήσεις πελατολογίων, ακόμη και ολόκληρων χαρτοφυλακίων.

Έτσι λοιπόν και φέτος , αρκετές φορές γίναμε άμεσα και οι ίδιοι μάρτυρες πολλών τέτοιων πρακτικών που ξεφεύγουν από την θεμιτή προσφορά της ασφαλιστικής παροχής και χρησιμοποιούνται από γνωστά κανάλια, όπως Τράπεζες, ΚΤΕΟ, Εταιρείες Τηλεφωνίας κ.α., προβάλλοντας ως οι αποκλειστικοί προνομιακοί διανομείς του προϊόντος της Ασφαλιστικής Εταιρείας με την οποία έχουν κάθε φορά συμβληθεί, με σκοπό την εύκολη πρόσκτηση νέων εργασιών.

Για εμάς στην Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος οι συγκεκριμένες τακτικές φυσικά δεν αποτέλεσαν έκπληξη μιας και στην μακρά διαδρομή μας τις έχουμε πολλάκις αντιμετωπίσει, κάτι που ιστορικά έχουμε αποδείξει από τότε που αυτά τα φαινόμενα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές της δεκαετίας του ́90.

Κινηθήκαμε άμεσα κοινοποιώντας σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και στα αρμόδια όργανα Εποπτείας τις εύλογες ενστάσεις μας μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, ζητώντας διευκρινήσεις και με την προσδοκία πως θα λάβουμε
ικανοποιητικές απαντήσεις.

Λίγο, πολύ όσα μας εστάλησαν ήταν αναμενόμενα και δυστυχώς με αρκετά κενά, παρόλο που σε πρώτη ανάγνωση έδειχναν «προς την σωστή κατεύθυνση».

Μελετώντας σε συνεργασία με τον νομικό μας σύμβουλο εκτενέστερα τις απαντήσεις διαπιστώσαμε δυστυχώς το αντίθετο.

Αόριστες τοποθετήσεις από τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες, επίκληση νομοθεσιών οι οποίες μέσα στην πολυπλοκότητά τους αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για παντός είδους «παρακάμψεις», και μια απάντηση από την, θεσμικά αρμόδια
εποπτική αρχή η οποία προσομοίαζε με λευκή κόλλα χαρτί.

Είναι σαφές πως δεν σταματάμε εδώ και συνεχίζουμε να κρατάμε το θέμα ψηλά μέχρι να λάβουμε και ικανοποιητικές αλλά πρωτίστως ουσιαστικές απαντήσεις για τον έλεγχο της νομιμότητας αυτών των πρακτικών.

Όπως τονίσαμε και στο Δελτίο Τύπου της 2/2/2021 οι υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα πρέπει να είναι ίδια και ο νόμος να ισχύει για όλους.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο τρέχων τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού “Διασφαλίζω”

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *