Skip to content

Ποια είναι τα προνόμια των μελών της ΕΣΑΠΕ

Στις 16.4.1986 υπογράφηκε από είκοσι πέντε πρωτοπόρους συντονιστές η ιδρυτική πράξη του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ». Η ίδρυσή του έγινε επιτακτική και αναγκαία, αφού λίγους μήνες πριν – την 25.10.1985 – είχε δημοσιευθεί ο νόμος 1569/1985, με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε το επάγγελμα του Συντονιστή Ασφαλιστικών Συμβούλων. Το επάγγελμα δεν γεννήθηκε στην ουσία με τον νόμο αυτό, αλλά αντίθετα ο νόμος έδωσε νομική υπόσταση σε ένα επάγγελμα που από δεκαετίες ασκούνταν, με διάφορα ονόματα. Διευθυντές υποκαταστημάτων, Managers κλπ.

Πέρασαν πολλά χρόνια έως ότου ο ΠΣΣΑΣ το 2021 ανακοίνωσε αλλαγές στο καταστατικό του και την νέα επωνυμία του «Ένωση Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος» www.esape.gr . (Βλέπε περισσότερα: Ο ΠΣΣΑΣ έγινε ΕΣΑΠΕ).

Σκοπός της ΕΣΑΠΕ είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των επαγγελματικών οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών. Όραμά της, η ποιοτική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ασφαλιστικών εργασιών και την καθιέρωση Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή ως υψηλού επιπέδου επαγγελματία.

Κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, εξελέγησαν την 2/2/2022,  τα Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που θα διοικήσει την Ένωση για την επόμενη διετία. 

Τα εκλεγέντα Μέλη συγκροτήθηκαν σε Σώμα ως ακολούθως :

ΤΟΖΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΡΟΥΣΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΦΟΓΕΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣΤΑΜΙΑΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣΜΕΛΟΣ ΔΣ
ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΜΕΛΟΣ ΔΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣΜΕΛΟΣ ΔΣ

Δικαιώματα και προνόμια μελών ΕΣΑΠΕ

Τα μέλη μας, αποκλειστικά:

  • Έχουν τη δυνατότητα να θέσουν, ανά πάσα στιγμή, οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί σχετικά με τη δουλειά τους στο Δ.Σ. της Ένωσης, καθώς και να παραστούν στο Συμβούλιο για να συμμετάσχουν ενεργά στην συζήτησή του.
  • Λαμβάνουν τακτική ενημέρωση, μέσω email, του site μας ή με προσωπική επαφή με το Δ.Σ., για όλα τα θέματα που αφορούν στο επάγγελμα του Συντονιστή Ασφαλιστικών Πρακτόρων, αλλά και γενικότερα σε επίκαιρα «καυτά» ζητήματα της ασφαλιστικής αγοράς.
  • Συμμετέχουν δυναμικά στις εργασίες της Ένωσης μέσα από τα κανάλια των βοηθητικών επιτροπών που δημιουργεί η Ένωση.
  • Έχουν το δικαίωμα να προβάλλουν δημόσια την ιδιότητά τους ως μέλη της Ένωσης, κάνοντας μάλιστα χρήση του λογοτύπου της ΕΣΑΠΕ.
  • Απολαμβάνουν ειδικές τιμές συμμετοχής στις εκπαιδευτικές ημερίδες και τις κάθε φύσεως εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Ένωσή μας.
  • Επωφελούνται ουσιαστικά από την προνομιακή τιμολόγηση, για την ασφάλιση αστικής ευθύνης διαμεσολαβητή, την οποία έχει εξασφαλίσει η Ένωσή μας αποκλειστικά για τα μέλη της, αλλά και τους συνεργάτες τους. 
  • Λαμβάνουν ψηφιακά, ανά τρίμηνο, το ενημερωτικό έντυπό μας  –  Newsletter, με όλα τα τελευταία νέα της Ένωσης και το σύνολο της Ασφαλιστικής Αγοράς.  
  • Έχουν τη δύναμη να εκλέγουν & να εκλέγονται στο Δ.Σ., μόλις ένα έτος μετά την εγγραφή τους στην  Ένωση.

Μερικά σημαντικά σημεία του Καταστατικού της ΕΣΑΠΕ είναι τα ακόλουθα:

*Η Ένωση υπερασπίζεται σαν βασικές αρχές την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, την ανεξαρτησία του και την οικονομική του αυτοδυναμία.

*Σκοποί της Ένωσης είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του, η πολιτιστική πρόοδος, ανάπτυξη και εκπαίδευση του μορφωτικού τους επιπέδου.

Η δημιουργία και η διατήρηση αξιοπρεπών σχέσεων με όλους τους εργαζόμενους που ασχολούνται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και σε σχέση με αυτήν, οι οποίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διαρκή βελτίωση της ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, για την κατοχύρωση και υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες και τον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία του λαού μας.

*Μέσα προώθησης των σκοπών

Η επίτευξη των σκοπών της Ένωσης θα επιτευχθεί κύρια:

α. Με τη συσπείρωση και δραστηριοποίηση όλων των μελών στην Ένωση

β. Με τη συνεχή επιμόρφωση των μελών του με την κυκλοφορία εντύπων με τη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, λέσχης αναγνωστηρίου, βιβλιοθήκης ή ό,τι άλλο θα συμβάλλει στην ανύψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών και στην ανάπτυξη της συνειδητοποίησής τους.

γ. Με τη συμμετοχή τους σε κάθε μορφής συνδικαλιστική δράση για τη βελτίωση της θέσης τους, τη δημιουργία συνδικαλιστικού κινήματος αδέσμευτου και ακομμάτιστου σε έκφραση αλληλεγγύης στους αγώνες όλων των μελών.

*Μέλη Ένωσης

Μέλος της Ένωσης είναι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του Συντονιστή, κατά τις σχετικές διατάξεις του Νόμου, αλλά και όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν την ιδιότητα του ασφαλιστικού πράκτορα στη σύναψη ασφαλιστικών συμβάσεων. Για να εγγραφεί ως μέλος ο ασφαλιστικός πράκτορας απαιτείται να είναι εγγεγραμμένος στο Ειδικό Μητρώο Επιμελητηρίου επί ένα (1) τουλάχιστον έτος, αν έχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης, επί δύο (2) τουλάχιστον έτη αν είναι κάτοχος πτυχίου ΑΕΙ ή τρία (3) έτη αν δεν κατέχει πτυχίο, με την υποχρέωση ΄όμως να προσκομίσει εντός έτους, από την εγγραφή του στην Ένωση, πιστοποιητικό εγγραφής στο Ειδικό Μητρώο Επιμελητηρίου ως Συντονιστής. Παραμένουν σαν μέλη της Ένωσης τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία απώλεσαν τις ανωτέρω ιδιότητες ή τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος πλήν αν τις απώλεσαν λόγω καταδίκης των στις ποινές που προβλέπονται από τον Νόμο. Μετά παρέλευση δύο (2) ετών από την ανωτέρω απώλεια των ιδιοτήτων αυτών, παραμένουν μέλη, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν ή εκλέγεσθαι. Οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα αποδεικνύονται με την υποχρεωτική προσκόμιση κάθε φύσεως εγγράφων. Χωρίς την προσκόμιση τέτοιων εγγράφων δεν γίνεται δεκτή η αίτηση.

Το υποψήφιο μέλος εγγράφεται στην Ένωση μετά από αίτηση που υποβάλει στο ΔΣ στην οποία υποχρεωτικά θα αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι έχει τις προϋποθέσεις που ορίζει το Καταστατικό και είναι εν ενεργεία Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων.

Το ΔΣ υποχρεούται να αποφασίσει στην πρώτη μετά την υποβολή της αίτησης συνεδρίασή του. Εάν το ΔΣ απορρίψει την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της δεν έχει γνωστοποιηθεί απόφαση του ΔΣ για αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης στον αιτούνται, αυτός έχει δικαίωμα ανεξάρτητα από την δυνατότητα δικαστηριακής προσφυγής, να προσφύγει στην πρώτη τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει σχετικά. Η προσφυγή στη ΓΣ δεν αναστέλλει τις συνέπειες της απόφασης του ΔΣ μέχρι την ανάκλησή της από τη Γενική Συνέλευση ή από το Δικαστήριο.

Μέλος της Ένωσης μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε, αφού προηγουμένως εκπληρώσει όλες τις μέχρι της αποχωρήσεώς του υποχρεώσεις και υποβάλει σχετική έγγραφη δήλωση αποχώρησης στο ΔΣ της Ένωσης.

*Δικαιώματα – Υποχρεώσεις μελών

Τα μέλη της Ένωσης είναι μεταξύ τους ισότιμα, έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ένα χρόνο από την εγγραφή τους στην Ένωση, εφόσον είναι ταμειακά τακτοποιημένα. Έχουν το δικαίωμα του λόγου, του ελέγχειν και της κριτικής στις Γενικές Συνελεύσεις. Επίσης έχουν το δικαίωμα της τακτικής ενημέρωσης για όλη την πορεία των υποθέσεων της Ένωσης, να λαμβάνουν γνώση και να παίρνουν αντίγραφα βιβλίων της Ένωσης. Κάθε μέλος μπορεί να υποβάλλει έγγραφές και προφορικές προτάσεις προς το ΔΣ μετά από πρόσκληση του Προέδρου να παραστεί σε συνεδρίαση του ΔΣ. Υποχρεούνται με δική τους φροντίδα να πληρώνουν τακτικά τη συνδρομή τους στην Ένωση καθώς και κάθε άλλο έκτακτο χρηματικό ποσό που ορίζεται κατά τις διατάξεις του Καταστατικού.

Η μη καταβολή των χρηματικών ποσών που προβλέπονται ανωτέρω ως υποχρέωση του μέλους, αποτελεί λόγο διαγραφή του.

*Πόροι της Ένωσης είναι:

α) Τα δικαιώματα εγγραφής και οι ετήσιες συνδρομές, των οποίων το ύψος ορίζεται σε 50 ευρώ και 80 ευρώ αντίστοιχα. Το ποσό αυτό αυξομειώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

β) Οι εθελοντικές εισφορές των μελών.

γ) Τα εισοδήματα από την αξιοποίηση της περιουσίας της Ένωσης.

δ) Τα έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, όπως και από διάφορες εκδηλώσεις και εορτές.

ε) Οι έκτακτες εισφορές που επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και φέρονται για έγκριση στη Γενική Συνέλευση.

Η περιουσία της Ένωσης η απαραίτητη για τη στοιχειώδη λειτουργία της είναι κατά τον νόμο, ακατάσχετη.

*Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο, αρμόδιο να αποφασίσει για όλα τα θέματα που αφορούν την Ένωση, εκτός εάν το παρόν Καταστατικό ορίζει ότι υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου. Τακτική Γενική Συνέλευση γίνεται μία φορά το χρόνο, ιδίως στο τελευταίο τρίμηνο. Έκτακτη όταν το κρίνει αναγκαίο το ΔΣ ή το ζητήσει το 1/10 των ταμειακώς εντάξει μελών, με έγγραφη αίτησή τους προς το ΔΣ όπου θα αναφέρονται τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση.

Γίνετε μέλος της ΕΣΑΠΕ εδώ

Διαβάστε όλο το Καταστατικό της Ένωσης εδώ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *