Skip to content

Μόλις 17 στις 100 κατοικίες ασφαλισμένες στην Ελλάδα

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) διενήργησε έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, για την καταγραφή του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών. Η έρευνα της ΕΑΕΕ συγκέντρωσε στοιχεία για 1.086.037 συμβόλαια τα οποία ήταν σε ισχύ την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Ως εκ τούτου προκύπτει ότι το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας ανέρχεται σε 17%.

Απ’ αυτό το 17% των κατοικιών (1.086.037) το 80,8% είναι ασφαλισμένες για σεισμό, το 66,3% για καιρικά φαινόμενα και το 90,5% είναι κάλυψη κτηρίου. Τα συμβόλαια με καιρικά φαινόμενα και σεισμό ήταν 508.908 (51,8%), με μόνο σεισμό και κάλυψη κτηρίου (285,815 χιλ) το 29,1% και με κάλυψη κτηρίου και καιρικά φαινόμενα το 14,5% )142.910 συμβόλαια.

Η έρευνα

Στόχος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ, είναι (μεταξύ άλλων) η αντιμετώπιση του κενού προστασίας της κοινωνίας έναντι φυσικών καταστροφών. Μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης προστατεύονται οι άνθρωποι, οι περιουσίες τους και οι επιχειρήσεις. Έτσι, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας και στην σταθεροποίηση της οικονομίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κενού προστασίας απαιτεί μια ευρεία προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων, και την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης της ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διεξαγωγή έρευνας μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, σχετικά με την παρακολούθηση σε συστηματική βάση της εξέλιξης του πλήθους των συμβολαίων ασφάλισης κατοικιών ανά τρίμηνο.

Η έρευνα αυτή αποσκοπεί στην δυνατότητα παρακολούθησης της τάσης και την κατανόηση της επίπτωσης των όποιων προωθητικών ενεργειών, για την κάλυψη του κενού προστασίας μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας διαχρονικά, θα επιτρέψουν τη λήψη αποφάσεων βάσει στοιχείων σχετικά με μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας έναντι φυσικών καταστροφών.

Για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, με την συνεργασία των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που ασκούν τον κλάδο ασφαλίσεων περιουσίας, συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο, με ημερομηνία αποτίμησης του πλήθους ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικιών σε ισχύ την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Η αποτύπωση του πλήθους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων περιέχει αναλυτική πληροφόρηση, ιδιαίτερα όσον αφορά:

• Στον μερισμό των συμβολαίων με κάλυψη: καιρικών φαινομένων (τουλάχιστον μία από τις καλύψεις: θύελλα, καταιγίδα, πλημμύρα, χαλάζι, χιόνι) ή / και σεισμού

• Ξεχωριστά καταγράφονται τα συμβόλαια που παρέχουν την κάλυψη της πυρκαγιάς χωρίς τις καλύψεις καιρικών φαινομένων ή / και σεισμού (περιλαμβάνεται η δασική πυρκαγιά)

• Στον μερισμό των συμβολαίων που καλύπτουν: Κτίριο μόνο / Κτίριο & Περιεχόμενο ή Περιεχόμενο μόνο

• Στον μερισμό των συμβολαίων που καλύπτουν Κτίριο μόνο / Κτίριο & Περιεχόμενο, στην ύπαρξη ή όχι ενυπόθηκου ενδιαφέροντος

• Στον μερισμό όλων των ανωτέρω συμβολαίων, ανάλογα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα της ασφαλισμένης κατοικίας, σε ομάδες σύμφωνα με τα 2 πρώτα ψηφία του ΤΚ

Στο τελευταίο κεφάλαιο, το πλήθος των «κανονικών1» κατοικιών ανά Περιφέρεια, έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ – Απογραφή Κατοικιών 2011), συγκρίνεται με το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της παρούσας έρευνας και υπολογίζεται το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης ανά Περιφέρεια.

Η παρούσα έρευνα του Σεπτεμβρίου 2023 θεωρείται πληρέστερη και ακριβέστερη της αντίστοιχης του Ιουνίου 2023, καθώς σε αυτήν καταγράφηκαν ξεχωριστά τα συμβόλαια που παρέχουν την κάλυψη της πυρκαγιάς χωρίς τις καλύψεις καιρικών φαινομένων ή / και σεισμού (περιλαμβάνεται η δασική πυρκαγιά).

Τα μεγέθη της ασφάλισης κατοικίας

Η έρευνα της ΕΑΕΕ συγκέντρωσε στοιχεία για 1.086.037 συμβόλαια τα οποία ήταν σε ισχύ την 30η Σεπτεμβρίου 2023. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ομαδικών συμβολαίων, ζητήθηκε να καταγραφεί το πλήθος των καλυπτόμενων κατοικιών.

Επί του συνόλου των κατοικιών, ζητήθηκε ο μερισμός τους αναλόγως αν καλύπτουν κτίριο μόνο/ κτίριο και περιεχόμενο ή μόνο περιεχόμενο.

Ταυτοχρόνως αναφορικά με τα συμβόλαια που καλύπτουν κτίριο μόνο/ κτίριο και περιεχόμενο ζητήθηκε η ανάλυση ανά κάλυψη: καιρικών φαινομένων2 – ή/και σεισμού – πυρκαγιάς χωρίς καιρικά φαινόμενα και σεισμό. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα και το γράφημα που ακολουθεί:

Τέλος για τα παραπάνω συμβόλαια με καλύψεις κτιρίου, ζητήθηκε η καταγραφή εκείνων για τα οποία υπάρχει ενυπόθηκο ενδιαφέρον.

Γεωγραφική κατανομή ασφαλισμένων κατοικιών

Στους πίνακες που ακολουθούν καταγράφεται η κατανομή των ασφαλισμένων κατοικιών ανά Περιφέρεια.

Στο παράρτημα καταγράφεται η κατανομή του συνόλου των ασφαλισμένων κατοικιών ανά νομό.

Ασφαλιστική κάλυψη ανά Περιφέρεια

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η κατανομή των «κανονικών3» κατοικιών ανά Περιφέρεια, έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ – Απογραφή Κατοικιών 2011). Το πλήθος των κατοικιών συγκρίνεται με το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της παρούσας έρευνας και υπολογίζεται το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης ανά Περιφέρεια.

Πίνακας 7: Κατανομή κανονικών κατοικιών και ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας ανά Περιφέρεια

Παράρτημα

Πλήθος ασφαλισμένων κατοικιών ανά Νομό

1 Comment

  1. Avatar

    Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παρατεθούν παράλληλα το ύψος των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές, τα φυσικά φαινόμενα και οι σεισμοί τα τελευταία 5 χρόνια, στις κατοικίες αυτές, καθώς και οι αποζημιώσεις ανά φορέα (κρατικός και ασφαλιστικές εταιρείες).


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *