Skip to content

Πλάτων Τήνιος: Στην Ελλάδα είμαστε ασφαλιστικά αναλφάβητοι

Τη θέση του ότι το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας εξακολουθεί να επιδεινώνεται εξαιτίας του δημογραφικού ζητήματος, το οποίο ναρκοθετεί τις όποιες προσπάθειες για να σταματήσει να είναι ελλειμματικό, επανέλαβε μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος.

του Χρήστου Γαβαλά 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα είμαστε ασφαλιστικά αναλφάβητοι», επαναλαμβάνοντας ότι στη χώρα σε πολλές ιδέες υστερούμε αν και, όπως είπε, «η παραδοσιακή στάση αντιπαλότητας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχει αρχίσει και φθίνει».

Αναφερόμενος στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στους τρόπους συνέργειάς τους επισήμανε ότι έχουν και οι δυο τα δικά τους δυνατά σημεία. 

Αναγνώρισε παράλληλα ότι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα απαιτείται η παρουσία του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέγεθος, αλλά και η στήριξη προς όλους όσοι δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες. 

Προσέθεσε ότι τα κυριότερα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τον ίδιο αφορούν στην μακροχρόνια φροντίδα, τον πληθωρισμό και την γήρανση πληθυσμού. 

Παράλληλα, μεγάλη σημασία έδωσε στην μακροοικονομική διάσταση του ζητήματος, καθώς και στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στη μακροχρόνια φροντίδα: «Ένα από τα θέματα που θα μπορούσε να υπάρχει συμπληρωματικότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ενώ, επισήμανε και τους κινδύνους που προκύπτουν από την αύξηση του πληθωρισμού καθώς επίσης και από το φαινόμενο του brain drain.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθηγητής είχε σταθεί στη σημασία της ενεργοποίησης της ηλικιακής ομάδας 65-80 ετών ώστε να καμφθούν οι συνέπειες του δημογραφικού πάνω στο ασφαλιστικό της Ελλάδας, μιλώντας αποκλειστικά στο Underwriter.gr.

Μίλτος Νεκτάριος: Δραματικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια χωρίς σοβαρό σχεδιασμό στο ασφαλιστικό 

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μίλτος Νεκτάριος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κλασική περίπτωση χώρας που δεν έκανε κανέναν σχεδιασμό τα τελευταία 40 χρόνια και άφησε όλο το βάρος των συντάξεων στον κρατικό τομέα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

«Μειώσεις συντάξεων και συσσώρευση χρέους, από το 2000 μέχρι σήμερα φτάνει στα 300 δισεκατομμύρια. Αυτά τα λάθη πρέπει να τα διορθώσουμε, με την εισαγωγή των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης, την ανάγκη να αντιληφθούμε ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να βρούμε ένα κατάλληλο ισοζύγιο μεταξύ της κρατικής,  ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε συσσώρευση κεφαλαίου», όπως είπε.

Επιπλέον ο καθηγητής ανέφερε ότι η έλλειψη τεχνογνωσίας δε χαρακτηρίζει μόνο τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Συμπλήρωσε δε, ότι η ασφαλιστική αγορά τα τελευταία 30 χρόνια είναι σε πλήρη στασιμότητα, στο 2% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 7%, ενώ κάλεσε τους ασφαλιστές να εκπαιδευτούν σε μία νέα τεχνογωσία.

«Πρόβλημα για τις ασφαλιστικές η μείωση του εισοδήματος των πολιτών»

Όσον αφορά στην κατάσταση στην αγορά, ο CEO της EXL Consulting Limited, Σταύρος Παπαγιαννόπουλος έκανε λόγο για συγκράτηση του κύκλου εργασιών, μείωση της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών, κάτι το οποίο όπως είπε, δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να επενδύσουν στην ποιότητα και την ανταποδοτικότητα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι είναι πεπερασμένα τα όρια του κράτους. «Η ασφαλιστική αγορά να λύσει τα προβλήματα των πελατών της και να αυξήσει την κερδοφορία της», τόνισε.

Ενώ ο Chief Operations Officer, NN Hellas, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής έδωσε μια πιο αισιόδοξη νότα, αναφέροντας ότι οι Ολλανδοί επένδυσαν στην εταιρεία, καθώς προβλέπουν μία πολύ θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία. 

«Δε φοβήθηκαν και επένδυσαν στα θετικά σενάρια για τη χώρα μας. Επενδύθηκαν χρήματα σε μία εταιρεία που έχει μακροχρόνια παρουσία στην Ελλάδα και ύστερα από χρόνια ζημιών, πέρασε σε δυναμική κερδοφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Έχουμε να κάνουμε με μία έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης προς την διοικητική ομάδα της NN».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται αφελληνισμός της αγοράς, καθώς οι ξένες επενδύσεις εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουν την αγορά.

1 Comment

  1. Avatar

    Απόλυτα ακριβής σημείωση !!!!! Είναι ευκαιρία να επισημαίνονται σε κάθε αρμόδιο τα λάθη και οι παραλήψεις που υφίστανται μέχρι σήμερα στο ασφαλιστικό της χώρας μας και οι “επερχόμενοι κίνδυνοι” . Ταυτόχρονα χρειάζεται να τολμήσει η κυβέρνηση ( η εκάστοτε) βλέποντας και στοχεύοντας σε λύσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν να αλλάζουν ριζικά και είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμες να αναλάβουν μέρος από το ασφαλιστικό θέμα της χώρας μας.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *