Skip to content

Παίρνουν διαστάσεις οι μεταφορές χαρτοφυλακίων ελλείψει νέων ασφαλισμένων

Το φαινόμενο της διαρκούς μεταφοράς χαρτοφυλακίων ανάλογα με τις προμήθειες που πληρώνουν οι ασφαλιστικές προς τους συνεργάτες τους φαίνεται ότι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις από την αρχή του χρόνου.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Αιτία η έλλειψη νέας ασφαλιστικής πελατείας και ο ανταγωνισμός στις προμήθειες που καταβάλλουν μεγάλες ασφαλιστικές και ΕΠΥ για να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Το ζήτημα, όμως, πέρα από στοιχεία άκρατου και συχνά αθέμιτου ανταγωνισμού έχει και αρνητικές επιπτώσεις για τον πελάτη αφού ο ίδιος έχει εμπιστευτεί κάποια εταιρεία και βλέπει ότι πολλές φορές αυθαίρετα την άλλη χρονιά ο ασφαλιστής του τον μεταφέρει σε άλλη. Το φαινόμενο παρατηρείται για πολλές δεκαετίες στον κλάδο αυτοκινήτου, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στις ασφαλίσεις υγείας.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες αφενός αποδέχονται ζημιογόνα χαρτοφυλάκια (αυτοκινήτου ή υγείας) προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους. Οι νέες παραγωγές έχουν μειωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και στις περισσότερες εταιρείες δεν ξεπερνούν το 10% επί της συνολικής παραγωγής. Χωρίς νέα παραγωγή, λοιπόν, οι εταιρείες έχουν δύο επιλογές για να παρουσιάσουν αύξηση παραγωγής. Η πρώτη είναι η τιμολογιακή αναπροσαρμογή, δηλαδή η αύξηση των ασφαλίστρων, η οποία, όμως, δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού και η δεύτερη είναι η απορρόφηση παλαιών χαρτοφυλακίων από συνεργάτες άλλων εταιρειών προσφέροντας είτε υψηλότερες προμήθειες είτε επαγγελματικές διευκολύνσεις (δάνεια, πληρωμές εξόδων καταστημάτων κά) είτε και τα δύο μαζί.

Η “μάχη των μεταφορών” χαρτοφυλακίων είναι δείγμα καχεξίας της αγοράς, έλεγαν παλιοί ασφαλιστές και φαίνεται ότι παρά τη μικρή ανοδική κίνηση που καταγράφηκε το 2019 στις νέες ασφαλίσεις και ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους ζωής και περιουσίας, στους μεγάλους κλάδους (αυτοκίνητο, πυρός και υγείας) η κατάσταση δεν είναι αυτή ακριβώς που περίμεναν οι εταιρείες.

Οι μεταφορές χαρτοφυλακίων διευκολύνθηκαν και από το γεγονός ότι λόγω των καλών επενδυτικών αποτελεσμάτων στο σύνολο των εταιρειών, δημιουργήθηκαν ταμειακές ροές που εύκολα χρησιμοποιούνται είτε να κλείσουν κεφαλαιακά κενά στα εποπτικά κεφάλαια είτε για να χρηματοδοτήσουν τις μεταφορές χαρτοφυλακίων από τον ανταγωνισμό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *