Skip to content

Ο πληθωρισμός μειώνεται, τα τιμολόγια όχι

Συμπεράσματα από την ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου 2023 στο 3%. Οι ασφαλιστικές δεν έχουν μηχανισμούς για να μειώσουν τα μεταβλητά κόστη και τους ενδιάμεσους προμηθευτές.

του Νίκου Σακελλαρίου

Τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι ασφαλιστικές στις τιμολογήσεις τους αναδεικνύει έμμεσα η ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το φετινό Απρίλη έδειξε αύξηση + 3,0% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπου η αντίστοιχη αύξηση (Απρίλιος ’22 – Απρίλιος ’21) ήταν + 10,2%.

Ο Απρίλιος ’23 σε σχέση με τον Μάρτιο ’23 είχε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 2,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση ένα χρόνο πριν. Αυτό σημαίνει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων ειδικά σε κλάδους όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες.

Αν και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες δεν περιλαμβάνονται μέσα στο ‘καλάθι’ των υπηρεσιών που προσμετρά η ΕΛΣΤΑΤ εντούτοις οι αυξήσεις στα τιμολόγια αστικής ευθύνης και υγείας τον Απρίλιο 2023 είναι σχεδόν διπλάσιες απ’ ότι είναι ο πληθωρισμός. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ασφαλιστικές καλούνται να αναπροσαρμόσουν εκ νέου τα ασφάλιστρα σε αστικές ευθύνες και ζημιές (και στο αυτοκίνητο και στην περιούσια και στις φυσικές καταστροφές) και κυρίως στα ασφάλιστρα υγείας, μετά από τις απαιτήσεις των κλινικών που είναι αναθεωρημένες κατά 10-15% στο α’ τετράμηνο 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Είναι εμφανές ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν επίσης να ελέγξουν το κόστος στα συνεργεία των αυτοκινήτων, ούτε τα κόστη αποκατάστασης ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν ξεφύγει πάνω από το 20%. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κλινικές όπου οι ασφαλιστικές άγονται και φέρονται από τις προθέσεις των ιδιοκτητών κλινικών. Έτσι συνήθως επιμερίζουν το κόστος με τους πελάτες τους.

Ταυτόχρονα πρέπει να καλύψουν και τις απώλειες από τις επενδύσεις της περιόδου 2020-2022 που ήταν αρκετά υψηλές. Τέλος θα πρέπει να κρατήσουν και ένα μικρό ποσοστό κερδοφορίας. Τα μεταβλητά κόστη + ζημιές επενδύσεων + περιθώριο κερδοφορίας αναγκάζουν τις ασφαλιστικές να κρατήσουν υψηλές τιμές παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *