Skip to content

Ο γρίφος της σωστής τιμολόγησης

Στην ανάγκη ο ασφαλιστικός κλάδος να προωθήσει ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που θα συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του ασφαλιστικού κύκλου στάθηκαν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σε συζήτηση για την «σκληρή αγορά» σε πρόσφατο συνέδριο των Βρετανών μεσιτών ασφάλισης στο Μάντσεστερ. 

του Χρήστου Γαβαλά

Η «σκληρή αγορά» είναι μια χρονική περίοδος που χαρακτηρίζεται από υψηλά ασφάλιστρα και μειωμένη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης. Η συνεχιζόμενη αυτή κατάστασή ίσως αποτελεί ευκαιρία για τη βιομηχανία ούτως ώστε να επαναφέρει ορισμένες μακροχρόνιες καλές πρακτικές στο επάγγελμα. 

Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, η αγορά επανέρχεται -όσο επιτρέπουν οι παρούσες συνθήκες- στην κανονικότητα, αρκεί η τιμή να μην είναι το μοναδικό στοιχείο διαφοροποίησης ανάμεσα στους παρόχους. Είναι καταρχάς απαραίτητη μια διόρθωση της τιμής προς τα πάνω μετά από πολλά χρόνια ήπιας τιμολόγησης στην αγορά, έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορούν να αναλαμβάνουν κερδοφόρα για αυτές πρότζεκτ. 

Είναι όμως πλέον σημαντικό για τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιστρέψουν «στα βασικά στοιχεία της δίκαιης και μακροπρόθεσμα βιώσιμης τιμολόγησης», φροντίζοντας παράλληλα ξεκάθαρα να προσφέρουν καλή υποστήριξη στους πελάτες τους.

Οι ασφαλιστικές θέλουν να παρέχουν περισσότερη αξία στους πελάτες, περισσότερη γκάμα στη διαχείριση κινδύνων και καλύτερη ποιότητα προϊόντων και κάλυψης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν εάν τα περιθώρια κέρδους συνεχώς μειώνονται.

Πληθωριστικές τάσεις στις αξιώσεις αποζημίωσης 

Όταν το πάνελ ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τη ‘σκληρή αγορά’, ο Μαρκ Λιούις της Aviva είπε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος σε ολόκληρο τον κόσμο θα αισθανθεί τις επιπτώσεις του στις πληθωριστικές τάσεις που θα πέσουν πάνω στις αποζημιώσεις.

Η Aviva προβλέπει πληθωρισμό αξιώσεων έως και 8% σε ορισμένους βασικούς τομείς δραστηριότητας μέχρι το τέλος του 2022, με την προσδοκία ότι ενδέχεται να μειωθεί ελαφρά το 2023.

Ωστόσο, οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν τόσο αναδρομικά όσο και μελλοντικά ζητήματα με τον πληθωρισμό, επεσήμανε. 

Για παράδειγμα, όταν οι εταιρείες αποτίμησαν τους κινδύνους πριν από έξι μήνες, δεν περίμεναν ότι ο πληθωρισμός ζημιών θα έτρεχε στο 8%. «Αυτό θα δημιουργήσει πίεση στους δείκτες απαιτήσεων των ασφαλιστών», επιβεβαίωσε.

Βεβαίως διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο για τους ασφαλιστές να προβλέψουν το πώς θα πρέπει να αποτιμώνται οι κίνδυνοι σήμερα, μαντεύοντας ουσιαστικά τον μελλοντικό ρυθμό πληθωρισμού.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *