Skip to content

Οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν οι ασφαλιστικές τη νέα χρονιά

Το α’ τρίμηνο του νέου έτους θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ασφαλιστική αγορά που θα κληθεί να ξεπεράσει την κρίση του 2020 και να επιστρέψει στα επίπεδα 2019  – και ακόμη υψηλότερα. Τα ανώτατα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών εστιάζουν στη νέα πραγματικότητα αναζητώντας θετικές ενδείξεις. 

του Νίκου Σακελλαρίου

Η αγορά θα βελτιωθεί αν αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα. Η πανδημία έπληξε τους  κλάδους αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, τις ομαδικές ασφαλίσεις επιχειρήσεων και τον κλάδο υγείας.

Διευρύνεται ο αριθμός αυτών που εγκαταλείπουν τις ασφαλίσεις οχημάτων λόγω lockdown . Σε κρίσιμο επίπεδο τα ανασφάλιστα

Στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων, οι διαμεσολαβητές καλούνται να πείσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να διατηρήσουν τα ασφαλιστήρια τους παρά τα lockdowns. Πολλοί ιδιοκτήτες (ιδιαίτερα ηλικιωμένοι και κάτοχοι που έχουν πάνω από ένα όχημα) δυσκολεύονται να διατηρήσουν τα συμβόλαια των αυτοκινήτων τους. Σ’ αυτούς προστίθενται και χιλιάδες εργαζόμενοι με αναστολή οι οποίοι δεν κινούν τα οχήματά τους και άρα αποφεύγουν την άμεση ανανέωση του συμβολαίου.

Τέλος υπάρχουν τα ανασφάλιστα οχήματα που αυξάνονται σταθερά και έχουν ξεπεράσει τα 1,2 εκατ. από το 2020 μέχρι και σήμερα. Η τάση παραμένει ανοδική και αυτό τρομάζει και την ασφαλιστική αγορά αφού παρά τις προσφορές και εκπτώσεις ασφαλίστρων, οι ιδιοκτήτες παραμένουν αμετανόητοι. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι εάν ο αριθμός των ανασφάλιστων φτάσει στα επίπεδα των 1,5 εκατ. θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και με το Επικουρικό αλλά και γενικότερα θα ανατραπεί η ισορροπία στην ασφαλιστική αγορά.

Οι διαμεσολαβητές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αφού καλούνται πλέον να στηρίξουν μία αγορά που “αγκομαχά”. Ίσως οι ασφαλιστικές κατανοήσουν ότι οι πλατφόρμες πωλήσεων μπορεί να φέρουν παραγωγή, αλλά δεν μπορούν να την διατηρήσουν.

Οι ομαδικές ασφαλίσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη συγκυρία αφού οι επιχειρήσεις περνούν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω μειωμένης ρευστότητας και παράταση του αρνητικού κλίματος στην αγορά.

Ο κλάδος υγείας, βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Οι κλινικές γνωρίζοντας την ανάγκη των ασφαλιστικών και των ασφαλισμένων τους για περαιτέρω προστασία έχουν αυξήσει το κόστος νοσηλείας σημαντικά μέσα στο 2020 και αυτό θα φανεί στην τάση των ασφαλίστρων του 2021.

Τέλος οι ασφαλίσεις περιουσίας και οι βιομηχανικές-επαγγελματικές ασφαλίσεις δέχονται πιέσεις –  παλαιές συμβάσεις διακόπτονται, ενώ πληθαίνουν τα αιτήματα (στις μεγάλες επαγγελματικές ασφαλίσεις) για μειώσεις ασφαλίστρων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *