Skip to content

Οι ασφαλιστικές τάσεις που θα ανθίσουν το 2022 – Ποια προϊόντα έχουν ανοδική ζήτηση

Παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις παραλλαγές του κορωνοϊού, οι περισσότεροι ασφαλιστές αναμένουν επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και πρόσθετες επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία το 2022. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει καλά πληροφορημένοι κύκλοι της αγοράς ενώ σε αυτό συντείνει και η πρόσφατη έρευνα της Deloitte σύμφωνα με την οποία, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων της οποίας αναμένουν ότι τα έσοδα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» το επόμενο έτος. 

Σε γενικές γραμμές, η ζήτηση για ασφάλιση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως το επόμενο έτος. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα τείνει να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από αναδυόμενες τεχνολογίες και πηγές δεδομένων για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, να ενισχύσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να επεκτείνουν τις δυνατότητες σε ολόκληρο τον οργανισμό. 

Ωστόσο, οι περισσότεροι θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τόσο με τον εξορθολογισμό των διαδικασιών μέσω της αυτοματοποίησης όσο και -κυρίως- με την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών όπου χρειάζεται.

Επισημαίνεται ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστές κυμαίνονται από οικονομικά εμπόδια, όπως η διατήρηση του πληθωρισμού, ζητήματα βιωσιμότητας συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών κινδύνων, της βιοποικιλότητας και της οικονομικής ένταξης ενώ υπάρχουν και θέματα που αφορούν σε ταχέως εξελισσόμενες προτιμήσεις καταναλωτικών προϊόντων και αγορών.

Αρκετά ευάλωτος δείχνει να είναι ο κλάδος του αυτοκινήτου, με κυρίαρχο στόχο των ασφαλιστικών για το 2022 να είναι η διατήρηση των μεριδίων αγοράς τους στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Παράλληλα, κύριο ζητούμενο είναι η διεύρυνση των μεριδίων στις υπόλοιπες Γενικές Ασφαλίσεις και ιδιαίτερα στους κλάδους περιουσίας με έμφαση στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών, κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, αλλά και η διατήρηση -ακόμα και αύξηση- των μεριδίων στον κλάδο υγείας όπου φαίνεται να υπάρχει αύξηση ζήτησης αλλά και στις επιχειρηματικές ασφαλίσεις που κερδίζουν έδαφος.

Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι η μεγάλη μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις -κάτι που φέρνει τους καταθέτες να κοιτούν εναλλακτικές τοποθετήσεις- θα διατηρήσει την ανοδική τάση για το ισχυρό χαρτί της ασφαλιστικής αγοράς που δεν είναι άλλο από την εκτίναξη των προϊόντων Unit Linked (υπολογίζεται άνοδος 60% για το 2021). 

Αναφορικά με τα Unit Linked, βέβαια, το κύριο ζητούμενο δεν είναι απλά ή αποκλειστικά να αυξηθεί η γενική παραγωγή αλλά αυτή να προκύψει από αύξηση του πελατολογίου και όχι από άνοδο των τιμολογίων. 

Σημαντικοί κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς, επίσης, στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι διαφαίνεται αύξηση του ενδιαφέροντος το 2022 για ασφαλίσεις σε μεγάλα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί αλλά και στο real estate που αναμένεται να γνωρίσει νέα ώθηση. 

Ενώ ευθυγραμμισμένη με την άνοδο της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και του κράτους, αναμένεται να σημειωθεί σημαντική αύξηση της παραγωγής και στο cyber insurance. 

Σε σχέση με την γενική ασφαλιστική παραγωγή φαίνεται ότι θα προσεγγίσει αυτήν του 2019 που ήταν κατάτι μεγαλύτερη των 4 δισ. ευρώ. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *