Skip to content

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός του PEPP από την EIOPA

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός του PEPP (πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος) από την EIOPA

Πιθανότατα θα αλλάξει και η τωρινή ονομασία του επειδή συμπίπτει με το PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου η διαδικασία δημιουργίας του νέου πανευρωπαϊκού προσωπικού συνταξιοδοτικού προϊόντος, το γνωστό ως PEPP. Στην αρχή της διαδικασίας προβλέπεται η EIOPA (ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικά Ταμεία) να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τους στόχους και τις τεχνικές διαδικασίες με τις οποίες θα σχεδιαστεί το PEPP.

Στο προσχέδιο, η EIOPA προτείνει τις αρχικές τεχνικές λεπτομέρειες (KID) και τα πλεονεκτήματα που θα έχουν για τους ασφαλισμένους καθώς και το κόστος δημιουργίας του προϊόντος. Ταυτόχρονα θα προτείνει τις τεχνικές επιμερισμού του ρίσκου του επενδυτικού προϊόντος.

Επίσης, στον αρχικό σχεδιασμό θα περιλαμβάνονται και τα δίκτυα διανομής του προϊόντος, μεταξύ των οποίων θα είναι και η επαγγελματική ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Ο βασικός στόχος της EIOPA είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επενδυτικό προϊόν, το οποίο θα είναι εύκολο να κατανοηθεί από τους ασφαλισμένους των Ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών πανευρωπαϊκά.

Η συγκυρία με την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ευνοϊκή για την έναρξη σχεδιασμού του PEPP αφού πλέον διευρύνονται οι ενοποιημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών προβλημάτων από την πανδημία του Covid-19.

Παρεπιπτόντως ενδέχεται να αλλάξει και η τωρινή ονομασία (PEPP) επειδή η ΕΚΤ ονόμασε το δικό της πρόγραμμα των 750 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας PEPP (pandemic emergency purchase programme).

Σύμφωνα με στοιχεία από την Πανευρωπαϊκή Ένωση Συλλογικών Επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα και επενδυτικά σχήματα) EFAMA, το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει για τις επικουρικές συντάξεις από το 2017-2057 ανέρχεται σε 2 τρις ευρώ κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω αποταμίευσης από το συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό προϊόν.

Το χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού και διάθεσης του πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος θα διαρκέσει 1,5-2 χρόνια και θα αρχίσει η διάθεσή του από το 2022 και μετά. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομιών της Ε.Ε ο σχεδιασμός των οποίων έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας του Covid-19.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *