Skip to content

Ξαναγράφοντας την ιστορία της αναδοχής κινδύνων: Οδηγίες πλεύσης προς τους ασφαλιστές

Ο παραδοσιακός τρόπος αναδοχής κινδύνων δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα των εξελισσόμενων κλιματικών κινδύνων και των κινδύνων του διαδικτύου. Οι ασφαλιστές δεν έχουν παρά να εξελιχθούν για να συνεχίσουν να μπορούν να ασφαλίζουν. Διαφορετικά  τι θα γίνει; Ο κόσμος θα μείνει ανασφάλιστος και οι ασφαλιστές χωρίς δουλειά;

της Έλενας Ερμείδου

Εγκαταλείπουν οι ασφαλιστές επειδή δεν μπορούν να τιμολογήσουν

Ο όρος «ανασφάλιστος» προκαλεί όλο και περισσότερη ανησυχία. Πρόσφατα έγιναν αναφορές για αποχωρήσεις ασφαλιστών από την αγορά ασφάλισης περιουσίας στην Καλιφόρνια λόγω αδυναμίας να τιμολογήσουν τις φυσικές καταστροφές, αλλά και οι κάτοικοι της Φλόριντα εγκαταλείπουν την Πολιτεία λόγω της εκτόξευσης του κόστους ασφάλισης κατοικιών, αναφέρει η Allianz.

Αυτά δεν είναι φαινόμενα που μπορούμε να προσπεράσουμε, αντιθέτως, αποτελούν αφετηρία συζητήσεων  για τα θεμελιώδη των ασφαλιστικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Εν τω μεταξύ, παραμένει ανοικτή η προειδοποίηση της Lloyds  ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να χάσει 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης που θα στόχευε τα συστήματα πληρωμών – ζημίες που δεν θα απορροφούσε ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας.

Η έκκληση για μέτρα ασφαλείας  έναντι των κινδύνων είναι μόνο μέρος της απάντησης. Ως κλάδος, «πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέχουμε λύσεις για αυτό που κρατά τους πελάτες μας ξύπνιους τη νύχτα», προειδοποιεί η Allianz.

Δυνητικά σε συστημικούς κινδύνους

Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και το κλίμα διαρκώς εξελίσσονται και είναι δύσκολο να προβλεφθούν με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος. Τελευταία οι καταστροφές είναι τόσο μεγάλες που δυνητικά θα μπορούσαν να μετατρέψουν αυτούς τους κινδύνους σε συστημικούς.

Πράγματι τρομακτικοί οι κίνδυνοι, όμως υπάρχουν λύσεις. Πώς;

Χρειάζεται να ξαναγράψουμε την ιστορία της αναδοχής κινδύνων, χρησιμοποιώντας προηγμένα εργαλεία, διευρυμένους ρόλους και καινοτόμες προσεγγίσεις.  

Ασφαλιστές:

  1. Συνεχίστε την αναβάθμιση της τεχνικής αριστείας: Η τεχνολογία και τα πλουσιότερα σύνολα δεδομένων θα οδηγήσουν σε πιο εξελιγμένα μοντέλα  αξιολόγησης κινδύνου. Θα βοηθήσουν την ανάλυση  των σύγχρονων κινδύνων με μια στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση και όχι μέσω του καθρέφτη της ιστορικής ανάλυσης αξιώσεων. Η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να εντοπίσουν και να προβλέψουν πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο.
  2. Δώστε νέες λύσεις: Η παραδοσιακή ανάληψη φυσικών κινδύνων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των εξελισσόμενων ακραίων κλιματικών επιπτώσεων ή άυλων απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι ασφαλιστές πρέπει να εξελιχθούν, βρίσκοντας  νέους τρόπους μεταφοράς κινδύνου και συμπληρώνοντας τις παραδοσιακές ασφαλιστικές λύσεις αποζημίωσης. Σχεδιάστε προϊόντα που συνδυάζουν ένα ισχυρό στοιχείο μετριασμού του κινδύνου με ασφαλιστική κάλυψη. Η παραμετροποίηση ασφαλίζει έναντι της εμφάνισης ενός συγκεκριμένου γεγονότος καταβάλλοντας ένα καθορισμένο ποσό με βάση μια προκαθορισμένη ενεργοποίηση, σε αντίθεση με το μέγεθος των ζημιών σε ένα παραδοσιακό συμβόλαιο αποζημίωσης.
  3. Διευρύνετε την ιδέα της ασφαλιστικής αξίας: Η ασφάλιση δεν είναι πλέον υπόθεση της απλής πληρωμής μίας απαίτησης. Οι ασφαλιστές μπορούν να μοχλεύσουν την τεχνογνωσία μας σε θέματα κινδύνου για την προώθηση της πρόληψης και της ετοιμότητας.  Η διεύρυνση της πρότασης της ασφαλιστικής αξίας με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την ετοιμότητα, η οποία αυξάνει την ανθεκτικότητα, μειώνει τις απώλειες και τις διακοπές λειτουργίας και επεκτείνει την ασφαλισιμότητα σε περιπτώσεις και περιοχές υψηλότερου κινδύνου, προς όφελος των τοπικών οικονομιών. Οι ασφαλιστές μπορούν επίσης να διευρύνουν την αξία τους μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με τους κινδύνους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη αντίληψη του κοινωνικού και επιχειρηματικού κινδύνου.

Πώς θα ενισχύσετε την ετοιμότητα

Για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα και την πρόληψη έναντι των σύγχρονων κινδύνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε την αξία των συνεργασιών, υπογραμμίζει η Allianz. Συνεργασίες με επιχειρήσεις για να γίνουν πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές. Συνεργασίες με κυβερνήσεις για την εξεύρεση λύσεων σε καταστροφικά σενάρια ζημιών αιχμής. Συνεργασίες με άτομα, ιδρύματα και την κοινωνία για την κατανόηση των κινδύνων τον μετριασμού των ζημιών και την ανθεκτικότητα της κοινότητας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *