Skip to content

ΝΝ: Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις απρόβλεπτες αλλαγές;

Τα συμπεράσματα της έρευνας Μακροζωίας του Ομίλου ΝΝ

Αν θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την εποχή μας, θα έλεγε ότι διανύουμε τον αιώνα της μακροζωίας – ζούμε περισσότερο και ζούμε καλύτερα από κάθε γενιά που προηγήθηκε! Είμαστε όμως τόσο τολμηροί, ώστε να αξιοποιήσουμε τον παραπάνω χρόνο που μας έχει δοθεί; Προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές που είναι συνεχείς και τελευταία ολοένα και πιο συχνές; Και τελικά, μήπως ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να νιώθουμε άνετα με το να θέτουμε μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους, αντί να αναζητάμε αέναα τον έναν και μοναδικό σκοπό της ζωής μας;

Κερδισμένος χρόνος – ευκαιρία αυτοεξέλιξης

Αν και οι Έλληνες ανυπομονούμε σε ένα ποσοστό 69% να ζήσουμε μια μακρόχρονη ζωή βάσει της έρευνας Μακροζωίας του Ομίλου ΝΝ, ταυτόχρονα μοιάζουμε αμήχανοι απέναντι σε αυτόν τον κερδισμένο χρόνο. Το παραδοσιακό μοντέλο «σπουδές- εργασία- συνταξιοδότηση» φαίνεται να μας δημιουργεί ακόμα μια αίσθηση ασφάλειας, χωρίς όμως να αποτελεί εμπόδιο για εναλλακτικούς τρόπους ζωής: μέχρι και τα εκατό μας χρόνια, έχουμε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε αυτήν την προδιαγεγραμμένη πορεία με περισσότερους πειραματισμούς και διαφορετικές εμπειρίες. Λίγο έξω από τη ζώνη της άνεσής μας, μάς περιμένει η αληθινή εξέλιξή μας.

Στοιχείο-κλειδί, που ενισχύει τη δύναμή μας για αλλαγή, η αίσθηση του ελέγχου μας πάνω στη ζωή και η σιγουριά μας ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε». Οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς και ζούμε συχνά μεγάλες περιόδους αβεβαιότητας. Η ανθεκτικότητα και η ευελιξία μας ωστόσο είναι τα εφόδιά μας για να ανταπεξέλθουμε.

Ωριμάζουμε, δεν γερνάμε

Προσβλέποντας σε ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έχουμε την εντύπωση ότι γερνάμε σταδιακά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Σύμφωνα με την έρευνα Μακροζωίας του Ομίλου ΝΝ, το 72% των Ελλήνων κατανοεί πολύ καλά πως η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Είναι πιθανό, επομένως, να αποδεχόμαστε όσες προκύπτουν. Πόσο πιθανό είναι όμως να τις τολμήσουμε εμείς οι ίδιοι; Με το 35%  να είναι σε ετοιμότητα να κάνει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο ζωής του και με το 45% των εργαζομένων να έχει επιχειρηματικές φιλοδοξίες και την επιθυμία να ξεκινήσει τη δική του δουλειά, βλέπουμε ότι ήδη βρισκόμαστε σε έναν ελαφρώς θετικό δρόμο!

Η ανησυχία και η απαισιοδοξία που παρατηρείται σε σχέση με το άμεσο μέλλον σχετίζεται κυρίως με το κόστος ζωής, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε, παρ’ όλα αυτά, πως μια δύσκολη συγκυρία μπορεί να είναι και μια καλή ευκαιρία. Μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας σε συνθήκες έξω από τα συνηθισμένα, να δώσουμε οι ίδιοι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματά μας και να καλλιεργήσουμε δυνάμεις και δυνατότητες που δεν φανταζόμαστε καν ότι είχαμε.

Ποσότητα και ποιότητα ζωής

Κατά κανόνα, ταυτίζουμε τη μακροζωία με τη σωματική υγεία και ευεξία. Αν όμως αναπτύξουμε παράλληλα και τη δύναμή μας για αλλαγή, θα μπορέσουμε να τη συνδέσουμε με την προσωπική μας εξέλιξη και ευτυχία. Να ζούμε πολλά χρόνια, αλλά να ζούμε και πολλά καλά χρόνια. Όσο σημαντικό είναι να επεκτείνουμε το χρόνο της ζωής μας, άλλο τόσο είναι και να τον αξιοποιούμε και να τον απολαμβάνουμε!

Μικρές συμβουλές για να είστε πιο δεκτικοί στις αλλαγές:

Προσπαθήστε να αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σας με τρόπο εποικοδομητικό. Διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε παραστάσεις και επισκεφτείτε μουσεία. Οι τέχνες μπορούν να σας βοηθήσουν να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να κατανοήσετε διαφορετικούς τρόπους σκέψης και έκφρασης.

  • Εντοπίστε εκείνες τις συνήθειες που σας αφήνουν στάσιμους και ξεκινήστε να τις αλλάζετε σταδιακά και χωρίς βιασύνη. Η ευελιξία είναι μια ικανότητα που καλλιεργείται με εξάσκηση.
  • Εξοικειωθείτε με τις νέες τεχνολογίες και μη διστάσετε να γίνετε ξανά μαθητές. Διανύουμε την περίοδο που η Τεχνητή Νοημοσύνη αφήνει ολοένα και πιο έντονο το αποτύπωμά της στη σύγχρονη καθημερινότητα. Παραμείνετε ενημερωμένοι και συντονισμένοι με τις εξελίξεις της εποχής.

Εσείς πόσο προετοιμασμένοι είστε για μια μακρόχρονη ζωή;

Βρείτε εδώ ένα σύντομο τεστ που μέσα από εύκολες, αλλά στοχευμένες, ερωτήσεις θα σας αποκαλύψει … τον τύπο της δικής σας μακροζωίας! 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *