Skip to content

Μόλις 7% η εργασία από το σπίτι στην Ελλάδα

Eurostat: Μόλις 7% η εργασία από το σπίτι στην Ελλάδα το 2020 – Στο 12,3% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος

Μόλις το 7% των ανθρώπων ηλικίας 15-64 ετών εργάζονταν από το σπίτι στην Ελλάδα το πανδημικό έτος 2020, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό σε επίπεδο ΕΕ διαμορφωνόταν στο 12,3%.

Το υψηλότερο ποσοστό απασχολούμενων που εργάζονταν κυρίως από το σπίτι σημείωσε η Φινλανδία (25,1%), το Λουξεμβούργο (23,1%), η Ιρλανδία (21,5%), η Αυστρία (18,1%) και η Ολλανδία (17,8%).

Αντίθετα, χαμηλότερα και από την Ελλάδα κατατάσσονται η Κύπρος και η Λετονία (4,5%), η Ουγγαρία (3,6%), η Κροατία (3,1%), η Ρουμανία (2,5%) και η Βουλγαρία (1,2%).

Παράλληλα, περισσότερες ήταν οι γυναίκες εκείνες που δήλωσαν ότι εργάζονταν συνήθως από το σπίτι σε ποσοστό 13,2% σε σχέση με το 11,5% των αντρών. Ενώ μόνο το 6,3% ατόμων ηλικίας 15-24 ετών είπαν ότι εργάζονταν στον δικό τους χώρο, έναντι 13% ατόμων ηλικίας 25-49 ετών και 12,4% ατόμων ηλικίας 50-64 ετών.

Κάτι που δείχνει ότι και η ηλικία έπαιξε ρόλο στην κατανομή του προσωπικού σε in house ή remote εργαζομένους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών ανέφεραν το τελευταίο διάστημα ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού τους εργάστηκε εξ αποστάσεως, με την τάση αυτή να απαιτεί μάλιστα και αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων από τη μεριά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του επικεφαλής της Interamerican, Γιάννη Καντώρου την περασμένη εβδομάδα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σύμφωνα με τα οποία αναδεικνύεται πλέον η αλλαγή του τρόπου εργασίας ως βάση για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

«Προφανώς, δεν είναι φυσιολογικό να δουλεύουν όλοι οι άνθρωποι της εταιρείας από τα σπίτια τους πέντε ημέρες την εβδομάδα. Όμως, κατά την πανδημία ανακαλύψαμε, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές, ότι αρκετά μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα, πιο φθηνά και -γιατί όχι- πιο ευχάριστα από το σπίτι. Μελλοντικά, στον τομέα της εργασίας θα οδηγηθούμε σε ένα υβριδικό, μεικτό μοντέλο», ήταν τα λόγια του.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *