Skip to content

Μητσοτάκης: το ΕΣΥ είναι εθνικό αλλά όχι υποχρεωτικά κρατικό

Παρέμβαση-Βόμβα: Το ΕΣΥ να βρει τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα – Το εθνικό δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό – Λόγω Covid κάναμε τα πρώτα βήματα

Στην παραδοχή ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο υποχρεωτικά τις πρώτες συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προχώρησε σήμερα νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του παρέμβαση στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή».

«Κάναμε και κάποια πρώτα βήματα υποχρεωτικής, όπως απεδείχθη λόγω των συγκυριών, συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν πια σε τακτικές εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει με πολύ προσοχή «να αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλέψαμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν θα κουραστώ να λέω ότι υποχρέωση του κράτους είναι να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη, αυτή είναι μια υποχρέωση του κράτους, η δημόσια υγεία».

Είπε ωστόσο με νόημα ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας».

Και προχώρησε τη σκέψη του διευκρινίζοντας ότι το ΕΣΥ θα «πρέπει να βρει νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, ναι, στο καλύτερο δυνατό κόστος».

Για το ζήτημα του κόστους, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο προφανώς θα μας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο, καθώς η επιστήμη κάνει άλματα και καθώς πολλές από τις νέες θεραπείες, στοχευμένες και τόσο αποτελεσματικές, είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά κοστοβόρες».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *