Skip to content

Μητσοτάκης: Να ανοίξουμε τα χαρτιά για “υποχρεωτική ασφάλιση” κατά φυσικών καταστροφών

Τι προϋποθέσεις θα έχει η υποχρεωτικότητα και ποιους θα αφορά ωστόσο;

Ως ημέρα καμπής για την ασφαλιστική αγορά μπορεί να θεωρηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά στην μεταπολίτευση που πρωθυπουργός όχι μόνο αναγνωρίζει την σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης (μετά τα φορολογικά κίνητρα του 10% μείωσης του ΕΝΦΙΑ για όσα σπίτια ασφαλιστούν κατά φυσικών καταστροφών), αλλά ουσιαστικά κάνει άλλα δύο βήματα εισηγούμενος την υποχρεωτική ασφάλιση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και ανοίγοντας τα χαρτιά του για ευρύτερη υποχρεωτική ασφάλιση κατά φυσικών καταστροφών.

του Νίκου Σακελλαρίου

Η υποχρεωτικότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι δύσκολη. Με τις μικρές τι γίνεται;

Το πρώτο θέμα που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη φετινή ΔΕΗ είναι η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις – σχεδόν έτοιμη κατάσταση και ανέξοδη εννοείται για την κυβέρνηση. Οι περισσότερες μεσαίες και ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες κατά φυσικών καταστροφών. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας έχουμε 3 χαρακτηριστικά παραδείγματα με πολύ μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις. Η BIOKAΡΠΕΤ με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο δήλωσε ότι είναι ασφαλισμένη και τα ακίνητα και τα μηχανήματά της, επίσης η εισηγμένη ΜΟΥΖΑΚΗΣ δήλωσε ότι έχει πάθει ζημιές στο εκκοκιστήριο βάμβακος στην Καρδίτσα αλλά είναι ασφαλισμένη ενώ και η μη εισηγμένη αλλά πολυ μεγάλη επιχείρηση ΤΥΡΑΣ επίσης ήταν ασφαλισμένη για πολλά εκατομύρια ευρώ. Στην λίστα των ασφαλισμένων περιλαμβάνονται εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία και χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το θέμα είναι τι γίνεται με τις μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 5 άτομα προσωπικό), οι οποίες είναι και οι πιο ευάλωτες στις καταστροφές. Εκεί θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ασφαλιστικές και το Κράτος ώστε να είναι ασφαλισμένες με χαμηλά ασφάλιστρα (πχ επιδοτούμενα ασφάλιστρα) ώστε να μην είναι ευάλωτες στα καταστροφικά φυσικά (ή ανθρώπινα) φαινόμενα.

Yποχρεωτική η ασφάλιση για την κατοικία

“Να ανοίξουμε την κουβέντα” για την υποχρεωτικότητα όλων στην ασφάλιση κατοικίας ήταν σκέψη του Π/Θ. Μία εξαιρετικά εύλογη σκέψη για να γίνει όπως έγινε πριν από 54 χρόνια με την υποχρεωτικότητα του αυτοκινήτου. Το ζητούμενο στην περίπτωση αυτή είναι να μπορούν όλα τα ακίνητα να ασφαλιστούν και όχι μόνο τα νέα ακίνητα. Τα νέα ακίνητα που είναι και ακριβά και αγοράζονται με δάνειο είναι ασφαλισμένα (έστω και σε μικρό βαθμό). Επίσης είναι και πιο εύκολο να ασφαλιστούν αφού όταν κάποιος δίνει για παράδειγμα 300 χιλ. ευρώ για ακίνητο σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη ή 200 χιλ. ευρώ για ένα ακίνητο στην περιφέρεια δεν θα δυσκολευτεί να βρει 200 ευρώ για παράδειγμα το χρόνο για να το ασφαλίσει.

Το πρόβλημα της υποχρεωτικότητας θα πρέπει να είναι η καθολικότητα, δηλαδή όλα τα ακίνητα σε όλες τις περιοχές. Για παράδειγμα η μέση ηλικία των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει τα 60 χρόνια. Πως θα ασφαλιστούν αυτά, σε τι ασφαλιστική αξία, με τι επισφάλιστρα; Yπάρχουν ακίνητα σε σεισμογενείς περιοχές ή ακίνητα κοντά σε δάση που οι ασφαλιστικές δεν τα πλησιάζουν. Τι θα γίνει με αυτά; Tι θα γίνει με τα χιλιάδες αυθαίρετα που δεν τα δέχονται οι περισσότερες ασφαλιστικές;

Η πρόταση της ΕΑΕΕ

Η είδηση της ημέρας είναι ότι η ΕΑΕΕ ετοίμασε συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα παρουσιάσει για την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα πρόκειται για μία πρόταση που θα έχει άμεση σχέση με την δημιουργία ΣΔΙΤ (συνεργασία Κράτους και ασφαλιστικών) προκειμένου να υπάρχει καθολική κάλυψη σε κατοικίες και επαγγελματικές στέγες.

1 Comment

  1. Avatar

    Πολύ σωστό και δίκαιο το μέτρο…! Θα βοηθήσει όλους τους συμπολίτες μας που θα αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα με τις φυσικές καταστροφές…
    Να ¨ανοίξουμε τα χαρτιά μας” όμως και για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα επιτέλους…?? Έχει καταντήσει κοροϊδία πλέον… Το πιο ωραίο ανέκδοτο, ότι δεν μπορούμε να τους βρούμε…!!! Έλεος…!!
    Πείτε μας καλύτερα, ότι δεν θέλουμε να τους πειράξουμε τους “κακόμοιρους” τους ανασφάλιστους!!
    Ντροπή…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *