Skip to content

Με “καλοκαίρι” μπήκε το 2017 στα Χανιά

Με ξεκάθαρα ανοδική τροχιά υποδέχεται το νέο έτος η ασφαλιστική αγορά των Χανίων, ενός από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, σε συνέχεια της αύξησης εργασιών που αναφέρουν οι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου της περιοχής για το 2016, με τα agencies να μεγαλώνουν και το πρακτοριακό κομμάτι να πηγαίνει καλύτερα από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά να οδεύει επίσης στην οδό των συνεργασιών και συγχωνεύσεων.

της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

xania-palia-poli-1Σημαντική για τη συνοχή του κλάδου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι εξάλλου η συμβολή του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Χανίων, που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Ομοσπονδίας των Συλλόγων της Κρήτης ή Παγκρήτιου Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

 Η εξέλιξη της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Νομού Χανίων, ασφαλιστικός πράκτορας κ. Δημήτριος Σκιτζής, ήταν σαφώς ανοδική χάρη κυρίως σε τρεις παράγοντες:΅την καλή πορεία του τουρισμού, την επίσης θετική πορεία του αγροτικού τομέα, αλλά και την υψηλή ασφαλιστική συνείδηση των αλλοδαπών μονίμων κατοίκων – κυρίως Βρετανών και Γερμανών – που ξεπερνούν ήδη τα 2.500 άτομα. Ο ίδιος εκτιμά πως θα υπάρξει αντίστοιχα ανοδική πορεία και το 2017, δεδομένου ότι ο νομός Χανίων είναι από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς.

Στον κλάδο Ζωής αυξητικά κινείται κυρίως η Υγεία-τα νοσηλευτικά προγράμματα και λιγότερο τα συνταξιοδοτικά, ενώ καλά πηγαίνουν τα προγράμματα προστασίας-αναπηρίας και οι ασφάλειες Ζωής λόγω των δανείων, με τη διακίνηση των κατηγοριών αυτών να γίνεται κυρίως από τα agencies των ασφαλιστικών εταιρειών (συνολικά έξι στην πόλη των Χανίων).

Crete-greece-chaniaΣτον κλάδο Πυρός που επίσης κινείται θετικά λόγω των τουριστικών επιχειρήσεων και των κατοικιών των αλλοδαπών μονίμων κατοίκων – το 90% εξ αυτών προβαίνουν σε συμβόλαια όπως τονίζεται χαρακτηριστικά – τα ασφαλιστικά προϊόντα σύμφωνα με τον κ.Σκιτζή διακινούνται ισομερώς από τα agencies και τα πρακτορεία, ενώ τουριστικές μονάδες, σκάφη και γιατροί δίνουν επίσης καλή κινητικότητα στο κομμάτι της αστικής ευθύνης. 

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα περιγράφεται από τον κ.Σκιτζή ο αθέμιτος ανταγωνισμός από το bank assurance, τον οποίον και πολεμά ο Σύλλογος με συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, επιστολές προς την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, και ως δεύτερο η υπερφορολόγηση που φέρνουν οι νέες φορολογικές διατάξεις, που έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων όπως επισημαίνει, τη μετατροπή των ατομικών επιχειρήσεων σε άλλα σχήματα, για τα οποία ο ίδιος εκτιμά ότι σύντομα η πολιτεία θα επιδιώξει φορολογική εξομοίωση με τις ατομικές επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, ο κ.Σκιτζής καλεί τα τμήματα Marketing των ασφαλιστικών εταιρειών να δείχνουν περισσότερο σεβασμό προς τον ασφαλιστικό θεσμό και τα δίκτυα. “Κατά τη γνώμη μας – σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών των Χανίων – δεν είναι σωστό από τη μια να εκπαιδεύεις και να επαναπιστοποιείς το δίκτυο και από την άλλη να διαφημίζεις λ.χ. έναν απατημένο σύζυγο που φοβάται ότι θα πληρώσει τα κέρατά του. Το επίπεδο διαφήμισης πρέπει να είναι πιο ψηλό και να μη θίγει το παραδοσιακό δίκτυο”. 

51050359Παράλληλα, ζητεί να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων  και οι κανόνες να εφαρμόζονται για όλους, καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους επαγγελματίες του κλάδου στο 20% και καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αμείβονται βάσει εκκαθαριστικών, δεδομένου ότι δηλώνουν το 100% των εισοδημάτων τους.

Θεωρεί, επίσης, ότι ο κλάδος οδεύει προς συγχωνεύσεις σε μεγαλύτερα σχήματα-μεγάλα ασφαλιστικά πρακτορεία, και δυστυχώς και προς περισσότερη μαύρη εργασία.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος προάγει με κάθε δυνατό τρόπο και πρωτοβουλία την προστασία και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου με παρεμβάσεις στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, διοργάνωση εκδηλώσεων ενημερωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα για τους καταναλωτές και συμμετέχει σε ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού ώστε να μπει στον κλάδο “νέο αίμα”.

 chania1-thumb-largeΑισιοδοξία για ακόμη καλύτερη πορεία της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, με μεγαλύτερη άνοδο από αυτή του 2016, εκφράζει και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Δημήτριος Μουντάκης, επισημαίνοντας αύξηση της προσωπικής του παραγωγής κατά το 2016 της τάξης του 24%, κυρίως από αυτοκίνητο και συναφείς με τον τουρισμό κλάδους και δράσεις (αστικές ευθύνες, μεταφορές κ.α.). Αναφορικά με τους φόβους που εκφράζονται για μεγάλο πλήγμα των επαγγελματιών του κλάδου από τον συνδυασμό του νέου ασφαλιστικού με το νέο φορολογικό, ο κ.Μουντάκης εκτιμά ότι βάσει πρώτων υπολογισμών, υπάρχουν μεν επιβαρύνσεις από το ασφαλιστικό, οι οποίες όμως εκπίπτουν στο σύνολό τους από το φορολογικό, οπότε ένα μέρος των απωλειών αντισταθμίζεται και τελικά όπως σημειώνει τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο τραγικά και χάλια όσο ακούγεται, χωρίς βέβαια αυτό – όπως τονίζει –  να σημαίνει ότι είναι καλά.

“Αυτό που εγώ έχω εντοπίσει ως μεγάλο πρόβλημα  στην αγορά δεν είναι τόσο οι εισφορές, αλλά η μείωση της κατανάλωσης, που επιφέρει μείωση και των δικών μας εσόδων-ασφαλίστρων. Μέσα στην πενταετία έχει χαθεί ποσοστό άνω του 40% των ασφαλίστρων, χωρίς να έχουν χαθεί πελάτες.  Όλες οι μειώσεις στους μισθούς και συντάξεις έφεραν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και η μείωση της κατανάλωσης επέφερε όλα τα υπόλοιπα”.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις Τράπεζες στην περιοχή, όπως μας αναφέρει, συνεχίζει να δημιουργεί θέμα, αλλά χάρη στη δράση του Συλλόγου έχει επιτευχθεί η πάταξη παλαιότερων φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού  μεταξύ των ιδίων των ασφαλιστικών επαγγελματιών.  Και όσον αφορά τις Τράπεζες, πάντως, διαπιστώνει πως είναι αποσπασματικές οι περιπτώσεις που χάνεται ένας πελάτης από την τράπεζα, καθώς οι ίδιοι οι πελάτες οι ίδιοι έχουν αρχίσει να δείχνουν άρνηση έναντι των τραπεζών για την ασφάλισή τους. “Νομίζω ότι το pipe (ο σωλήνας) του online και των τραπεζών είναι πιο φαρδύς από κάτω, στην έξοδο, πιο πολλοί βγαίνουν παρά μπαίνουν”, καταλήγει ο κ.Μουντάκης.

Αύξηση παραγωγής της τάξης του 40% αναφέρει για το 2016 ο αναπληρωτής προϊστάμενος του agency της Εθνικής Ασφαλιστικής στα Χανιά, κ.Στέλιος Δερμιτζάκης, χάρη στην καλή πορεία του τουρισμού αλλά και στο βάρος που όπως σημειώνει δίνει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία, με εκπαίδευση διευθυντικών στελεχών με μεγάλο πρόγραμμα της Limra.

greece-images-chaniaΟ κ.Δερμιτζάκης αναφέρει, επίσης, αύξηση της ζήτησης του κλάδου Υγείας δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ και η Υγεία στην Ελλάδα νοσούν, και επισημαίνει ότι δίνει βάρος και έμφαση στο cross-selling, ενώ για την πορεία του κλάδου διαπιστώνει και μας αναφέρει ότι τα agencies στρατολογούν – ειδικά οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πόλη με agencies – η NN, η  Interamerican και η Εθνική – και αναπτύσσονται, τα γραφεία μεγαλώνουν, μπαίνουν καινούριοι άνθρωποι στον χώρο, ενώ στο κομμάτι το πρακτοριακό υπάρχει ένα “ξεκαθάρισμα” λόγω των νέων επιβαρύνσεων και τελικά το κομμάτι αυτό συρρικνώνεται, ενώ αντιθέτως βέβαια η αγορά μεγαλώνει.

Εκτιμά-διαπιστώνει επίσης ότι “σιγά σιγά ωριμάζει και ο πελάτης, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αρχίζει και επιλέγει με κριτήρια όχι μόνο την τιμή, αλλά τον σωστό επαγγελματία-ακόμη και για την ασφάλιση αυτοκινήτων. Οι καλοί επαγγελματίες στον χώρο κερδίζουν από αυτήν την αλλαγή της φιλοσοφίας και του πελάτη, ο οποίος  αντιλαμβάνεται ότι η ζημιά η οικονομική που θα υποστεί εάν μείνει στο χαμηλό ασφάλιστρο λ.χ. στο αυτοκίνητο θα είναι πολύ μεγαλύτερη. “Σιγά σιγά αλλάζει η φιλοσοφία, δεν γίνεται βέβαια από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αλλάζει. Δεν γίνεται από όλους, δε γίνεται γρήγορα, αλλά αυτή η τάση είναι που αντιλαμβάνομαι”, καταλήγει.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *