Skip to content

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εισέρχονται ταχέως στον ασφαλιστικό κλάδο

Οι Google, Apple, Amazon και Facebook δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο ηλεκτρονικών πληρωμών. Όμως η προσέγγισή τους στον ασφαλιστικό κλάδο είναι επίσης σημαντική και αυξανόμενη.

Γράφει: Γεωργία Μυλωνάκη

Επειδή οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επενδύσει σημαντικά σε πρωτοβουλίες ψηφιακής υγείας όπως η παρακολούθηση της προσωπικής υγείας και η εικονική φροντίδα, μπόρεσαν να ενσωματώσουν αυτές τις δυνατότητες σχετικά εύκολα σε προσφορές ασφάλισης υγείας.

Για την ακρίβεια, η Verily, θυγατρική της Google, πρόσφατα δημιούργησε τη δική της ασφαλιστική εταιρεία για να παράσχει εργοδοτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας με βάση την τεχνολογία.Το καλοκαίρι του 2020 η Verily ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μία νέα θυγατρική με την επωνυμία Ασφαλιστική Εταιρεία Coefficient, υπό τη στήριξη του ασφαλιστικού ομίλου Swiss Re!

Αποστολή της Verily, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της είναι να κάνει χρήσιμα τα παγκόσμια δεδομένα υγείας έτσι ώστε οι άνθρωποι να απολαμβάνουν πιο μακρόπνοες και υγιείς ζωές.  Η Verily αναπτύσσει εργαλεία και συσκευές για να συλλέγει, να οργανώνει και να ενεργοποιεί δεδομένα υγείας και κάνει παρεμβάσεις για να παρεμποδίσει και να διαχειριστεί ασθένειες.

Ωστόσο, πρόσφατες επενδύσεις και συνεργασίες δείχνουν ότι οι εταιρείες αυξάνουν το ενδιαφέρον τους  και για τους κλάδους περιουσίας και ζημιών. Για παράδειγμα οι Amazon, Google και Apple έχουν και οι τρεις συνάψει συνεργασία με το πρόγραμμα ασφάλισης Ζωής Vitality του Τζον Χάνκοκ για να παράσχουν ψηφιακές υπηρεσίες για τους πελάτες ασφάλισης υγείας. Παράλληλα η Amazon και το Facebook αξιοποιούν τις πλατφόρμες τους για να διανείμουν προϊόντα περιουσίας και ζημιών στην Ινδία. 

Στην Ινδία το Facebook έχει συνάψει συνεργασίες με οικονομικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών ICICI Bank και HDFC Bank, για να προσφέρει ασφαλιστικές και άλλες οικονομικές υπηρεσίες μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Υπάρχει η πιθανότητα αυτές οι εταιρείες να ακολουθήσουν πιο φιλόδοξα σχέδια, όπως το να γίνουν οι ίδιες πιστοποιημένοι ασφαλιστές, για την ακρίβεια η Amazon ήδη το έχει κάνει αυτό στην Ινδία με την εταιρεία Acko.  

Η απειλή για τον ασφαλιστικό κλάδο

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ασφαλιστικές: Έχουν τα δεδομένα, την υπάρχουσα βάση πελατών και πλατφόρμες διανομής προκειμένου να προσεγγίσουν επιτυχώς τους αγοραστές ασφάλισης με έναν πιο βολικό και ψηφιακό τρόπο.

Έχουν επίσης το hardware για να βελτιώσουν σημαντικές διαδικασίες ασφάλισης – όπως το να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα έξυπνων σπιτιών και φορητότητας για το underwriting και τις απαιτήσεις. Για παράδειγμα οι mobile υπηρεσίες που συγκεντρώνουν συνεχώς δεδομένα για τις συμπεριφορές υγείας των χρηστών, μπορούν να βοηθήσουν τους ασφαλιστές να ποσοτικοποιήσουν καλύτερα τις πιθανότητες θνησιμότητας, οδηγώντας σε πιο ακριβές underwriting.

Κατά παρόμοιο τρόπο, οι συσκευές έξυπνων σπιτιών μπορούν με αισθητήρες να καταλάβουν πότε συμβαίνει κάτι (για παράδειγμα μια διαρροή νερού) και να ενεργοποιήσουν μια αυτόματη αντίδραση (π.χ. να κλείσει η παροχή του νερού) για να ελαχιστοποιήσουν ή ακόμη και να εμποδίσουν τις ζημιές.

Τέλος, οι ασφαλιστές ολοένα και περισσότερο μεταβιβάζουν τα δεδομένα τους στο cloud και εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές είναι περιοχές στις οποίες κυριαρχούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και στις οποίες ήδη θέτουν σε εφαρμογή σημαντικές ψηφιακές πρωτοβουλίες για τους ασφαλιστές.

Σήμερα, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούν ως ψηφιακοί ενεργοποιητές ή συνεργάτες διανομής για τους ασφαλιστές. Ωστόσο με δεδομένο ότι κατέχουν τα δεδομένα (μέσω του hardware), τα αναλυτικά στοιχεία (μέσω του λογισμικού cloud) και τη διανομή (μέσω της πλατφόρμας καταναλωτών), οι ασφαλιστές διατρέχουν τον κίνδυνο να εμπορευματοποιηθούν ή να παραβλεφθούν τελείως.

Ίσως το πιο τρομακτικό δεδομένο για τους υφιστάμενους ασφαλιστές και μεσίτες είναι το γεγονός ότι οι καταναλωτές εμφανίζονται όλο και πιο πρόθυμοι να αγοράσουν ασφάλειες από αυτές τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 44% των καταναλωτών είναι πρόθυμο να αγοράσει ασφάλιση από μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, καταγράφοντας αύξηση 17% από το 2016.

Στο πλαίσιο αυτό δεν προκαλεί εντύπωση η προσέγγιση στελεχών με προϋπηρεσία στην ασφαλιστική αγορά από την Google, μια από τις εταιρείες που φαίνεται να έχουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επέκτασή τους στον ασφαλιστικό κλάδο.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στην Google

Η Google όρισε τον Νάιτζελ Γουόλς ως επικεφαλής του ασφαλιστικού της κλάδου στη Βόρειο Αμερική.

Ο Γουόλς προέρχεται από την Deloitte στην οποία ήταν συνεργάτης στο insurtech και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι επίσης πρώην συμπαρουσιαστής του podcast InsurTech Insider και έχει γράψει πολλά βιβλία για την τεχνητή νοημοσύνη και το insurtech.

«Η Google είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τον μετασχηματισμό της ασφάλισης την επόμενη δεκαετία» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά σε μια ανάρτησή του στο LinkedIn.

Εκτός από τον άνω κύριο, η Google προσέλαβε πρόσφατα και την Δρ. Χένα Κάρνα, πρώην παγκόσμια υπεύθυνη δεδομένων στην AXA XL. Η Δόκτωρ προσελήφθη από την Google για να είναι επικεφαλής νέας πρωτοβουλίας που αφορά στον ασφαλιστικό κλάδο. Για περίπου τρεις δεκαετίες, η Κάρνα εργάστηκε για την επανεφεύρεση της ασφάλισης μέσω τεχνολογίας. Ηγήθηκε του ψηφιακού μετασχηματισμού της AXA XL, ενώ προηγούμενα είχε εργαστεί στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Verisk και στο αναλογιστικό τμήμα της AIG. Στην τελευταία εργάστηκε ως παγκόσμια επικεφαλής δεδομένων και τεχνολογίας για την προσωπική και την εμπορική ασφάλιση.

Η τεχνογνωσία της στην ασφάλιση σε συνδυασμό με το όραμά της να κάνει τα δεδομένα το κέντρο των πάντων είναι ο λόγος που την προσέγγισε η Google.

Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της Google, μια πλατφόρμα λογισμικού ως υπηρεσία με βάση το υπολογιστικό νέφος για δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία για ασφαλιστές και αντασφαλιστές είναι επαναστατική στο ευρύ επιχειρηματικό της φάσμα, καθιστώντας την προσφορά εξαιρετικά ενοχλητική για τις εταιρείες InsurTech που προσφέρουν λύσεις τεχνολογίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *