Skip to content

Μειώθηκαν ατομικές ζωής και η παραγωγή του bancassurance – Μαζική στροφή στα U/L

Σημαντική υποχώρηση παραγωγής του Βancassurance

του Νίκου Σακελλαρίου

Μεγάλη υποχώρηση στις κλασσικές ατομικές ασφαλίσεις ζωής καταγράφηκε το α’ εξάμηνο 2022 σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ. Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή στο α’ εξάμηνο απλών κλασσικών προϊόντων ζωής διαμορφώθηκε σε μόλις 18,7 εκατ. ευρώ (μερίδιο 6,4%) σε σχέση με 129,187 εκατ. ευρώ (μερίδιο 31,2%) του α’ εξαμήνου 2021.

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός υπήρξε μεγάλη στροφή προς καταθέσεις και άλλα σύνθετα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα (καταθέσεις με ασφάλιση μαζί). Αντίθετα μεγάλες εισροές κεφαλαίων καταγράφηκαν στα unit linked έφτασαν στα 243 εκατ. ευρώ τα οποία αποτελούν το 87% των ατομικών ασφαλίσεων ζωής

Σε ότι αφορά τις ομαδικές ασφαλίσεις, και πάλι το α’ εξάμηνο 2022 ήταν πτωτικό σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2021 με σημαντική υποχώρηση στην παραγωγή συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κάλυψης εργαζομένων.

Δίκτυα διανομής: Κερδίζουν έδαφος οι διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας. Μειώθηκε το μερίδιο του bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας αύξησαν τα μερίδιά τους στην παραγωγή ασφαλίστρων στο 40% περίπου (από 35,9% στο α’ εξάμηνο 2021) ενώ και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας αύξησαν την παραγωγής τους σε μερίδιο 15,5% από 13,2% στο α’ εξάμηνο πέρυσι. 

Οι μεγάλοι χαμένοι της διαμεσολάβησης είναι οι τράπεζες (bancassurance), το μερίδιό τους επί της παραγωγής μειώθηκε από το 49,9% πέρυσι (524 εκατ. ευρώ) στο 43,3% στα (425,882 εκατ. ευρώ).

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης οι διαμεσολαβητές κατάφεραν να κρατήσουν υψηλά τα επίπεδα διατηρησιμότητας συμβολαίων, ενώ οι τράπεζες αντίθετα μείωσαν το προσωπικό τους και τα καταστήματά τους με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η παραγωγή. Επίσης μεγάλα κεφάλαια κατευθύνθηκαν προς τραπεζικά επενδυτικά προϊόντα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *